Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Că doar n-o ţine cu Recolta Gh. Doja, Progresul Ezeriş sau Avîntul Periam! De fapt, Viktor Orbán ţine cu Viktor Orbán şi, din ce ne zic rapoartele europene, cu familia Orbán. Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral. Pentru el, că e steagul, războiul, fotbalul, credinţa, politica, istoria, toate sînt măşti pe care le foloseşte abil pentru a speria şi a atrage. Dovada: cu cîteva zeci de ani şi de kilograme în urmă era un formidabil ostaş al democraţiei maghiare. Acum e cel care o împinge în groapa pe care, adevărat, singură şi-a săpat-o. Discursurile lui multianuale de la întîlnirile cu comunitatea de aceeaşi limbă din România crispează şi nasc încet, încă puţin vizibil, o frustrare care nu va duce la nimic bun. Proştii de ambele părţi abia aşteaptă să se încaiere. Şi cel mai simplu e să îi încaieri pe oameni prin naţionalism fotbalistic. Au izbucnit războaie din asta.

Cineva mi-a spus că pe vremuri la Tîrgu Mureş, după vreun meci dintre România şi Ungaria, fanii echipei care pierdea nu mai ieşeau din casă, iar ceilalţi le făceau serenade pe la geamuri. Eroice timpuri. Azi nu mai există partidul unic, aşa că poate fi liber la cotonogeală. O să ziceţi că există poliţie, dar atunci înseamnă că nu trăiţi în ţara asta, să vedeţi cum se trece pe roşu la foc continuu sub nasul lor în vreme ce ei îşi sorb liniştiţi cafeluţele pe sub chipiu şi îşi povestesc aventurile la mare, flăcăi şi codane care au în comun cu ordinea cam tot atît cît au eschimoşii cu surfingul.

La Miercurea Ciuc / Csikszereda, stadionul construit din banii Guvernului ungar a fost inaugurat cu un meci în prezenţa premierului ţării vecine. Meciul a fost cu cîntec. Adică s-au cîntat în cor imnul Ungariei şi Imnul Ţinutului Secuiesc şi s-a intonat imnul României în linişte deplină. Csikszereda a vrut un meci între echipa U18 (sub 18 ani) a Ungariei şi una similară a Ţinutului Secuiesc. Nem!“, a zis FRF. Atunci s-a stabilit că în loc de ŢS U18 va fi echipa similară a clubului local. După partidă, martori oculari susţin că a fost totuşi o selecţionată de tineri a celebrului ţinut, lucru confirmat şi de steagurile aşezate în faţa celor două formaţii, cel al Ungariei şi al Ţinutului Secuiesc. Interesant dacă va reacţiona federaţia de fotbal la nesocotirea regulilor ei sau va considera totul o joacă de copii la groapa cu nisip. Acolo unde stă şi capul struţului. 

În concluzie, nu cred că V. Orbán e fanul echipei din Ciuc, dar aş bănui că e mai apropiat de ea decît de cea din Sf. Gheorghe, Sepsi, care, prin patronul ei, felul de organizare şi încorporarea de jucători pe baza valorii şi nu a etniei, îşi propune mai mult să joace fotbal de calitate decît să reprezinte trei dealuri şi patru văi. Drept care stîrneşte admiraţia românilor şi a maghiarilor deopotrivă. Ziceţi şi domniile-voastre, păi poţi fi fanul unei astfel de struţo-cămile?!

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.