Bubble și bulă

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Metafora bulei a trecut cu ușurință dintr-o limbă în alta, răspîndindu-se la fel de repede ca aderarea la rețelele de socializare. Bubble din engleză (în construcția in my bubble) are corespondente, cu extrem de multe atestări, în italienescul bolla (nella mia bolla) sau în românescul bulă (în bula mea). În aceste cazuri, se manifestă un sens metaforic pe care dicționarele englezești online îl înregistrează consecvent, chiar dacă în formulări diferite: „grup de persoane care nu conștientizează sau nu sînt afectate de ceea ce se întîmplă în afara lor” (Collins); „situație în care cineva experimentează doar lucruri previzibile și comode, de exemplu opinii cu care este deja de acord sau persoane cu idei similare” (Cambridge Dictionary online); „sferă închisă sau izolată de experiențe sau activități în care membrii cu idei similare ai unei comunități omogene își susțin și își întăresc reciproc opiniile comune” (Merriam-Webster). Cuvîntul englezesc nu își limitează sensul metaforic la comunicarea în mediul online. În timpul pandemiei s-a evocat și la noi (tot prin calc din engleză) bula socială:„grup de persoane care au contact frecvent între ele, dar contact limitat cu cei din afara grupului, de exemplu pentru a evita răspîndirea unei boli contagioase” (Cambridge Dictionary online). Bubble are și un alt sens metaforic, putînd să denumească nu doar grupul omogen de relații, ci și o creștere economică rapidă, urmată de o cădere vertiginoasă. Și acest sens a fost tradus în română prin termenul bulă: „Ce va rămîne din bula imobiliară bistrițeană?” (facebook.com); „pieţele globale par să se afle într-o nouă bulă financiară” (bursa.ro). 

Metafora bulei nu descrie ceva cu totul și cu totul nou; în fond, e raportabilă la o altă metaforă înghețată sau revalorificată poetic: „Trăind în cercul vostru strîmt / Norocul vă petrece”. Succesul ei actual este probabil legat de surpriza unei realități paradoxale: extinderea uriașă a posibilităților tehnice, internaționalizarea comunicării și globalizarea sub toate aspectele ei, care ar fi părut de natură să schimbe radical modul de viață și de gîndire al oamenilor, au dus de fapt la crearea de mici zone comode și sigure de comunicare cu cîțiva apropiați, care gîndesc aproape la fel. Noua accepție nu a pătruns încă în dicționarele noastre, dar sînt numeroase contextele în care bula denumește, din punctul de vedere al unei persoane, pe cei cu care interacționează, mai ales în mediul online; cercul de prieteni și cunoscuți cu care (printr-o selecție treptată) împărtășește cam aceleași valori și idei: un spațiu protector, dar care împiedică accesul la alte realități, la grupurile cu opinii diferite. Atestările acestui sens cuprind adesea și referiri la elementul comun, la factorul unificator al bulei: În bula mea de prieteni se vorbeste fff des despre asta” (instagram.com); „Singur, în bula mea de pe Facebook”(opiniastudenteasca.ro); „V. M., rupt de viața cotidiană și frapant de sincer: «Sînt în bula mea și îmi place că sînt în bula mea. Nici nu știu cine este prim-ministrul României»” (liga2.prosport.ro); „Adevărul e că pentru cei care nu sînt în bula noastrăa voluntarilor dedicați și fără stare, voluntariatul rămîne o activitate dubioasă și neînțeleasă” (provobis.ro); „Trăim în bula noastră: familie, grup de prieteni, job, deci avem viziunea îngustată” (republica.ro).  Uneori termenul se raportează fără echivoc la viața cotidiană, într-o casă sau într-un oraș, preluînd probabil accepția mai largă din engleză sau extinzînd spontan sensul mai specializat: „solistul va da o petrecere la el acasă, unde are însă reguli stricte. (...). «La mine, în bula mea, am niște reguli. Sîntem unii care ne-am și vaccinat»” (click.ro); „Eu, trăind în bula mea la Cluj, am simțit repede că ajung la succes” (stiridecluj.ro). Ca orice cuvînt la modă, bula se extinde, mai în glumă, mai în serios, și asupra unor realități trecute: „Încă din anii ’80 ai secolului trecut, m-am obişnuit să mă mişc mai ales prin cercurile literare. Atunci, aşa putea fi descris acest mediu: cercuri de scriitori. Azi, cuvîntul adecvat ar fi bulă” (Ioan Buduca, în cotidianul.ro).

Dincolo de conținutul comun în mai multe limbi, o metaforă de circulație internațională poate înregistra variații în funcție de asocierile semantico-lexicale pe care se grefează. În engleză, metafora bubble evocă mai ales balonul de săpun (soap bubble), efemer și aproape imaterial. În cazul limbii române, nu e foarte clar dacă bula trezește imaginea unui glob de sticlă protector sau evocă mai curînd o simplă bășică de aer sau de gaz. Sintagma consacrată pentru imaginea din engleză e în română balon de săpun (chiar dacă traducerile actuale recurg și la bulă: „Criza alimentară, doar o bulă de săpun?”, playtech.ro). În plus, în română termenul are asocieri problematice cu cuvinte aflate la limita vulgarității: fie ca argotisme provenite din cuvinte cu rădăcina bul- (a buli, bulan), fie ca alterări eufemistice, ca în numele personajului central al bancurilor din ultima jumătate de secol (Bulă) sau în diverse formule de imprecație, a căror ambiguitate e uneori exploatată comic de vorbitori.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.