Budistul american, regele şi bufonul său consilier

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

- continuare şi, din păcate, încheiere -

La început, funcţiile lui Jesse Dean Orloff la curtea Majestăţii Sale regele Baufa’ahau Mupou al IV-lea erau onorifice. Pe măsură ce a început să lucreze tot mai intens în capacitatea sa de consilier financiar, Jesse Dean a înţeles că are un serviciu cu program complet şi nu mai poate face nimic altceva. Regele şi cabinetul său au înţeles, la rîndu-le, situaţia şi Jesse Dean a devenit, ca să zic aşa, bugetar al regatului Bonga în California. Salariul era foarte bun: 250.000 de dolari pe an. Pe mîna lui Orloff, Bonga a început să investească: asigurări, energie verde, imobiliare, un pic de bursă (dar nu prea mult!), ceva materiale de construcţii. La început, Orloff s-a descurcat destul de bine. Cifrele arătau încurajator. Dar, la un moment dat, ceva s-a întîmplat. Răul lucrează în lume în moduri subtile, greu de evaluat şi greu de detectat. Pur şi simplu, se întîmplă să te trezeşti în plin dezastru şi nu ştii de unde ţi s-a tras. Sigur, pot veni apoi minţi analitice, diagnosticieni ai existenţei, oameni care se uită la viaţa ta şi spun precis unde şi cum ai greşit. Dar, cînd chiar tu eşti în cauză şi chiar tu vrei să-ţi explici, e imposibil, de cele mai multe ori. Trecutul aglomerat de detalii apare celui care l-a trăit opac, indescifrabil şi nu poţi decît să rămîi cu uimirea... Cum de a fost posibil?

Deteriorarea investiţiilor în care Jesse Dean a decis să implice finanţele bongheze s-a produs treptat, desigur, dar într-un ritm implacabil. Uimitor era că, oricît de diversificate ar fi fost aceste investiţii, toate, dar absolut toate afacerile cu bani bonghezi se îndreptau spre eşec. O perioadă, Jesse Dean a crezut că e un moment trecător. În plus, chiar dacă una sau două mergeau mai prost, era aproape imposibil ca toate să eşueze. Dar, uite că se poate. Astrele s-au aliniat nefericit sau drumul karmic este advers sau pasărea neagră stă-n lună şi plînge – nu se ştie care este mecanismul ghinionului total, al eşecului absolut. E rar, dar nu imposibil. Şi, după o vorbă abisală a poporului, cînd e să se întîmple, se întîmplă. Sau poate că, pur şi simplu, Jesse Dean Orloff era un consilier financiar prost.

Privind acea perioadă, Jesse Dean nu ar putea spune că a ascuns guvernului bonghez adevărul, doar că, pentru un timp, l-a prezentat într-un context optimist, şi nu într-unul pesimist. Jesse Dean nu minţea, doar că interpreta unele tendinţe mai degrabă după dorinţele lui – sincere, fără îndoială. În orice caz, după aproape un an, simţind că guvernul bonghez devine un pic îngrijorat, în pofida rapoartelor sale, dar şi că afacerile nu mai pot fi salvate, Jesse Dean Orloff s-a dus la Majestatea Sa regele şi i-a spus că e nevoit să oprească investiţiile pentru că nici una nu merge bine, iar regatul trebuie să accepte o pierdere de 25 de milioane de dolari. Adică aproape o cincime din PIB-ul însoritului arhipelag. Regele s-a înnegurat. L-a dat afară din palat şi nu i-a mai răspuns niciodată la telefon. Guvernul bonghez a avut o reacţie destul de echivocă, dovadă că impactul eşecului financiar i-a năucit pur şi simplu. Cînd a vrut să plece înapoi la San Francisco, Jesse Dean a fost oprit la aeroport şi întors în micul apartament de hotel rezervat doar lui. Acolo, a stat sub un soi de arest la domiciliu vreme de cinci zile, fără ca nimeni să-i spună ceva şi în totală imposibilitate de a vorbi cu cineva. Se plimba liber prin oraş, dar nimeni nu-i mai răspundea nici măcar la salut, ca să nu mai vorbim de invitaţii sau momente de socializare. După cinci asemenea ciudate zile, poliţia bongheză l-a escortat scurt şi fără comentarii la aeroport, l-a suit în avion şi l-a informat că nu mai are ce căuta acolo. Ajuns înapoi în California, Jesse Dean Orloff a primit prin poştă decretul de demitere a sa din funcţia de consilier financiar. Însă nu a primit niciodată un decret similar referitor la funcţia de bufon regal. A recitit atent statutele curţii regale şi a constatat că un asemenea decret nici nu putea sosi, pentru că, în conformitate cu normele regalităţii bongheze, bufonul e numit pe viaţă. Nimeni, nici măcar Majestatea Sa regele, nu putea decide că un bufon legal numit nu mai este bufon, ca o garanţie a libertăţii sale de exprimare. Orice ar spune, bufonul nu poate fi demis. Consilierul financiar, însă, da.

În anii care au urmat, Jesse Dean a rămas conectat la viaţa interesantă a regatului Bonga. Întîi prin procesele care au urmat. Regatul Bonga l-a chemat de multe ori în judecată, fie în America, fie chiar în Bonga, şi de fiecare dată Jesse Dean a trebuit să se apere cum a ştiut el mai bine. După cîte ştiu, procesele continuă şi azi. Apoi, evoluţiile ulterioare din Bonga nu l-au lăsat indiferent. Urmare a colapsului financiar datorat unui fel de ghinion generalizat, ample tulburări politice au început. Jesse Dean auzise cîte ceva despre un oarecare grup bonghez disident, refugiat în Noua Zeelandă. Motivat în plus de prăbuşirea finanţelor regatului, grupul de refugiaţi devenise foarte republican, voia răsturnarea monarhiei şi trecerea puterii la popor. Dincolo de a fi budist sau bufon, Jesse Dean Orloff este american – prin urmare, lupta pentru libertate şi împuternicire a poporului dusă de un grup disident refugiat în exil nu putea să nu-l impresioneze. În timp ce încerca sofisticate manevre politice pentru a salva tronul şi dinastia, Majestatea Sa Baufa’ahau Mupou al IV-lea, regele cu rîsul zguduitor, a murit. A urcat pe tron fiul său, care era un altfel de om şi un altfel de rege. Astfel, Jesse Dean a încetat să mai fie bufon, căci noul rege are dreptul suveran de a-şi alege ce bufon pofteşte. Iar proaspătul rege părea a nu pofti deloc să aibă bufon.

Cînd media americană a aflat povestea lui Orloff, un canal celebru de televiziune i-a plătit o sumă frumuşică pentru exclusivitate şi a realizat un fel de documentar despre întreaga poveste a finanţelor regatului Bonga. În acel film, Jesse Dean Orloff a spus că, deşi simte o anume vinovăţie pentru prăbuşirea finanţelor regatului, cu toate consecinţele rele care decurg de aici pentru bonghezii de rînd, crede că a devenit un agent serios pentru democratizarea regatului Bonga. Fără falimentul adus de el, opoziţia democratică republicană nu ar fi avut vreo şansă serioasă să devină relevantă. Astfel, e convins că va aduce mult bine poporului bonghez, de care simte că destinul l-a legat nu întîmplător.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.