Calcio-vecchio

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul compus calcio-vecchio apare înregistrat, încă din 1958, în Dicționarul limbii române moderne, cu definiția „tencuială ornamentală care prezintă asperități și șanțuri pronunțate la suprafață”; termenul era considerat un împrumut lexical din italiană. În DEX regăsim o descriere asemănătoare – „gen de tencuială ornamentală cu suprafața zgrunțuroasă, dînd zidurilor un aspect arhaic” – și aceeași indicație etimologică („cuvînt italian”). De fapt, italienești sînt doar elementele componente ale compusului, nu și asocierea lor ori sensul specific al acestei asocieri. Orice verificare în dicționarele generale sau pe Internet confirmă absența termenului din italiană; sintagma calcio vecchio apare din cînd în cînd, dar în general cu înțelesul curent „fotbal vechi”. Termenul italienesc pentru var (potrivit în contextul dat) este substantivul feminin calce, în vreme ce forma calcio corespunde unor omonime cu alte sensuri („picior”, „fotbal”, „calciu”).

Inadecvarea indicării unei surse italienești a fost descoperită de autorii Dicționarului etimologic al limbii române, lucrare fundamentală în curs de elaborare și din care au apărut deja primele volume. În paginile consacrate primei părți din litera C, responsabil de volum (apărut în 2015) fiind Cristian Moroianu, forma calcio-vecchio este tratată în cadrul articolului calciu, cu o explicație foarte convingătoare: „pseudo-italienism creat probabil în românește din it. calcio (propriu-zis „calciu”), în loc de calce (s.f.) „var” + vecchio „vechi”.

Termenul tehnic din domeniul construcțiilor este atestat – cu o variație grafică previzibilă (scrierea cu un singur c în vecchio) – în Monitorul Oficial din 23.10.1938, în descrierea unui imobil cu „tencuieli din calcio vechio ceruite”.  O descriere amănunțită există într-o lucrare a arhitectului Victor Asquini, Indicator tehnic în construcții (1945): „Calcio Vecchio (...) Pasta ce se aplică pe pereți se compune din 6-7 părți ipsos, 1-2 părți caolină sau tibișir, iar restul ciment (de preferință ciment alb). La aceasta se adaugă apă și clei” (p. 437). Autorul cărții provenea dintr-o familie de italieni, stabilită în România înainte de nașterea sa, dar cuvîntul, căruia nu-i găsim atestări similare în texte italienești din aceeași perioadă, era preluat din terminologia românească a vremii.

Calcio-vecchio apare și romanele lui G. Călinescu, de exemplu în Scrinul negru (1965) – „încăperile erau în boite ogivale joase, tencuite în calcio-vecchio”) – și în Bietul Ioanide (1953), unde este asociat cu evocarea prostului-gust al noilor îmbogățiți, doritori de „castele cu bifore, cu portale de piatră şi blazoane fantasmagorice deasupra uşilor, cu crenele la nivelul acoperişului şi în loc de piatră – o suprafaţă ţepoasă, realizată dintr-un calcio vecchio foarte proeminent. Aceste case aveau un aer de provizorat, ca nişte decoruri de teatru”. Arhitectul Ioanide exprimă o judecată foarte aspră asupra tipului de tencuială la modă în epocă: „Burghezii uzează acum calcio vecchio, care e o insultă adusă ochiului, o lepră cu pretenţii... se mânjesc cu el sălile de restaurant sau cocioabele în ruină”.

Procedeul burghez se democratizase totuși în anii ʼ60, cînd o schiță literară de Aurel Leon (recenzată în Gazeta literară), purtînd chiar titlul „Calcio-vecchio“, prezenta un grup de țărani colectiviști care cereau pentru Căminul Cultural o zugrăveală în calcio-vecchio, dar refuzau termenul, ca inadecvat vremurilor noi ale comunismului. Un bătrîn sfătos întreba retoric, exploatînd ideologic un calambur destul de forțat: „Cum poți, la vremea de azi, să mai calci pe vechi?”.

E interesant că în anii ʼ60 un cititor îi scria lui G. Călinescu, atrăgîndu-i atenția că folosea o formă greșită. Criticul îi răspundea pe un ton cam iritat: „Deși italienist (dar și în această calitate pot să greșesc, fie și din distracție) am folosit cuvîntul ca termen tehnic românesc curent în arhitectură (...). Dar n-am controlat și nu-mi voi pierde vremea cu ceea ce intră în sfera lingviștilor” (Contemporanul, 16.11.1962).

Termenul a fost și „tradus” calciu vechi (o formă pentru care există o atestare chiar în publicistica lui Arghezi). De aici, probabil, unele ciudățenii contemporane, de exemplu referirea la camere „cu calciu”: „doresc să îmi fac cameră cu tapet, la ora actuala am calciu pe perete”; „vreau să pun tapet, se pune peste calciu sau să plachez...?” (tpu.ro).

Oricum, stabilitatea pseudo-italienismului este confirmată azi de firmele care produc materiale de construcții și care propun, de exemplu, „vopsea decorativă calcio-vecchio”, „moduri de aplicare Calcio Vecchio”, „Calcio Vecchio – plăcut la atingere, strălucitor, perfect pentru orice dormitor” etc.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.