Care ar fi totuși soluția ca să cîștigi?

Publicat în Dilema Veche nr. 887 din 8 - 14 aprilie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Victor Pițurcă, fost atacant, a fost criticat pentru stilul prea defensiv pe care l-a imprimat echipei naționale. Mirel Rădoi, fost fundaș, e criticat pentru stilul prea ofensiv indus aceleiași echipe naționale. Adică e mai bine să pierzi stînd cu toată echipa în poartă sau e mai bine să pierzi cu echipa alergînd pe iarbă la voia întîmplării? Și care ar fi totuși soluția ca să cîștigi?

A, vast program! Adică ar fi posibil să pierzi, dar să cîştigi? Da. De 2-3 ori da! S-o luăm de la firul ierbii. De ce ne uităm – cei care ne uităm – la fotbal? Simplu zis, pentru că ne place. Se poate să ne uităm şi dacă nu ne place, atunci cînd e vorba despre echipe româneşti, e precum cu copiii, îi iubeşti oricum, cu urechile mai mari, cu coşuri, împedicaţi sau bîlbîiţi, dacă sînt ai tăi. Aceea e o iubire de bază, simplă, fără dimensiune verticală. Iubirea cu mii de culori vine odată cu strădania lor, cu creşterea bună, cu devenirea. Deci poţi iubi naţionala de fotbal a României, dar nu şi dacă ea nu se iubeşte pe sine. Dacă ea nu iubeşte fotbalul, avem cu toţii, şi noi, şi ea, o problemă. Aici intervine discuţia de bază: a pierde cu perspectiva solidă a unor victorii viitoare e mai bine decît a cîştiga inestetic, cinic, fără vreun orizont? Eu zic că da. Doar că, venind la cazul nostru, nu sîntem în nici una dintre aceste situaţii, că altfel ar fi fost simplu. Rădoi spune că i-ar conveni să primească goluri multe, doar să dea cu unul mai mult decît adversara, dar o dată s-a întîmplat aşa, o dată invers. Şi nu contra unor mari oponenţi. Perspectiva bună nu se vede. Poate o vede Mirel, dar noi nu sîntem în mintea lui. Critica principală a demersului său este că nu adaptează jocul la fotbaliştii pe care îi are. El crede că avîntul, curajul, apetenţa ofensivă vor oferi fotbal plăcut şi victorii constante într-o bună zi. Deocamdată a realizat doar prima parte. Acum la meciurile României, altădată de o urîţenie rară, se pot uita şi spectatori din alte zări. Dar nu se ştie cum, cînd şi cu cine va putea să susţină o bătălie pe tot terenul pe care să o şi cîştige, cînd la Erevan prestaţia defensivei noastre a prilejuit o nouă baterie de poante radioului local. Într-un scurtmetraj de Spielberg, un echipaj de pe un bombardier se întoarce din misiune. La aterizare nu coboară o roată. Mitraliorul de pe burta avionului urmează să fie strivit. Groază, lacrimi, cuvinte de adio. Şi tocmai cînd să se întîmple fatalitatea apare o roată de desene animate care o înlocuieşte pe cea defectă. Şi dispare – puf! – exact după ce omul e scos din oul său de pexiglas. Aşa şi noi cu naţionala. Deocamdată sîntem de Tom şi Jerry, aşteptîndu-l pe Popeye. Şi să nu-mi spuneţi: spanac!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.