Calea republicană spre socialism

James LIVINGSTON
Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Friedrich von Hayek © wikimedia commons
Friedrich von Hayek © wikimedia commons

Partidul Republican pare pregătit să recîștige controlul asupra uneia sau a ambelor Camere ale Congresului SUA, la alegerile intermediare care urmează. Pînă acum, partidul nu promovează nimic în afara fricii de o „stîngă radicală” croită să instaureze socialismul. Paleoconservatorismul și neoconservatorismul care defineau odinioară identitatea partidului au făcut loc unui populism creștin-național, întruchipat de Marjorie Taylor Greene (membră a Camerei Reprezentanților din partea statului Georgia) și promovat nocturn de Tucker Carlson, popularul comentator Fox News.

Această obsesie aparent nouă a spectrului socialist pare o farsă, dar se bazează pe o constantă, pe o atitudine fundamentală (sau „fir roșu”) a republicanilor: moștenirea intelectuală a lui Friedrich von Hayek. Laureatul austriac al Premiului Nobel ar putea fi el însuși în joc la alegerile din 8 noiembrie.

Hayek s-a implicat dintotdeauna în ceea ce însemnau, pentru el, activități de ariergardă împotriva amenințării reale a socialismului – în care se regăseau, în viziunea lui, atît comunismul, cît și fascismul. Ambele își propuneau să înlăture distincția liberală modernă dintre stat și societatea civilă, dintre sfera publică și sectorul privat, dintre guvern și piețele libere.

Cea mai cunoscută scriere a lui Hayek, manifestul Drumul către servitute din 1944, reprezintă un fel de retragere de pe cîmpul de luptă intelectual, spre înălțimile meditative ale unei retrospecțiuni anevoioase. „Este cel puţin îndoielnic, în stadiul acesta, dacă ar fi de mare folos un proiect detaliat al unei ordini sociale interne dezirabile” – le spune el cititorilor. „Lucrul important acum este să ajungem la un acord asupra anumitor principii.”

Cele două principii asupra cărora a insistat Hayek s-au cristalizat între timp ca premise tacite al gîndirii conservatoare –fie ea „paleo”, „neo” sau noua și virulenta variantă creștin-națională. Primul principiu spune că forțele pieței sînt sursa libertății individuale, deoarece sînt incognoscibile: cîtă vreme toată lumea se supune acelorași legi anonime ale cererii și ofertei, libertatea și egalitatea sînt posibile.

De aici decurge că numai societățile capitaliste pot fi libere și, mai important, că numai cetățenii acestora nu pot – și, chiar, nu trebuie – să încerce să creeze o ordine socială mai dreaptă. Dacă ar face asta, rezultatele generate de forțele pieței s-ar modifica, ceea ce ar duce la secătuirea izvorului economic al libertății individuale.

Conform celui de-al doilea principiu, dacă statul obstrucționează societatea civilă înlocuind forțele pieței cu planificarea centralizată sau manipulînd piața prin planificarea indicativă (prin politici industriale, bunăoară), sfera publică va substitui sectorul privat. În termenii democrației moderne a maselor, libertatea va fi sacrificată pe altarul „egalității absolute”.

Hayek recurge aici la sofismul pantei alunecoase. „Odată ce statul s-a angajat pe calea planificării de dragul dreptății” – spune acesta –, „el nu mai poate refuza răspunderea pentru destinul sau locul cuiva […]. Este cert că un stat care îşi asumă dirijarea activităţii economice va fi nevoit să-şi folosească puterea pentru a realiza idealul de dreptate în distribuţie al cuiva.”

Cuvîntul-cheie e, aici, „cuiva”, respectiv acel cineva la care se face referire. Evident, Hayek pleacă de la premisa că există deja idealuri rivale de dreptate în distribuţie, care vor fi contestate de diferitele instanțe politice, odată ce statul devine agentul central al redistribuției. Pentru Hayek, întrebarea nu e care ideal de dreptate în distribuție ar trebui să se impună sau care anume va prevala, ci: al cui?

Răspunsul său, și al conservatorilor dintotdeauna, e simplu: acel cineva a fost și trebuie să rămînă capitalul – deoarece orice alt ideal de dreptate în distribuție ar duce mai degrabă la egalitatea rezultatelor decît la cea a șanselor. Idealul de dreptate în distribuție al capitalului a prevalat deoarece punctul de vedere conservator – fie acesta „paleo”, „neo” sau creștin-național – l-a urmat dintotdeauna pe Hayek, punînd semnul egal între libertate și capitalism.

Rezultatul a fost ceea ce în limbaj popular se cheamă „socialismul pentru bogați” – un sistem care redistribuie resursele între cei bogați, prin reducerea necontenită a impozitelor, prin subvenționarea fățișă a companiilor farmaceutice, energetice și agricole, prin politici monetare care penalizează forța de muncă în perioadele de inflație, și prin politici fiscale care, în vremuri de criză, oferă capitalului sprijin financiar public (bail-out). Prin aceste mecanisme (și prin altele), idealul de dreptate în distribuție al lui Hayek a devenit, ca să spunem așa, normativ.

Dar vremurile se schimbă, și diverși conservatori intră în panică și contraatacă de oricîte ori au ocazia (chiar și prin ordin judecătoresc, dacă e nevoie). Conservatorismul creștin-național, care vede socialismul în fiecare ungher al culturii americane și în cele mai multe politici ale Partidului Democrat, este, după cît se pare, rezultatul isteric al aceste evoluții.

Acest proces a început cu mai bine de zece ani în urmă. În 2011, mișcarea Occupy Wall Street a popularizat un nou mod de a gîndi despre inegalitatea în creștere și despre finanțiștii nesăbuiți, dar ținuți în puf, care au distrus economia mondială în 2008. Au urmat apoi Black Life Matter, #MeToo și senatorul statului Vermont Bernie Sanders – un socialist convins! –, care s-a conturat ca un potențial candidat la președinție.

În 2020, cei mai mulți votanți democrați și independenți, precum și nenumărați republicani, erau în favoarea impozitării celor bogați și pentru un sistem de sănătate, același pentru toți („Medicare for All”), pentru luarea de măsuri de prevenire a schimbărilor climatice, și în favoarea creșterii investițiilor publice în infrastructură și în crearea de noi locuri de muncă. Chiar și înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al lui Sanders, socialismul și capitalismul ajunseseră la fel de populare în rîndul tinerilor americani.

După aceea a urmat COVID-19 și cheltuielile publice masive (3 bilioane de dolari) care au menținut pe linia de plutire economiile blocate, inundînd gospodăriile și firmele cu numerar. Și acum, ca prin minune, Big Government [termen peiorativ pentru un guvern excesiv ca mărime, ineficient, corupt, cu ingerințe în sfera politicilor publice sau a vieții private – n. trad.] primește o altă lovitură, sub forma Inflation Reduction Act [„Legea pentru reducerea inflației”, care prevede promovarea energiei curate, reducerea prețurilor la medicamentele eliberate pe bază de rețetă și creșterea impozitelor pentru corporații și pentru cei bogați – n. trad.] cu investiții publice de peste 700 de miliarde de dolari.

Rezultatul e ceea ce The Economist numește o „nouă eră” de „sprijin financiar public pentru toată lumea”. Eu l-aș numi altfel – probabil, un acont la „socialismul pentru toți” – deoarece acel cineva care se aude din spatele tuturor acestor mișcări, schimbări de atitudine și realizări legislative nu este capitalul.

Și nu este nici forța de muncă, în ciuda unui creșteri sesizabile a activităților sindicale. Dar revendicările acestui cineva sînt mai promițătoare decît combinația republicană de reducere a impozitelor, dereglementări și noi experimente creștin-naționale de guvernare autoritară. Idealul de dreptate în distribuție pe care îl întruchipează acest cineva e mai pluralist, mai egalitar și mai realist decît cel al lui Hayek. Și deschide calea unor remedii social-democratice pentru probleme ca inegalitatea, schimbările climatice, migrația, îmbătrînirea populației și condițiile de muncă.

S-ar putea așadar ca naționaliștii creștini să nu se înșele chiar atît de aprig. În orice caz, faptul că ei întrezăresc spectrul socialismului oriunde s-ar uita nu e doar o isterie. Indiferent care vor fi rezultatele din 8 noiembrie, timpul său se pare că a sosit.

James Livingston, profesor de Istorie la Universitatea Rutgers, e autorul a șase volume, printre care Pragmatism and the Political Economy of Cultural Revolution, 1850-1940 și, în curs de apariție, The Intellectual Earthquake: How Pragmatism Changed the World, 1898-2008 (University of Chicago Press).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a piedut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.