Bulevarde și bulevardiști

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Dicționarul explicativ al limbii române (DEX, 1975) înregistra cuvîntul colocvial bulevardist într-un moment cînd acesta încă nu ieșise deja din uzul curent, dar nu era nici foarte răspîndit. De fapt, dicționarul trata împreună substantivul masculin și corespondentul său feminin, bulevardistă, cu definiția „om plimbăreț, care bate toată ziua bulevardele; derbedeu, haimana”. Cuvîntul apăruse deja în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dar avea o circulație destul de restrînsă. În marele dicționar academic (Dicționarul limbii române, DA, Literele A-B, 1913), era prezent doar derivatul bulevardistă, cu o definiție specifică, pe care nu o mai regăsim ca atare în DEX: „femeie de moravuri ușoare, care umblă (noaptea) pe bulevarde”. Bulevardist și bulevardistă au o istorie limitată, de doar un secol și jumătate, și puține posibilități de revigorare (deși soarta cuvintelor e imprevizibilă, unele reapărînd surprinzător, din cine știe ce întîmplare); merită totuși atenție prin schimbările de sens pe care le-au suferit și care reflectă transformări sociale, politice și de mentalitate. Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea. E totuși foarte probabil ca bulevardist și bulevardistă să fi urmat și modele franceze, termenii corespondenți, neînregistrați de dicționare, circulînd prin presa franceză a vremii.

În primele sale atestări, cuvîntul bulevard avea în română sensul inițial din franceză („fortificație exterioară”), fiind folosit mai ales în mod figurat, cu înțelesul de zid de protecție, de obstacol în fața agresiunilor externe: „bulevard în contra slavilor de nord” (Gazeta Transilvaniei, 1867, nr. 68), „unirea ar fi un bulevard mai puternic contra năvălirilor și influenței Rusiei” (Gazeta Transilvaniei, 1877, nr. 36). Uneori, sensul figurat al cuvîntului bulevard pare să ezite între ideea de obstacol și cea de largă cale de acces, ca într-un discurs din 1868 al lui P. Carp, reprodus de Gazeta Transilvaniei: „țelul țărei noastre e de a deveni neatîrnați și numai atunci vom fi acel bulevard despre care s-a vorbit și care va introduce în Orient progresul și civilizațiunea ce dorim cu toții” (nr. 11, 1868). Din franceză fusese preluat, în același timp, și sensul modern al cuvîntului, pe care Dicționarul limbii române îl explica, indicînd dezvoltarea noii accepții din cea veche: „stradă largă (și lungă) cu șir de arbori de amîndouă părțile (asemenea strade fiind făcute întîi în jurul orașelor, în locul vechilor fortificații)” (DA, 1913). Cuvîntul era folosit în relatările de călătorie, de exemplu în descrierea unei vederi panoramice a Parisului: „Ori încătrău aruncam privirile noastre, în toate părțile vedeam tot case înalte, palațuri pompoase, strade și bulevarde strălucite” (Iosif Vulcan, în Familia, 1867). La 1877, capitala României avea deja un bulevard, care nici nu avea nevoie de nume pentru a fi identificat: „Cele trei tunuri luate de la turci au fost conduse ieri de la Gara Tîrgoviște pe calea Mogoșoaiei și apoi pe bulevard la statua lui Mihai Bravul” (Familia, 1877, nr. 40). Istoria primelor bulevarde bucureștene se reflectă, cum se știe, în textele lui Caragiale, unde găsim celebra comandă a provincialilor sosiți la București – „La bulivar, birjar!” – sau precizările coanei Tarsița despre demolările primăriei: „care a dărîmat-o Pache, cînd a făcut bulivardu ăl nou”.  

La începutul secolului al XX-lea, femininul bulevardistă are un sens destul de stabil (pomenit mai sus), în vreme ce forma masculină capătă diferite accepții contextuale și variabile. La un moment dat, termenul a desemnat un grup format în interiorul Partidului Liberal: „fuseseră în cele din urmă botezați și ei de bulevardiști din pricina conciliabulilor ce țineau în fiecare seară la Hotel Bulevard” (Opinia, 1909). Alteori, sensul e legat de timpul petrecut în plimbări prin centrul orașelor: „Bulevardistul, acel «demimonden» produs al societăței moderne, pe care-l întîlnim între orele 5 și 6 bătînd trotuarul dintre Tufli și Traian” (Mișcarea, Iași, 1910). Atestările cuvîntului (chiar și în ipostazele de adjectiv și de adverb) se înmulțesc în perioada comunistă, cînd sensul devine tot mai marcat peiorativ: „Acțiune împotriva bulevardiștilor” (România liberă, 1957), „un adolescent chiulangiu de tip bulevardist” (Flacăra, 1958), „limbajul bulevardist” (Gazeta literară, 1961), „E filfizon, tovarășe Vidrăsan. Se-mbracă bulevardist” (Viața Românească, 1961) etc. Bulevardiștii sînt cei care au timp să se plimbe pe bulevard, tineri burghezi, „indivizi fără căpătîi”, evident condamnabili din perspectiva propagandei oficiale. Se stabilește tot mai mult și o legătură cu spațiul bucureștean, cu bulevardul numit pe atunci 6 Martie (Elisabeta), mai exact cu zona cinematografelor: bulevardiștii sînt elevi care chiulesc de la ore sau inși care fac speculă cu bilete la filme de succes. Se înțelege că au existat motive temeinice ca termenul să fi ieșit din uz: pe de o parte, pentru că a fost mai mult un epitet satiric al propagandei oficiale și mai puțin un cuvînt colocvial uzual; pe de altă parte, prin pierderea importanței bulevardului ca loc de plimbare și ca spațiu al tentațiilor citadine.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Submarinul Cetus  FOTO Guvernul Britanic png
Noul submarin-dronă, mândria armatei Marii Britanii. Cetus va domina spațiul de luptă subacvatic
Noul submarin de 18,7 milioane de dolari al Marinei Britanice va fi gata în 2024 și va contribui la „dominarea spațiului de luptă subacvatic”, transmite presa britanică.
GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.