„Butoaiele cu pulbere” din economie

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
image

Economia mondială se schimbă sub impulsul pandemiei și sub presiunea războiului din Ucraina. Către ce se îndreaptă? Este limpede că apar tot mai multe „butoaie cu pulbere” care pot „exploda” și pot duce economia în zone total neașteptate, de la crize pînă la schimbări fundamentale.

Reașezarea relațiilor comerciale. Totul a început odată cu declanșarea pandemiei, cînd lanțurile de aprovizionare au fost parțial blocate. A urmat o acutizare a situației, ceva mai tîrziu, cînd cererea a crescut rapid. Am văzut cum a apărut criza semiconductorilor, iar tariful transportului cu containere a explodat.

Războiul din Ucraina și sancțiunile occidentale au schimbat geografia comerțului mondial. Este un fenomen aflat în derulare, care aduce o serie de modificări de substanță. De exemplu, Rusia a încheiat un contract cu India pentru livrarea de țiței la preț de dumping (25 de dolari pentru un baril, față de un preț al pieței de 90 de dolari), pentru o cantitate limitată. Ceea ce arată că avertismentele, tatonările, încercările, nu și soluții de durată sînt la ordinea zilei.

Dependențele. Uniunea Europeană a descoperit, în fine, dependența de produsele din Rusia și China. Recent, Margreth Vestager, vicepreședintele Comisiei Europene, spunea că nu a fost vorba despre naivitate, ci despre lăcomie. Care acum trebuie plătită. Nota de plată a venit și Uniunea Europeană trebuie să caute soluții mai costisitoare, cu aprovizionări din alte state, eventual democratice.

Inflația este la un nivel record peste tot în lume. Reacția guvernelor a fost să reducă facturile populației și chiar ale companiilor, prin decizii de scădere a fiscalității și de control al tarifelor energetice. Scumpirile au atins tot mai multe produse, de la metale la materiale de construcții și de la lemn la produse alimentare. Europa și America au acceptat să importe mărfuri ieftine, pentru că a fost convenabil și pentru cetățeni, și pentru politicieni. În încercarea de a atenua creșterea prețurilor, guvernele iau decizii sub presiunea momentului. De exemplu, președintele american Joe Biden a anunțat că se gîndește să elimine suprataxarea produselor chinezești instituită de predecesorul său. Nu ar fi o revanșă, ci o decizie politică pragmatică bazată pe realitatea că mărfurile chinezești sînt ieftine.

Inflația scade puterea de cumpărare, reduce nivelul consumului și pune presiune pe vînzările companiilor. Adică pregătește terenul pentru criză. Băncile centrale sînt obligate să crească dobînzile. Este ceea ce pot face bancherii centrali în lupta cu inflația, dar depinde de ritm și de dozaj. Rezerva Federală americană a început, Banca Centrală Europeană a urmat-o, mai timid. În Europa Centrală și de Est, ritmul este mai rapid, pe măsura cifrelor de inflație.

Piețele financiare au scăzut, iar bursele americane arată direcția către care merge economia. Dacă privim prăbușirea indicilor bursieri americani vom înțelege că viitorul economiei nu arată prea bine, ba chiar că la ușă bate o criză.

Frica de stagflație. Inflația plus stagnarea economică pot duce la stagflație. Economiștii se tem de stagflație mai mult chiar decît de criză, pentru că o criză produce pierderi mari, pe un termen relativ scurt, și este urmată de expansiune economică. Stagflația, în schimb, poate dura mulți ani și poate eroda nervii consumatorilor și veniturile companiilor. Datoriile care au crescut, deficitele cu care s-au trezit statele din nou, după criza din 2008-2009, banii tipăriți pentru a ajuta creșterea economică sînt trecute cu vederea, pentru că economia mondială are probleme mai mari.

România, în schimb, are o serie de specificități. Economistul Radu Crăciun a publicat, recent, o analiză în care arată că românii au intrat în psihologia inflației. Un fenomen care a făcut ca toate economiile din pandemie să se evapore în consum doar în primul trimestru din 2022. Au scos din bănci miliarde de lei. Explicația este că românii au anticipat consumul și s-au pus la adăpost de așteptata creștere a prețurilor. Nici dobînzile real negative nu au ajutat la păstrarea economiilor în bănci și la atenuarea consumului.

Stabilitatea cursului de schimb aduce semne de întrebare. Un curs stabil poate să pună frînă inflației, dar, în egală măsură, accentuează deficitul de balanță comercială, pentru că încurajează importurile. Radu Crăciun relatează în analiza sa că a fost surprins de abordarea investitorilor străini din domeniul financiar care cred că un curs prea stabil nu oferă încredere, ci mai degrabă induce sentimentul că la un moment dat leul s-ar putea devaloriza rapid și puternic.

Statul trebuie să ne ajute. Pandemia și criza prețurilor din energie au declanșat o avalanșă de cereri de ajutor de la stat. Toată lumea vrea ceva de la buget și toată lumea este dependentă de deciziile statului. Se mai gîndește cineva că resursele bugetare sînt limitate? Pare că nu. Dar, mai complicat, cetățenii și companiile se vor obișnui cu ajutoarele de stat, vor vrea să devină permanente. Un ajutor acordat va fi complicat de retras.

Calitatea politicienilor. Actuala coaliție s-a obișnuit să coabiteze. Este o guvernare în care deciziile reformatoare sînt doar tangențiale, precum măsuri de oprire a angajărilor în sectorul public și intenția de a tăia 10% dintr-o serie de cheltuieli nedefinite.

Datoria în creștere, deficitele, bugetar și comercial, nu mai intră în discuție. Deficitul bugetar, pe hîrtie, este în scădere în comparație cu anul trecut, dar există o creștere a amînărilor la plata TVA, de la buget, și la plățile neachitate către furnizorii de energie electrică. Dacă s-ar adăuga și plățile întîrziate, deficitul ar fi la fel de mare precum cel de anul trecut.

Un sondaj publicat recent de Institutul Național de Statistică, realizat în rîndul managerilor companiilor românești, te lasă perplex. Managerii fie și-au pierdut simțul rațiunii, fie au vrut să se încurajeze. Pe toată linia, managerii se așteaptă la o creștere a afacerilor și la noi angajări. Foarte ciudat. Prudența nu mai funcționează? Și-au pierdut managerii sentimentul pericolului? Nu văd ce se întîmplă în economie? Greu de spus.

Dar și cetățenii, în general, sînt la fel de optimiști ca managerii. Cheltuiesc, consumă, se pregătesc de vacanțe, ignoră semnele crizei și se comportă ca și cum s-ar afla pe Titanic. Pe un vapor care nu se va lovi neapărat de un aisberg, dar care transportă butoaie cu praf de pușcă.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: shutterstock / adevarul.ro

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Locul în care democrația liberală s-a dus să moară
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă.
Bătălia cu giganții jpeg
Cîte sortimente de brînză se produc în Franța?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Teme „riscante” ale dezbaterii religioase
Părintele Iustin Marchiș, de care mă leagă o viață de dialog spiritual, mi-a trimis, de curînd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconvențional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualități
Rămîne aproape întotdeauna în istorie un rest inexplicabil prin considerente pur raționale, prin forțe obiective, prin factori clasificabili și relevanți statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns în țară și m-am străduit din răsputeri, ca de fiece dată, să (re)înțeleg societatea românească.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un întreg univers ilustrat de obiecte de epocă, toate care mai de care mai interesante, ce înfățișează poveștile și informațiile din text.
O mare invenție – contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred astăzi că forma de guvernămînt stabilită prin actuala Constituție este sursa disfuncționalităților și eșecurilor sistemului politic din România.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul înțelept sesizează, în efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia întregii lumi și, ca atare, își poate permite să verse, compasiv, o lacrimă de regret.
„Cu bule“ jpeg
Urmăritori, adepți, follower(ș)i
Influența engleză actuală, mai ales cea manifestată în jargonul Internetului, poate produce anumite perplexități vorbitorilor din alte generații, atunci cînd schimbă sensurile uzuale și conotațiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lecții ale războiului din Ucraina
Interdependența economică nu preîntîmpină războiul.
Un sport la Răsărit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumită idee despre sport, aceea că iei corpul tău, aşa cum l-ai clădit cu muncă şi apă plată, şi faci tot ce poţi pentru a învinge fără reproş.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Un roman de știință
Bill Bryson nu este om de știință, nu are o formație științifică și, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare să aibă în spate un proces de înțelegere, de clarificare a unor lucruri, pînă la nivelul la care devin accesibile oricărui om cu o minimă educație academică.
Bătălia cu giganții jpeg
Datoria Europei
Nici Franța, nici Germania și nici – cu atît mai puțin! – Țările de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigențele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Mi-e greu să pricep de ce a certa pe toată lumea e o formă de „acțiune”.
Frica lui Putin jpeg
„Nu umiliți Franța, domnule președinte!”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat de două ori, nu o singură dată, că „nu trebuie umilită Rusia”.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lecție pentru care mă tem că opulentul nostru continent, cu birocrația lui pe cît de groasă, pe atît de nevolnică, cu politicienii lui minusculi, nu este pregătit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
În primăvara anului 1897, la etajul al patrulea al școlii publice Cooper Union din Manhattan pe care o înființase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lungă istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a defăimării profesorilor a devenit la noi pandemică și are un gust nu amar, ci de-a dreptul grețos, cel puțin în percepția mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuză Occidentul să numească fascistă Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascistă Rusia lui Putin se explică prin contextul psiho-istoric al țărilor europene.
Un sport la Răsărit jpeg
Ce mai facem cu Naționala?
Ne torturează şi o torturăm, chestiune din care nimeni nu va rămîne întreg. Echipa României nu e altceva decît oglinda României.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neapărat ipocrizie, cum ar zice unii, ci politețe și meserie.

Adevarul.ro

image
Închisoare pe viaţă în Marea Britanie pentru şoferii care produc accidente mortale. În ce condiţii se aplică pedeapsa maximă
Marea Britanie introduce pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru şoferii care ucid, în cadrul unei ample reforme a justiţiei care a intrat duminică în vigoare, potrivit informaţiilor publicate de BBC.
image
O tânără şi-a dorit o noapte de vis în compania unui „Don Juan”. Idila s-a transformat în coşmar
O tânără care credea că va trăi o noapte de vis alături de un aşa-zis „Don Juan” s-a trezit a doua zi ca dintr-un coşmar. Bărbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada închisă de ANPC din cauza mizeriei şi a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor din Municipiul Bucureşti a constatat un mod defectuos în desfăşurarea activităţii Patiseriei/cofetăriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.