Carale și tobe

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Treceam în revistă, cu o săptămînă în urmă, denumirile celor patru simboluri („culori”) ale cărților de joc, cu diferitele lor variante lingvistice, parțial dependente de variantele grafice existente. Unele dintre seriile de simboluri merită mai multă atenție, în măsura în care ascund oscilații ale formei și echivalențe semantice neclare. Un caz interesant este cel al termenului caro și al echivalentelor sale. Termenul francez carreau a produs două adaptări diferite, specializate în româna actuală: substantivele neutre carou și caro. Primul dintre acestea a fost adaptat flexiunii românești prin terminația -u, atribuită și altor împrumuturi cu finala vocalică accentuată o (ca birou sau stilou)Carou este definit în DEX ca „pătrățel imprimat pe (sau țesut în) unele stofe, format din dungi de altă culoare decât fondul”, iar caro este, în același dicționar, „una dintre cele două culori roșii la cărțile de joc, însemnată cu romburi”. În edițiile succesive ale Dicționarului ortoepic, ortografic și morfologic a existat o anumită ezitare în fixarea pluralului substantivului caro: DOOM2 (2005) accepta două forme – carale și carouri –, dar DOOM3 (2021) revine la forma unică de plural carale, așa cum fusese indicația din DOOM1 (1982).

Carale e un plural atipic, neregulat, care a produs, în descrierile structuraliste, o subclasă specială a declinării românești, alături de un alt cuvînt specific jocurilor de cărți, tot un împrumut din franceză – atu. În toate edițiile de pînă acum ale DOOM, atu are pluralul regulat atuuri (singura formă de plural pentru sensul figurat „avantaj”), dar se acceptă și mai vechiul plural atale, pentru sensul propriu jocurilor de cărți. Formele neregulate de plural s-ar explica prin variantele de singular ata și cara, pe care le indică Dicționarul limbii române (DA) și care aveau în mod regulat plural în -le (ca manta-mantale, basma-basmale). Dicționarul academic sugerează o explicație interesantă în cazul lui atu: femininul ata ar fi apărut prin analogie, ca „formă românizată, sub influența femininului carte (de joc)”. Analogia putea funcționa și mai bine în cazul culorilor, caroul fiind remodelat după femininele cupă, treflă, pică.

Caro are multe atestări în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, de exemplu la Grigore Alexandrescu, în Satiră. Duhului meu (1842), unde dialogul inițial ilustrează ironic obligația socială de a cunoaște jocurile de cărți. Refuzul de a juca, cu explicația ignoranței, e aspru retezat: „Nebun cine te-o crede; vrei să te rugăm poate; / Astăzi chiar şi copiii ştiu jocurile toate, / Veacul înaintează; Caro; vezi că ţi-e rîndul”. În teatrul lui Alecsandri, cuvîntul apare de mai multe ori, de exemplu într-o scenă din comedia Drumul de fer (1869) în care Mama Bălașa ghicește în cărți: „Riga de caro, ia seama, / Cade tocmai lîngă dama”; „Așteptam pe riga de caro și-mi iesă cel de ghindă”. Pluralul carale era folosit curent în secolul al XIX-lea – „zic carale, zic pici, — dumealui se ţine de mine ca un scai” (Duiliu Zamfirescu, „Frica“, în Familia, 1895), „Pici – șapte în carale – opt în cupe” (Wilhelm de Kotzebue, „Lascar Viorescu“, în Convorbiri literare, 1888). Îl regăsim și ulterior, mai ales în descrierile partidelor de bridge: „are, de pildă, în mână 5 carale” (Realitatea ilustrată, 1933); „Seara fumul pe care-l simţeai de pe scară, şi glasurile lor: Trei trefle, patru carale. Marele şlem, micul şlem, încă un robber, sans à tout” (Al. Ivasiuc, „Interval“, în Viața Românească, 1967).

Seria echivalentelor lui caro cuprinde modernul romb, simplă descriere a formei simbolului, dar și destul de misteriosul tobă (și în varianta dobă). Cum spuneam săptămîna trecută, tobă intră în serie cu roșu, ghindă și verde, care traduc destul de clar denumirile cărților de tip maghiar (piros, makk, zöld). În respectiva serie, al patrulea simbol este numit dovleac(tök) și corespunde unui desen care reprezintă inițial un clopoțel rotund, mai exact un zurgălău („glob metalic cu una sau mai multe găurele și cu o bilă în interior, care sună la cea mai ușoară mișcare sau atingere; clopoțel” – DEX). Probabil că desenul ambiguu a fost reinterpretat prin apropiere de alte obiecte cu formă rotundă: dovleac sau tobă. În română, tobă(cu varianta dobă) e de origine maghiară, provenind din dob. Nu am reușit să aflu, deocamdată, dacă reinterpretarea imaginii clopoțelului ca tobă s-a produs în maghiară sau în română. Contribuții viitoare – sau unele pe care din păcate nu am reușut să le identific, deocamdată – vor face desigur lumină și în acest punct al evoluției semantice. 

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: