Capul între urechi

Publicat în Dilema Veche nr. 890 din 29 aprilie - 5 mai 2021
„Cu bule“ jpeg

Expresiile care conțin denumiri ale unor părți din corpul omenesc, numeroase în toate limbile, sînt adesea convergente, reflectînd reprezentări cognitive foarte răspîndite. În cazul urechii, ipostaza cea mai firească, previzibilă și traductibilă este folosirea metonimică pentru auz (a trage cu urechea, a apleca urechea la..., a fi numai urechi) și pentru rezultatul ascultării (eventual negativ: a intra pe o ureche și a ieși pe alta).       

Mai interesante sînt alte dezvoltări figurative sau ludice ale sensurilor urechii. În română, nepăsarea e reprezentată de culcatul sau lăsatul pe-o ureche – metonimie pentru somnul fără griji. Culcarea pe-o ureche are o dezvoltare narativă fantastică sau absurdă, independentă de sensul expresiei fixate, într-un distih popular citat de Hasdeu (în Etymologicum Magnum Romaniae), unde este vorba despre Muma-pădurii: „pre o ureche se culcă și cu altă se astrucă” (adică se  învelește, se acoperă). Mai complicată este formula eliptică a nu duce la ureche, cu sensul „a bea, a fi bețiv”, un fel de eufemism-ghicitoare a cărui soluție este „a duce (prea des) paharul la gură”. Unele expresii – probabil rare de la bun început – au intrat cu totul în uitare, odată cu posibilele lor explicații. Culegerile vechi (G. Baronzi, Limba română și tradițiunile ei, I. Zanne, Proverbele românilor) înregistrează, de pildă, expresia a lua paiul cu urechea – „adică a primi o palmă pe negîndite” (Zanne, vol. I, p. 236). Și exprimarea stărilor psihice și a sentimentelor prin referiri concrete la urechi e destul de surprinzătoare, de exemplu în expresiile a i se lungi urechile așteptînd (sau de foame) și a-i asuda urechea după ceva – formulă rară, învechită, înregistrată de Baronzi și explicată de Zanne: „se zice cînd așteptăm o veste cu nerăbdare” (vol. II, p. 462).

Urechile apar în multe dintre aceste expresii ca un accesoriu al corpului, a cărui evocare, chiar în ipostaze neplăcute sau dramatice, e sursă de umor. O formulă glumeață de scuză folosită, cu minime variații, de Alecsandri și de Creangă transformă urechile în impediment pentru manifestarea pretinsei afecțiuni: „Te-aș băga în sîn dac-ai încăpea dă urechi!” (Pungescu, în Chirița în Iași); „Te-aş vîri în sîn, dar nu încapi de urechi...” (Harap-Alb). O expresie mai nouă, foarte frecvent folosită în registrul colocvial – a-și prinde urechile – descrie impasul în care intră un ins în încercarea de a face operații mai complicate, care îl depășesc: „schema electrică din fișa produsului este alambicată rău și chiar și un «electrician» (gen Dorel) își prinde urechile” (emag.ro); „Îți poți prinde urechile un pic la sfîrșit cînd pui sertarele” (jysk.ro); „Salut, trebuie să completez declarația unică pentru 2020 și îmi prind urechile în ea” (tpu.ro).

În expresia a fi (sau a umbla) cu capul între urechi se manifestă o strategie interesantă a umorului popular, bazată pe surpriza unui sens nou, transmis sub aparența unui enunț care nu aduce nici o informație. Formula descrie lipsa de atenție mai subtil decît în scenariul explicit a fi cu capul în traistă sau în sac. În Zanne (vol. II, p. 54), expresia este definită ca „a nu fi atent la nimic, a fi leneș, a nu se ține de nici o treabă, a umbla gură-cască”; mai rar, „a nu-și da seama de ceea ce se petrece împrejurul său, a fi prost”. Procedeul este înrudit cu tautologia, dar aduce o schimbare de perspectivă (de vreme ce percepem în general urechile ca un adaus al capului și nu capul ca intercalat între urechi). Expresia a fost folosită în romanul Ciocoii vechi și noi al lui Filimon, într-un dialog între vătaf și Dinu Păturică: „Unde te duceai așa iute și cu capul între urechi?”. De fapt, construită cu alte verbe decît a fi și a umbla, formula poate avea și alte sensuri (înrudite): poate descrie, de exemplu, uitarea de sine, încremenirea –  „muierea strigă din prag înfuriată: «Ce mai așteptați? Ce vă tot învîrtiți? Ei, cutare, ce stai cu capul între urechi? Hei, voi! dați-i drumul odată!» –, eventual ca reacție de uimire: „Ei, acuma ce-ai rămas cu capul între urechi?! se miră Moromete, călcând încet printre crăcile salcîmului” (Marin Preda, Moromeții). Expresia continuă să fie folosită ca atare – „să gîndim, nu să stăm cu capul între urechi!” (g4media.ro) –, dar cel mai adesea este construită cu verbe ca a băga, a vîrî, a pune, a trage, prin care ajunge să exprime – cu o evidentă notă depreciativă – mai ales retragerea, ascunderea: „și-a băgat capul între urechi și l-a lăsat pe comisar să se descurce singur” (timpul.info); „să băgăm capul între urechi și să ne vedem de ale noastre” (zoso.ro): „bărbații de stat ai României își bagă capul între urechi” (evz.ro), cu dezvoltări ironice: „şi-au tras pînă în ultima clipă capul între urechi şi plapuma pe deasupra” (C.T. Popescu, hunedoaralibera.ro). Există însă și vorbitori care schimbă total sensul expresiei, atribuindu-i o valoare pozitivă, probabil pentru că o apropie de a avea capul pe umeri: „un sistem complet defect care repugnă oricărui om cu capul între urechi” (kissfm.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
Bătălia cu giganții jpeg
Și-am încălecat pe-o șa...
Au trecut 23 de ani de cînd am intrat pentru prima dată în redacția Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Comunicare fără comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleranței și pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enervează claritatea morală și pe unii, și pe alții
Claritatea morală nu e limpezimea conștiinței emitente, ci limpezimea privirii asupra realității.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine și cum luptă cu inflația
Inflația nu este decît o „taxă” pe care o încasează statul și mediul economic și o plătesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
Mă mir fără a fi uimit
Surpriza spirituală, generată de o realitate care te fascinează, îți stîrnește, instantaneu, curiozitatea, interesul adînc și, apoi, apetitul pentru cunoașterea ei.
„Cu bule“ jpeg
Șaiba
Nu știm exact cînd și de ce tocmai „șaiba” a devenit, în româna colocvială, emblema depreciativă a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimbării grilelor de lectură, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, căi de acces spre dezvoltarea personală și spre experiența cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte în cheia valorilor contemporaneității.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin „e chipul unei lumi pe care mintea occidentală contemporană nu o înțelege“.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.

Adevarul.ro

image
Şoferii nu vor mai putea parca gratis în centrul Bucureştiului
Începând cu luna august şoferii nu vor mai putea parca gratis pe locurile amenajate în centrul Capitalei sau pe trotuar, a anunţat viceprimarul Stelian Bujduveanu. Potrivit lui, serviciul va fi digitalizat se vor pune parcometre şi bariere automate, iar cei care parchează pe trotuar vor fi sancţionaţi.
image
Un apropiat al lui Kadîrov susţine că cecenii „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu îi va opri” VIDEO
Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, preşedintele parlamentului cecen, afirmă că unităţile cecene care luptă în Ucraina „vor merge înainte până la Berlin” dacă „Putin nu le va opri”.
image
Firmă IT din Cluj implicată în eşecul unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video din istorie
Problemele tehnice care au dus la eşecul lansării unuia dintre cele mai aşteptate jocuri video - Cyberpunk 2077 - ar fi fost cauzate de Quantic Lab, o firmă IT din Cluj, arată Forbes în ediţia internaţională. Articolul a declanşat o serie de mărturii de la angajaţi ai companiei, dar şi o reacţie a Quantic Lab.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.