Care e curriculum-ul pe care-l alegeți pentru reușita în viață?

Publicat în Dilema Veche nr. 833 din 6 - 12 februarie 2020
Ai fost, bă, careva fericit la viaţa ta? jpeg

V-ați întrebat vreodată cum ar fi ca pentru diferite domenii ale existenței noastre să se activeze doar o parte dintre competențele și cunoștințele pe care le acumulăm de-a lungul vieții? De exemplu, cînd mergi în vacanță la Roma, să nu ți se perinde prin cap tot ce știi despre istoria și cultura acestei cetăți, căci tu te-ai dus să te relaxezi, să bei cafele bune și să dormi. E posibil? De fapt, cam în tot ceea ce facem se activează o sumă de abilități și de competențe acumulate în timp, firește, cel mai adesea fără să conștientizăm, în mod cumva automat ele intrînd în corespondență unele cu altele. Pînă și cele mai nesemnificative gesturi, cum este cel al spălatului pe mîini sau al spălatului părului (zice unul care nu prea are), sînt trecute prin filtre succesive de acumulări, căci alegem săpunul sau șamponul ca urmare a unei experiențe de învățare derulate de-a lungul timpului. E imposibil de disociat în avans, astfel încît să spunem în copilărie sau în adolescență că învățăm doar despre șamponul X, pentru că acela va fi cel pe care îl vom folosi toată viața, sau că nu are rost să învățăm despre isoria Romei, pentru că oricum nu vom merge niciodată acolo sau, dacă vom merge, o vom face strict pentru a ne bucura de soarele italic. Învățăm, de fapt, că e o nevoie aceea a spălatului, respectiv că există o istorie și o cultură care ne fundamentează prezentul.

În urmă cu puțin timp am parcurs un curs ținut de un expert internațional în domeniul evaluării. Am început să înțeleg prin intermediul cursului respectiv ce înseamnă politici de evaluare macrosistemice, mi-am reactivat cunoștințele despre diferența dintre examen, concurs și evaluare, am înțeles multe dintre greșelile pe care sistemul nostru le perpetuează în domeniul evaluării în general. Omul, extrem de profesionist, era uluit de faptul că la noi există programă școlară pentru examene. Pur și simplu a avut nevoie de cîteva momente pentru a înțelege că la noi există astfel de documente, separate de programele școlare propriu-zise. Mirarea sa era legată și de dificultatea pe care o astfel de ciudățenie o pune în cîrca unei evaluări realizate științific. Ne-a mărturisit că în nici o altă țară nu a auzit de o astfel de struțo-cămilă, care să aibă o cocoașă pentru procesul de predare-învățare și altă cocoașă pentru cel de evaluare.

De unde, de fapt, această situație? Care este mecanismul din spatele acestui context, mecanism poate neconștientizat nici de cei care l-au instituționalizat? Din confuzia, devenită practică și normă, între evaluare și examen. Nu e o grozăvie ceea ce spun. Evaluarea nu se presupune că ar trebui să ierarhizeze în vederea accederii la o treaptă superioară de școlarizare. Cu alte cuvinte, evaluarea de la finele ciclului gimnazial sau cea de la bacalaureat nu ar trebui să fie criterii pentru intrare la liceu sau la facultate, așa cum sînt, de fapt, la noi. În mod normal, un examen presupune un prag minim de atins, spre exemplu, nota 5. Un concurs presupune un număr de locuri pe care candidații se luptă, urmînd ca primii din ierarhie să fie admiși. O evaluare sistemică presupune doar stabilirea unui nivel de competență și de performanță. Un sîmbure de înțelegere a acestei filosofii s-a aflat atunci cînd pentru evaluarea națională de la sfîrșitul ciclului gimnazial s-a stabilit că nu există notă minimă pentru accederea în liceu. De fapt, ar trebui ca această probă să nu reprezinte criteriul pentru admitere în liceu. Deloc. Același expert ne spunea că alte criterii ar trebui să stea la baza acccederi în liceu, mult mai apropiate de normalitate, de firesc. Poate, pur și simplu, apartenența la o comunitate, la o zonă, poate continuitatea, poate orientarea profesională sau o admitere organizată de licee pe baza unor interviuri din care să transpară interesul pentru un anumit tip de orientare profesională. Nu știu, e un subiect de dezbatere în sine acesta.

Revenind la evaluarea de la sfîrșitul ciclului gimnazial. Zilele acestea s-a discutat despre imperioasa apariție a programei de evaluare pentru elevii care acum se află în clasa a VII-a. Despre modele de subiecte pentru aceasta. Se așteaptă cu sufletul la gură. Mă întrebau colegi de catedră sau din alte școli ce știu, cînd apare programa, cum vor fi subiectele, oare ce se va scoate din prgrama școlară în programa de evaluare. Nu că aș fi avut neapărat de unde să știu eu, dar le spuneam mirat că nu înțeleg această înfrigurare, pentru că în mod normal programa școlară ar trebui să fie suficientă, singurul factor la care e nevoie să ne raportăm. De ce mai e nevoie de o programă în plus? Și la ce duce o nouă programă, din care sînt eliminate unele conținuturi din programa școlară de bază? Păi, în primul rînd generează o practică greșită în procesul predării-învățării: profesori, părinți și elevi ajung să tindă să elimine treptat și din procesul de predare-învățare acele conținuturi pe care programa de evaluare nu le mai conține.

Pe de altă parte, în acest context, se uită un factor important. Programele școlare au ca obiectiv ultim, major, formarea de competențe, nu asimilarea de conținuturi. Se poate elimina vreuna dintre competențe în procesul evaluării? Teoretic, nu. Ar fi ca și cum admitem că ea nu ar trebui să existe nici în programa școlară și că nu e importantă pentru procesul formării elevilor. Sigur, o eventuală discuție se poate duce despre competența înțelegerii și producerii de mesaj oral, în contextul în care evaluarea este scrisă. Dar pînă și această competență ar putea fi evaluată și în scris.

În mod firesc, evaluarea trebuie să fie centrată pe măsurarea gradului de formare a acestor competențe, nu pe conținuturile asimilate. Or, obsesia conținuturilor eliminate nu ar mai trebui în acest caz să fie prezentă. Iau una dintre competențele din programa școlară: Receptarea textului scris de diverse tipuri. Generalitatea ei nu ascunde în fapt o capcană și nu ar trebui ca în procesul evaluării să reprezinte o problemă din perspectiva asimilării tuturor sau doar a unei părți a conținuturilor asociate acesteia. Odată ce ai competența respectivă, poți opera la nivelul conținuturilor, e de la sine înțeles. Sigur, dacă subiectul de examen nu e formulat în raport cu conținuturile, în loc să vizeze competențele. Și aici se deschide o altă cale de discuție, despre structura subiectelor, pe care însă am să o las pentru un articol ulterior.  

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Cseke Attila Eduard Novak Kelemen Hunor foto Inquam Photos / George Călin
Doi lideri PNL cer scoaterea UDMR de la guvernare: „Nu are ce să mai caute”
Eugen Pîrvulescu (Teleorman) și Adrian Cozma (Satu Mare) solicită scoaterea UDMR de la guvernare, după atitudinea lui Csoma Botond de la ședința solemnă de 1 Decembrie, apoi lipsa de reacție a liderilor Uniunii de Ziua națională.
Vladimir Putin FOTO SHUTTERSTOCK
Planul lui Putin înainte de război: Ucraina urma să fie anexată până în august
Un think-tank britanic din domeniul apărării și securității a publicat detalii despre planul președintelui rus Vladimir Putin de dinainte de a ordona invazia în Ucraina, relatează Sky News.
pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.