Burleanu pentru totdeauna?

Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Yes, diamonds are forever.

Mai ţineţi minte că şi Mircea Sandu era etern? Dacă nu mai ţineţi minte, vă spun eu: era. Pînă cînd s-a plictisit. Sau „a fost“ plictisit. Există două motive pentru care în fruntea federaţiei de fotbal se află mereu cîte un MacLeod. Nu ştiu care e mai important. Nici nu contează, ambele sînt la fel de rele. Primul este acela pe care îl putem numi capulplecatsabianultaie. Trăim într-o societate care nu face scandal, cu rare excepţii. Individualismul adînc sădit în noi de istorie, cu vîrf de lance comunismul atomizant, duce către ceea ce în fotbal e exprimat adesea prin „mie şi familiei mele să ne fie bine“. De aceea, cu puţină isteţime, oleacă de proptele, un pic de şcoală mai înaltă decît clasele trenului ­(sau măcar şcoala vieţii), i-ai pus cu botul pe labe şi capul pe perna de sforăit pe toţi. Zis şi făcut la fotbal! Burleanu a fost ales pentru a treia oară consecutiv preşedinte al FRF într-o paradigmă nord-coreeană care, în absenţa dimensiunii tragice a ţării lui Kim, a virat în comedie caragialescă. S-a votat la vedere, ca în vremea congreselor tovarăşilor, ceea ce suprimă orice poftă de a te uşura contra vîntului. Unitate, fraternitate, eternitate. Flatline. Rezultatele fiind proaste în zona în care interesează şi pe altcineva decît pe şefii de asociaţii judeţene sau pe preşedinţii de cluburi lucrative, la naţională adică, rezultă că, precum în orînduirea pe care am părăsit-o acum 32 de ani, unanimitate = sărăcie-n toate. Tot înainte!

Al doilea argument pentru minunatul deces al dezbaterii vii şi deschise este exemplul internaţional. Sportul, chiar şi la nivel mare, sau mai ales acolo, e orice numai o democraţie nu. Să aştepţi standardele din societăţile non-totalitatare este o utopie. Băieţii îşi fac în culise jocurile şi mai apoi iese cine trebuie. De puţine ori există cu adevărat dezbateri, lupte de idei şi războaie în văzul lumii, şi atunci ele sînt scurte şi crude. „Un fleac, i-am ciuruit!“ Mai ţineţi minte? Uf, da’ scurtă memorie aveţi!... De fapt, foarte bine, memoria scurtă garantează viaţa lungă. Acela a fost citatul din Sergiu Nicolaescu al lui Burleanu de acum patru ani, cînd a învins echipa de foşti mari a lui Lupescu, Prunea, Răducioiu, Lucescu. Pac, pac! Ra-ta-ta-ta-tam! Aşa e mereu. După care se aşterne pax sportiva şi hai să ne bucurăm de frumuseţea competiţiei... dar nu acolo unde contează! Şefii Comitetului Internaţional Olimpic erau aleşi nu prin ridicare de mînă, ca acum la Burleanu, ci de-a dreptul cu aplauze! Aplauze furtunoase! Prin comparaţie, cînd a fost anunţat rezultatul votului de la noi, bătutul din palme al membrilor FRF a fost mai degrabă anemic. Iată o motivantă temă de lucru pentru următorii patru ani!  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.