Căldură mare

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 Ucraina a bombardat podul care face legătura între Crimeea și Rusia. Reacția furioasă a Guvernului de la Moscova are o doză de umor involuntar. Rușii califică incidentul drept „terorism”, ignorînd senin faptul că peninsula este teritoriu ucrainean ocupat, podul a fost construit illegal, iar armata rusă bombardează constant ținte civile din Ucraina, inclusiv unele aflate în spații locuite de oameni a căror limbă maternă este rusa. 

La cîteva ore după incident, Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind tranzitul grînelor ucrainene prin Marea Neagră. Intermediat de ONU și menținut grație implicării ca mediator și garant a Turciei, respectivul acord era în beneficiul țărilor dependente de aceste importuri. Decizia vine înainte de summit-ul BRICS din Africa de Sud și înainte de summit-ul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. E de așteptat ca în ambele aceste întîlniri să existe cîteva momente stînjenitoare pentru ruși, în ciuda eforturilor intense ale diplomației moscovite de a se prezenta ca un partener de încredere pe scena mondială. Obligate să suporte cele mai grele consecințe ale schimbărilor climatice, statele din sudul global sînt din nou victime colaterale ale unor conflicte pentru care nu poartă nici o vină. 

Ucrainenii au pus la punct un program de donații menit să contribuie la limitarea efectelor în zonele cele mai afectate de suspendarea acordului. Rușii plănuiesc și ei ceva asemănător pentru a preîntîmpina riscurile reputaționale, dar adevărul este că nici unii, nici alții nu vor putea compensa în întregime pagubele. Exporturile ucrainene vor continua parțial pe Dunăre și pe la Constanța, deci ne putem aștepta la noi discuții despre infrastructura românească.

● Pe măsură ce se apropie prezidențialele din 2024, în Statele Unite se discută tot mai mult despre posibilitatea înscrierii în cursă a unui candidat al celei de-a treia căi. Ideea nu e nouă, au mai existat situații similare în trecut (Ralph Nader, Ross Perot). Tipul acesta de candidatură nu a avut niciodată în istoria modernă succes, dar, atunci cînd a fost sprijinit de o parte din establishment sau a avut suficientă recunoaștere națională, a fost suficient de influent cît să încline balanța în favoarea unuia dintre competitorii principali. Joe Biden, actualul președinte, este văzut de o parte a electoratului democrat ca fiind mult prea în vîrstă pentru încă un mandat. Asta desi, atît în privința economiei, cît și a politicii externe, performanța sa e mai degrabă decentă. Donald Trump, principalul său contracadidat, nu este nici el foarte tînăr și, dincolo de mulțimile adoratoare ale dreptcredincioșilor MAGA, are la rîndul său o problemă cu o parte a electoratului tradițional republican care îi tolerează tot mai greu excentricitățile. 

O repetare a scenariului Biden-Trump (cea mai plauzibilă în acest moment) e o perspectivă pe care o parte semnificativă a societății americane nu o dorește. Problema – pentru democrați, mai ales – este că „a treia cale” îl avantajează pe Trump și îi crește semnificativ șansele de a se întoarce la Casa Albă. În goana lor spre „mai bine”, democrații riscă să piardă totul. 

Posibilitatea unei reveniri a lui Trump e luată foarte în serios de The Economist, care a investigat pregătirile care se fac pentru acest scenariu. Publicația britanică a descoperit că mediile care îl sprijină pe fostul președinte au învățat lecțiile necesare. Procesul de decizie va fi probabil mult mai puțin haotic și bazat pe instinct decît în primul mandat. E în plină desfășurare un amplu proces de selecție a unor viitori membri ai administrației aleși după criteriul loialității. În primul mandat, Trump a avut necazuri serioase provocate de ceea ce el a interpretat drept rezistența funcționarilor de carieră. Numărul de numiri politice a fost mai degrabă redus și asta a permis multor instituții să funcționeze în baza inerției dobîndite în zeci de ani și mai puțin ținînd seama de programul sau de mofturile președintelui. Un al doilea episod de guvernare MAGA va însemna practic o remodelare metodică a statului american în baza principiilor America First. În acest moment, asta înseamnă o intervenție mai mare a statului în economie, reduceri de taxe și, în plan extern, izolaționism. Altfel spus, cheltuieli mai mari cu venituri mai mici pe un fond de securitate ce riscă să se degradeze accelerat. E neclar cum cred activiștii MAGA că poate funcționa așa ceva, dar cert este că se pregătesc cinic și rece pentru o astfel de guvernare. 

În programul prezidențial, o atenție specială e acordată eliminării tuturor politicilor legate de schimbările climatice. Ce moment mai bun pentru astfel de idei există decît o perioadă în care recordurile de temperatură pică de la o săptămînă la alta? 

Cu largul concurs al doritorilor de „mai bine”, perspectiva unui al doilea mandat Trump nu e numai plauzibilă, dar și de natură să ducă America într-o zonă care pînă acum a fost explorată exclusiv de autorii de fantezii istorico-politice.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.