Capitalismul și regina

Jacob SOLL
Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Cicero © wikimedia commons
Cicero © wikimedia commons

La o primă vedere, faptul că anul morții reginei Elisabeta a II-a coincide cu cea de-a 300 aniversare a nașterii lui Adam Smith pare o măruntă notă de subsol, față de evenimentele istorice ale anului 2022. Și, la o primă vedere, aceste două personaje faimoase ale Marii Britanii nu au multe în comun; Smith e asociat mai degrabă cu Margaret Thatcher, despre care se spune că avea întotdeauna în poșetă un exemplar din Avuția națiunilor. Dar Smith era în mai mare măsură un umanist decît un thatcherist. Și, la fel ca regina, el își dorea să făurească o societate fericită, pașnică, prosperă și mărinimoasă, prin promovarea idealurilor stoice.

Ridicînd în slăvi modelul stoic al datoriei, Smith putea la fel de bine să o descrie pe Elisabeta a II-a, care s-a declarat doar rareori – sau niciodată – un economist al pieței libere. Smith denunța lăcomia, nu avea încredere în companiile private și credea că valorile pe care le prețuia s-ar întrupa cel mai bine într-o clasă agrară a proprietarilor de terenuri, al căror principal obiectiv să fie slujirea dezinteresată a statului. În viziunea lui, o astfel de orînduire era ideală pentru menținerea libertății politice și a piețelor libere deopotrivă.

Indiferent dacă o admirăm sau nu pe regretata regină britanică, nu putem nega faptul că ea îndrăgea ritmul vieții la țară, dar și rigorile serviciului în slujba statului. Rolul pe care și-l asuma era al unui consilier capabil să unifice societatea britanică, permițînd astfel piețelor să funcționeze liber și fără opreliști.

Oricine studiază filozofia clasică va recunoaște aici virtuțile capitale celebrate de personajul care l-a inspirat pe Smith: senatorul și filozoful roman Marcus Tullius Cicero, pe care îl preocupau gestiunea aristocratică a terenurilor, filozofia morală, prietenia dezinteresată și slujirea statului. Ca profesor de filozofie morală, Smith l-a cultivat pe Cicero pe întinsul întregii sale opere, începînd cu predarea umanioarelor și a dreptului, pînă la capodoperele sale, precum Teoria sentimentelor morale și Avuția națiunilor.

Adam Smith © wikimedia commons
Adam Smith © wikimedia commons

Fiind un stoic devotat, Smith avea o toleranță scăzută față de lăcomie. Ideea principală a filozofiei stoice romane era utilizarea propriei discipline morale pentru susținerea statului de drept și a sistemelor de guvernare, și pentru transformarea societății într-un loc mai bun. Smith credea că, îndeplinind rolul unui arbitru dezinteresat, o guvernare morală disciplinată ar garanta o piață liberă. De fapt, faimoasa descriere a „spectatorului imparțial” amintește de rolul jucat de regină în economia politică contemporană a Marii Britanii.

Pornind de la filozofiile stoice ale lui Marcus Aurelius și Epictet, Smith credea că pacea civilă și piețele libere devin posibile dacă privim lumea prin ochii altora. În felul acesta, devenim „spectatori imparțiali”, capabili să îi ajute pe membrii societății „să evite mînia” și „să își îndrepte greșelile”, arătîndu-le „unde anume au greșit”. Un lider stoic exemplar îi va ajuta pe oameni să ia decizii „cu compasiune”, atît în viața personală și cetățenească, cît și în afaceri – ceea ce a făcut și regina pe durata domniei sale.

Smith credea că spectatorii imparțiali pot conduce prin puterea exemplului și îi pot inspira pe alții să facă la fel, formînd un lanț al mărinimiei și al vieții în slujba societății. După cum scria în History of Astronomy, lucrarea sa din 1773, lanțul evenimentelor – în cazul acesta, alegerile personale mărinimoase – ar putea oglindi modelul newtonian al mișcării planetelor și crea o „mînă invizibilă” care să mențină echilibrul în societate. Și comerțul ar trebui să funcționeze după acest model, scria Smith, și „ar trebui să fie o legătură unificatoare, de prietenie între națiuni și indivizi”.

Smith a fost, fără îndoială, un susținător al monarhiei constituționale și un elitist. El considera că legiuitorul ideal e politicos, mărinimos și dovedește – în tradiția lui Cicero și a lui John Locke – stăpînirea de sine necesară apărării dreptului civil și a Constituției, în dubla speranță a protejării instituțiilor și a promovării progresului social. Smith se lamenta că, „printr-o stranie absurditate”, comercianții lacomi vedeau în „persoana monarhului un simplu accesoriu” al propriilor interese comerciale. Or, esența monarhiei constituționale și a virtuții politice, sugera el, era să slujească dezinteresat națiunea.

Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat. Ne-am putea-o imagina ca pe o mînă cît se poate de vizibilă, situată deasupra tuturor conflictelor, care reamintește societății de valoarea compasiunii și a virtuților stoice. Cînd îl citim pe Smith, e mai util să ne gîndim la exemplul reginei Elisabeta a II-a decît la cei mînați de propria lăcomie. Poate că sună demodat, dar reacția britanicilor la moartea reginei sugerează că aceste valori sînt încă atrăgătoare pentru o mare parte din oamenii zilelor noastre.

Jacob Soll, profesor de Filozofie, Istorie și Contabilitate la University of Southern California, e autorul volumului Free Market: istoria unei idei (Basic Books, 2022).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.