Bucurie mare după ce ne-am aflat grupa de la Euro de fotbal, considerată accesibilă. Dar cum să reacţionăm la bucuria reciprocă a adversarelor văzînd că au picat cu noi?

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image png

Ca rabinul din Buhuşi. Şi noi avem dreptate, şi ele au dreptate. Toţi avem dreptate. E o lume minunată. Pînă cînd nu mai e. Het Laatste Nieuws, important ziar belgian, a zis că vom fi sandvişuri, aperitive pentru Lukaku, golgheterul preliminariilor. Slovacii îşi fac cruce de la dreapta la stînga. În fine, a patra echipă nu face nimic, că nu se ştie care e. Se va alege dintr-un baraj. Cel mai probabil va fi Ucraina, care ar fi lăsat Italia acasă dacă arbitrul nu ar fi luat ca ordin pe unitate declaraţia şefului UEFA:  „Ar fi un dezastru ca Italia să nu se califice, este o naţională prea importantă”. Aşa că le-a refuzat un penalty decisiv. De ce această digresiune? Pentru că şi cu astfel de fluieraşi ne-am calificat noi la Euro, şi tot aşa s-ar putea să ne-o luăm pe coajă acolo. Arbitrajul a devenit o catastrofă. Cu premeditare. Aşa că ar trebui să ne bucurăm sau să ne întristăm nu la aflarea adversarelor, ci a arbitrilor. Atunci vom şti. Sau măcar vom bănui. În orice caz, grupa nu e chiar o fericire, dacă includem Ucraina, echipă cu fotbalişti evoluînd la un nivel de club la care noi putem doar visa. Evident, puteam cădea mai rău. Mult mai rău. De exemplu, cu Germania (gazdă), Scoţia şi Elveţia. Cu Franţa şi Olanda. Sau, mai ales, cu Spania, Croaţia, Italia. Chestie care i-ar fi făcut pe băieţi să nu-şi împacheteze mai mult de trei perechi de chiloţi, în afară de cei de tablă pentru şutul în posterior care ne era sortit cu precizia apariţiei lui Moş Crăciun. Aşa, e jucabil. Pînă cînd trebuie să joci. E drept, naţionala asta are parte, în afară de un noroc legendar (orice fel de noroc v-aţi putea imagina, drumul bilelor, defectarea fotbalistică a adversarelor, evenimente conexe care au dezechilibrat oponente ca Israel şi Belarus), de un spirit de gaşcă atît de rar încît pare că înfloreşte cu frecvenţa albăstrelelor din Atacama. Ăsta poate muta munţii. Poate suplini, o vreme, lipsa talentului sau a celor două aripi care îl fac să zboare, munca şi perseverenţa. Senzaţia, după calificarea spectaculoasă, e că putem bate pe (aproape) oricine. Realitatea e că putem lua bătaie de la (practic) toţi. Ce putem face? Să savurăm momentul. Zic din nou, e rar. Să nu ratăm rarul. Trăieşte clipa? Nu chiar. Trăieşte clipa dinaintea clipei. Şi-om mai vedea cine rîde la urmă. Şi de cine.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Pasaport Uniunea Europeana FOTO Shutterstock
Noi reguli pentru europenii care călătoresc în Marea Britanie, din aprilie. Se aplică şi pentru copii și bebeluși
Marea Britanie a introdus o autorizaţie de călătorie, care va fi obligatorie începând cu 2 aprilie 2025, şi pentru europenii care vin din state membre UE.
hipertensiune jpg
Ce se întâmplă cu creierul tău dacă nu tratezi hipertensiunea arterială
Pe măsură ce îmbătrânim, colesterolul și tensiunea pot crește fără să-ți dai seama.
Fran Drescher  foto   Shutterstock jpg
Ce-o împiedică pe Fran Drescher, din „Dădaca”, să se dedice iubitului ei? Fostul ei soț gay!
La 67 de ani, își trăiește viața din plin! Actrița din serialul „Dădaca” vorbește despre cum îi rotește pe cei doi bărbați din viața ei.
Elon Musk FOTO Profimedia
Elon Musk le-a dat două milioane de dolari alegătorilor din Wisconsin pentru a vota un judecător
Miliardarul Elon Musk a donat duminică două milioane de dolari unor alegători din Wisconsin, în încercarea de a influența rezultatul alegerilor pentru Curtea Supremă a statului.
evaluare nationala rezultate jpg
Rezultate simulare Evaluare Naţională 2025. Cum își pot afla elevii azi notele
Elevii care au susținut simularea examenului de Evaluare Națională 2025 își vor afla azi notele, însă nu de pe site-ul Ministerului Educației. Motivul? Rezultatele vor fi comunicate individual de către profesori și nu vor mai fi afișate pe edu.ro, aşa cum se va întâmpla în cazul examenului din vară.
ocde
Conferință România şi OCDE, organizată la București. Discuții privind reformele necesare
Administrația Prezidențială anunță organizarea conferinței „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”, miercuri, 2 aprilie, de la 11.00. Evenimentul va curpinde discuții privind alinierea României la standardele OCDE și reformele necesare.
image png
După jumătate de an, Mario Fresh dezvăluie motivul pentru care s-a despărțit de fiica Andreei Esca: „S-a terminat, în sfârșit”
Una dintre despărțirile fulgerătoare ale showbiz-ului românesc a fost cea dintre Mario Fresh și Alexia Eram, fiica celebrei știriste de la PRO TV, Andreea Esca. Recent, artistul a vorbit în timpul unui concert despre suferința prin care a trecut după încheierea relației care a durat 8 ani.
accidente pe A0 jpeg
Carambol pe Autostrada A0: șapte răniți în urma a doua accidente cu opt mașini implicate
Opt mașini au fost implicate în două accidente rutiere care au avut loc luni dimineață pe Autostrada A0.
image png
Povestea de Viață a Rominei Gingașu. A rămas fără tată de la 11 ani. Cine a crescut-o?
Printre româncele devenite femei de succes pe plan internațional se numără și Romina Gingașu, soția fondatorului Ferrari, Piero Ferrari, fiind totodată unul dintre acționarii companiei, cu o participație de 10%, evaluată în prezent la 6,5 miliarde de dolari. Romina și-a atins multe obiective prin mu