Capitalismul și regina

Jacob SOLL
Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Cicero © wikimedia commons
Cicero © wikimedia commons

La o primă vedere, faptul că anul morții reginei Elisabeta a II-a coincide cu cea de-a 300 aniversare a nașterii lui Adam Smith pare o măruntă notă de subsol, față de evenimentele istorice ale anului 2022. Și, la o primă vedere, aceste două personaje faimoase ale Marii Britanii nu au multe în comun; Smith e asociat mai degrabă cu Margaret Thatcher, despre care se spune că avea întotdeauna în poșetă un exemplar din Avuția națiunilor. Dar Smith era în mai mare măsură un umanist decît un thatcherist. Și, la fel ca regina, el își dorea să făurească o societate fericită, pașnică, prosperă și mărinimoasă, prin promovarea idealurilor stoice.

Ridicînd în slăvi modelul stoic al datoriei, Smith putea la fel de bine să o descrie pe Elisabeta a II-a, care s-a declarat doar rareori – sau niciodată – un economist al pieței libere. Smith denunța lăcomia, nu avea încredere în companiile private și credea că valorile pe care le prețuia s-ar întrupa cel mai bine într-o clasă agrară a proprietarilor de terenuri, al căror principal obiectiv să fie slujirea dezinteresată a statului. În viziunea lui, o astfel de orînduire era ideală pentru menținerea libertății politice și a piețelor libere deopotrivă.

Indiferent dacă o admirăm sau nu pe regretata regină britanică, nu putem nega faptul că ea îndrăgea ritmul vieții la țară, dar și rigorile serviciului în slujba statului. Rolul pe care și-l asuma era al unui consilier capabil să unifice societatea britanică, permițînd astfel piețelor să funcționeze liber și fără opreliști.

Oricine studiază filozofia clasică va recunoaște aici virtuțile capitale celebrate de personajul care l-a inspirat pe Smith: senatorul și filozoful roman Marcus Tullius Cicero, pe care îl preocupau gestiunea aristocratică a terenurilor, filozofia morală, prietenia dezinteresată și slujirea statului. Ca profesor de filozofie morală, Smith l-a cultivat pe Cicero pe întinsul întregii sale opere, începînd cu predarea umanioarelor și a dreptului, pînă la capodoperele sale, precum Teoria sentimentelor morale și Avuția națiunilor.

Adam Smith © wikimedia commons
Adam Smith © wikimedia commons

Fiind un stoic devotat, Smith avea o toleranță scăzută față de lăcomie. Ideea principală a filozofiei stoice romane era utilizarea propriei discipline morale pentru susținerea statului de drept și a sistemelor de guvernare, și pentru transformarea societății într-un loc mai bun. Smith credea că, îndeplinind rolul unui arbitru dezinteresat, o guvernare morală disciplinată ar garanta o piață liberă. De fapt, faimoasa descriere a „spectatorului imparțial” amintește de rolul jucat de regină în economia politică contemporană a Marii Britanii.

Pornind de la filozofiile stoice ale lui Marcus Aurelius și Epictet, Smith credea că pacea civilă și piețele libere devin posibile dacă privim lumea prin ochii altora. În felul acesta, devenim „spectatori imparțiali”, capabili să îi ajute pe membrii societății „să evite mînia” și „să își îndrepte greșelile”, arătîndu-le „unde anume au greșit”. Un lider stoic exemplar îi va ajuta pe oameni să ia decizii „cu compasiune”, atît în viața personală și cetățenească, cît și în afaceri – ceea ce a făcut și regina pe durata domniei sale.

Smith credea că spectatorii imparțiali pot conduce prin puterea exemplului și îi pot inspira pe alții să facă la fel, formînd un lanț al mărinimiei și al vieții în slujba societății. După cum scria în History of Astronomy, lucrarea sa din 1773, lanțul evenimentelor – în cazul acesta, alegerile personale mărinimoase – ar putea oglindi modelul newtonian al mișcării planetelor și crea o „mînă invizibilă” care să mențină echilibrul în societate. Și comerțul ar trebui să funcționeze după acest model, scria Smith, și „ar trebui să fie o legătură unificatoare, de prietenie între națiuni și indivizi”.

Smith a fost, fără îndoială, un susținător al monarhiei constituționale și un elitist. El considera că legiuitorul ideal e politicos, mărinimos și dovedește – în tradiția lui Cicero și a lui John Locke – stăpînirea de sine necesară apărării dreptului civil și a Constituției, în dubla speranță a protejării instituțiilor și a promovării progresului social. Smith se lamenta că, „printr-o stranie absurditate”, comercianții lacomi vedeau în „persoana monarhului un simplu accesoriu” al propriilor interese comerciale. Or, esența monarhiei constituționale și a virtuții politice, sugera el, era să slujească dezinteresat națiunea.

Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat. Ne-am putea-o imagina ca pe o mînă cît se poate de vizibilă, situată deasupra tuturor conflictelor, care reamintește societății de valoarea compasiunii și a virtuților stoice. Cînd îl citim pe Smith, e mai util să ne gîndim la exemplul reginei Elisabeta a II-a decît la cei mînați de propria lăcomie. Poate că sună demodat, dar reacția britanicilor la moartea reginei sugerează că aceste valori sînt încă atrăgătoare pentru o mare parte din oamenii zilelor noastre.

Jacob Soll, profesor de Filozofie, Istorie și Contabilitate la University of Southern California, e autorul volumului Free Market: istoria unei idei (Basic Books, 2022).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.