Capitalismul bun există!

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

O invitaţie un pic neobişnuită la o plimbare lungă prin cîmpiile Flandrei m-a dus în oraşul Ypres (Ieper). Oraşul nu e cine ştie ce pentru turistul zilelor noastre, cel care are nevoie de uimire sau de încîntare pentru a fi provocat la reflecţie. Uneori, însă, mărturisesc că eu sînt altfel, adică prefer să reflectez la ceea ce pare banal şi să mă minunez doar în consecinţă, descoperind uimitorul în învelişuri modeste. La Ieper, am văzut două lucruri care mi-au stîrnit reflecţii ce au devenit imediat materie primă pentru admiraţie. Primul, despre care voi vorbi altădată, este cultul eroilor – pe care britanicii îl practică, pe aceste meleaguri din afara ţării lor, cu o consecvenţă ceremonială, demnă de o mare naţiune. Al doilea – despre care voi vorbi acum – a fost, de fapt, întîlnirea cu un om.

T. conduce o afacere care, în domeniul ei, a ajuns să fie prima din lume. Produce un anumit tip de tarte (amuse-bouche) în care e lider mondial la vînzări. Cu şase decenii în urmă, tatăl său avea o mică patiserie în centrul oraşului. I-a venit ideea să producă ceva, mic şi gustos, după o reţetă proprie. A înţeles că succesul a depăşit graniţele micii comunităţi cînd s-a trezit cu scrisori venite de prin alte ţări şi chiar de peste Ocean, de la oameni care, în excursii, trecuseră pe la patiseria lui, gustaseră şi, după ce au ajuns acasă, îi solicitau produsele. Atunci, s-a gîndit să se extindă. Mica bucătărie de familie a devenit, treptat, un laborator profesionist şi, în prezent, este o fabrică în toată regula, enormă, de unde TIR-uri venite de peste tot încarcă paleţi cu produse. Fiul său, T., a continuat şi a dezvoltat afacerea. Astăzi, are fabrici în toată puterea cuvîntului, nu doar în oraşul său, ci şi în Franţa şi în Statele Unite. Vînzările se ridică la zeci de milioane de euro anual. Fabricile sale (am vizitat-o şi pe cea din Belgia, şi pe cea din Franţa) sînt aproape complet automatizate şi robotizate, lucrătorii fiind prezenţi doar în controlul permanent al calităţii producţiei, în menţinerea în bună funcţiune a maşinăriilor şi în vînzări. Toţi cei care lucrează pentru T. sînt alături de el de mulţi ani şi, după vorbele sale, ştiu tot ce e de ştiut în privinţa producţiei. Împreună cu experţi de cel mai înalt nivel, T. lucrează permanent la inventarea unor noi reţete, la crearea unor noi produse din nişa sa. Iese pe piaţă, cu regularitate, cu produse noi. Unele merg, şi pe acestea este mereu gata să le perfecţioneze. Altele nu, şi atunci se repliază, creează, caută permanent.

L-am cunoscut pe T. la o recepţie pe care chiar el o organiza pentru cîţiva dintre partenerii săi de afaceri, veniţi din toată lumea. Este, desigur, un om bogat şi, obişnuit cu oamenii bogaţi din România, am fost uimit de modestia lui, de buna lui cuviinţă, de buna sa dispoziţie. La recepţia de bun venit pe care a organizat-o, nu se sfia să ia de pe mese paharele goale şi să le ducă în bucătărie, dacă masa la care conversa cu invitaţii săi se umplea de recipiente folosite şi incomodau oarecum conversaţia, iar ospătarii nu mai pridideau cu servitul şi debarasatul. După un timp, l-am cunoscut şi pe fiul său, cel care va prelua, fără îndoială, afacerea. Lucra cot la cot alături de cei care munceau la organizarea evenimentului la care am participat. Un tînăr roşcovan, activ şi atletic, îmbrăcat simplu, în tricou şi blugi, fără vreo pretenţie de brand sau fashion. Iniţial, văzîndu-l cum trebăluieşte, am crezut că e unul dintre cei angajaţi de T. să se ocupe de toate cele. Transporta oameni la aeroport, la hotel, la cină sau în alte puncte de întîlnire. Căra lăzi, turna în pahare împreună cu ospătarii, se plasa în spatele meselor care ofereau bufetul, pentru a umple farfuriile invitaţilor. Răspundea, eficient şi competent, la orice întrebare legată de afacere. Mi-am dat seama că e fiul patronului cînd mi-a povestit ceva, spunînd „eu şi tata...“ Fiul, cuviincios şi muncitor, făcea, alături de angajaţi, tot ceea ce era de făcut pentru eveniment. T. îşi creşte urmaşul în cultul muncii şi al datoriei de a duce mai departe o afacere a familiei.

Nu m-am putut abţine să nu compar această situaţie cu ceea ce ştim, de prin jurul nostru. Beizadelele – cum li se spune copiilor răsfăţaţi şi mofturoşi ai îmbogăţiţilor zilei de pe la noi – sînt unul dintre motivele pentru care oamenii obişnuiţi urăsc capitalismul. Sau, mai exact, sînt învăţaţi să-l urască. Fiul lui T. este produsul capitalismului „cum trebuie“, aşa cum este tatăl său, aşa cum a fost bunicul său. Beizadelele de Bamboo – nu.

Sigur, mi se va spune că Flandra e departe de România. Tocmai în celălalt colţ al Europei. Dar simt că, totuşi, comparaţia e justificată, tocmai pentru a arăta că ethosul capitalist produce, de fapt, altceva decît spectacolul de aroganţă şi incompetenţă de la noi. Distanţa nu trebuie să fie un argument că situaţiile sînt irepetabile, ci un argument că, acolo unde sistemul e lăsat să meargă natural înainte, produce corect. În spaţiile depărtate de metehnele noastre mai mult sau mai puţin guvernamentale, treaba merge în cadrul capitalismului, nu în afara sa.

Poate că această informaţie nu e nouă. Sînt convins că, şi în România, există tineri care muncesc de rup, pentru a urma afacerile bune şi corecte, începute de părinţi. După cum sînt sigur că în România există oameni de afaceri de succes real, care ştiu să-şi crească copiii în obligaţia de a duce mai departe ceea ce au început ei. Continuitatea este esenţială capitalismului. Puţine lucruri de succes se inventează şi se epuizează într-o viaţă. Totuşi, era ceva în felul de-a fi al lui T. şi al fiului său, care mi-a dat un sentiment de noutate totală, de prospeţime, de viitor.

Printre toate textele care anunţă căderea şi erodarea capitalismului, care arată răul adus de acest sistem, ceea ce am văzut la Ypres mă reconfortează. Dincolo de eseuri sceptice sau de formule socialist-revoluţionare, povestea familiei lui T. arată că există realitatea capitalismului bun.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
S-a aflat cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Și-a presimțit artistul sfârșitul? Ce i-a spus lui Horia Moculescu
23 noiembrie este o zi tristă pentru industria muzicală românească. S-a stins din viață Gabriel Cotabiță, la vârsta de 69 de ani, din cauza unui accident cardio-vascular. Horia Moculescu, bunul său prieten, mărturisește că a fost regretatul cântăreț cu doar câteva zile înainte să moară.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie: Decizii importante pentru o zodie. Câștiguri financiare uriașe pentru nativii alteia
Horoscopul zilei de duminică, 24 noiembrie, anunță mutări importante în viața unor nativi și noroc de bani pentru alții. Lorina, astrologul Click!, are predicții complete pentru toate cele 12 semne zodiacale.
gabriela cristea gogosi jpg
Cum să prepari cele mai pufoase și delicioase gogoși. Secretul Gabrielei Cristea
Nu mai e un secret că Gabriela Cristea, prezentatoarea TV, are propriul ei business cu dulciuri și cozonaci. Vedetei îi place foarte mult să gătească și nu ezită să le arate internauților cum se prepară anumite feluri de mâncare. Astfel că, recent, Gabriela Cristea a publicat un videoclippep pagina
Manichiura - unghii - oja FOTO Shutterstock
Pericolul nebănuit din machiaj, ață dentară și vopsele de păr, în timpul sarcinii. Ce probleme pot avea copiii
Un nou studiu arată că utilizarea frecventă a produselor de îngrijire personală de către femeile însărcinate sau care alăptează poate duce la niveluri mai ridicate de substanțe chimice toxice PFAS în sângele și laptele matern.
Soldati rusi in Ucraina FOTO Profimedia jpg
Putin anulează datoriile financiare ale soldaţilor ruși care se angajează să lupte cel puțin un an în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege prin care soldaţii care semnează cu Ministerul Apărării un contract pentru a lupta pe frontul din Ucraina vor fi scutiţi de datoriile financiare acumulate.
skynews zvi kogan uae 6755641 jpg
Mossad-ul investighează dispariția rabinului din Abu Dhabi. Anchetatorii israelieni vorbesc despre un incident terorist
Agenția israeliană de informații Mossad investighează dispariția unui rabin din Abu Dhabi, după ce a primit informații care indică un „incident terorist”.
horoscop freepik jpg
Horoscop duminică, 24 noiembrie. Mutări importante în viața unui nativ, bani cu nemiluita pentru altul
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminică, 24 noiembrie.
AEP observatori internationali foto AEP jpg
Ce le-a transmis conducerea AEP observatorilor internaţionali acreditați la alegerile prezidențiale 2024
Conducerea Autoritatății Electorale Permanente s-a întâlnit, sâmbătă, cu observatorii internaționali acreditați la alegerile prezidențiale. Toate activitățile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt în grafic și au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern le-a transmis AEP.
WhatsApp Image 2024 11 23 at 18 21 06 jpeg
Trei turiști francezi au rămas blocati cu masina în noroi pe drumul unui cunoscutul obiectiv din județul Buzău
Trei cetățeni francezi au fost recuperați din zona montană de către jandarmi, după ce au rămas cu mașina blocată în noroi pe drumul spre un cunoscut obiectiv turistic al județul Buzău.