Căldură mare

Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

 Ucraina a bombardat podul care face legătura între Crimeea și Rusia. Reacția furioasă a Guvernului de la Moscova are o doză de umor involuntar. Rușii califică incidentul drept „terorism”, ignorînd senin faptul că peninsula este teritoriu ucrainean ocupat, podul a fost construit illegal, iar armata rusă bombardează constant ținte civile din Ucraina, inclusiv unele aflate în spații locuite de oameni a căror limbă maternă este rusa. 

La cîteva ore după incident, Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind tranzitul grînelor ucrainene prin Marea Neagră. Intermediat de ONU și menținut grație implicării ca mediator și garant a Turciei, respectivul acord era în beneficiul țărilor dependente de aceste importuri. Decizia vine înainte de summit-ul BRICS din Africa de Sud și înainte de summit-ul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. E de așteptat ca în ambele aceste întîlniri să existe cîteva momente stînjenitoare pentru ruși, în ciuda eforturilor intense ale diplomației moscovite de a se prezenta ca un partener de încredere pe scena mondială. Obligate să suporte cele mai grele consecințe ale schimbărilor climatice, statele din sudul global sînt din nou victime colaterale ale unor conflicte pentru care nu poartă nici o vină. 

Ucrainenii au pus la punct un program de donații menit să contribuie la limitarea efectelor în zonele cele mai afectate de suspendarea acordului. Rușii plănuiesc și ei ceva asemănător pentru a preîntîmpina riscurile reputaționale, dar adevărul este că nici unii, nici alții nu vor putea compensa în întregime pagubele. Exporturile ucrainene vor continua parțial pe Dunăre și pe la Constanța, deci ne putem aștepta la noi discuții despre infrastructura românească.

● Pe măsură ce se apropie prezidențialele din 2024, în Statele Unite se discută tot mai mult despre posibilitatea înscrierii în cursă a unui candidat al celei de-a treia căi. Ideea nu e nouă, au mai existat situații similare în trecut (Ralph Nader, Ross Perot). Tipul acesta de candidatură nu a avut niciodată în istoria modernă succes, dar, atunci cînd a fost sprijinit de o parte din establishment sau a avut suficientă recunoaștere națională, a fost suficient de influent cît să încline balanța în favoarea unuia dintre competitorii principali. Joe Biden, actualul președinte, este văzut de o parte a electoratului democrat ca fiind mult prea în vîrstă pentru încă un mandat. Asta desi, atît în privința economiei, cît și a politicii externe, performanța sa e mai degrabă decentă. Donald Trump, principalul său contracadidat, nu este nici el foarte tînăr și, dincolo de mulțimile adoratoare ale dreptcredincioșilor MAGA, are la rîndul său o problemă cu o parte a electoratului tradițional republican care îi tolerează tot mai greu excentricitățile. 

O repetare a scenariului Biden-Trump (cea mai plauzibilă în acest moment) e o perspectivă pe care o parte semnificativă a societății americane nu o dorește. Problema – pentru democrați, mai ales – este că „a treia cale” îl avantajează pe Trump și îi crește semnificativ șansele de a se întoarce la Casa Albă. În goana lor spre „mai bine”, democrații riscă să piardă totul. 

Posibilitatea unei reveniri a lui Trump e luată foarte în serios de The Economist, care a investigat pregătirile care se fac pentru acest scenariu. Publicația britanică a descoperit că mediile care îl sprijină pe fostul președinte au învățat lecțiile necesare. Procesul de decizie va fi probabil mult mai puțin haotic și bazat pe instinct decît în primul mandat. E în plină desfășurare un amplu proces de selecție a unor viitori membri ai administrației aleși după criteriul loialității. În primul mandat, Trump a avut necazuri serioase provocate de ceea ce el a interpretat drept rezistența funcționarilor de carieră. Numărul de numiri politice a fost mai degrabă redus și asta a permis multor instituții să funcționeze în baza inerției dobîndite în zeci de ani și mai puțin ținînd seama de programul sau de mofturile președintelui. Un al doilea episod de guvernare MAGA va însemna practic o remodelare metodică a statului american în baza principiilor America First. În acest moment, asta înseamnă o intervenție mai mare a statului în economie, reduceri de taxe și, în plan extern, izolaționism. Altfel spus, cheltuieli mai mari cu venituri mai mici pe un fond de securitate ce riscă să se degradeze accelerat. E neclar cum cred activiștii MAGA că poate funcționa așa ceva, dar cert este că se pregătesc cinic și rece pentru o astfel de guvernare. 

În programul prezidențial, o atenție specială e acordată eliminării tuturor politicilor legate de schimbările climatice. Ce moment mai bun pentru astfel de idei există decît o perioadă în care recordurile de temperatură pică de la o săptămînă la alta? 

Cu largul concurs al doritorilor de „mai bine”, perspectiva unui al doilea mandat Trump nu e numai plauzibilă, dar și de natură să ducă America într-o zonă care pînă acum a fost explorată exclusiv de autorii de fantezii istorico-politice.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.