Bubble și bulă

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Metafora bulei a trecut cu ușurință dintr-o limbă în alta, răspîndindu-se la fel de repede ca aderarea la rețelele de socializare. Bubble din engleză (în construcția in my bubble) are corespondente, cu extrem de multe atestări, în italienescul bolla (nella mia bolla) sau în românescul bulă (în bula mea). În aceste cazuri, se manifestă un sens metaforic pe care dicționarele englezești online îl înregistrează consecvent, chiar dacă în formulări diferite: „grup de persoane care nu conștientizează sau nu sînt afectate de ceea ce se întîmplă în afara lor” (Collins); „situație în care cineva experimentează doar lucruri previzibile și comode, de exemplu opinii cu care este deja de acord sau persoane cu idei similare” (Cambridge Dictionary online); „sferă închisă sau izolată de experiențe sau activități în care membrii cu idei similare ai unei comunități omogene își susțin și își întăresc reciproc opiniile comune” (Merriam-Webster). Cuvîntul englezesc nu își limitează sensul metaforic la comunicarea în mediul online. În timpul pandemiei s-a evocat și la noi (tot prin calc din engleză) bula socială:„grup de persoane care au contact frecvent între ele, dar contact limitat cu cei din afara grupului, de exemplu pentru a evita răspîndirea unei boli contagioase” (Cambridge Dictionary online). Bubble are și un alt sens metaforic, putînd să denumească nu doar grupul omogen de relații, ci și o creștere economică rapidă, urmată de o cădere vertiginoasă. Și acest sens a fost tradus în română prin termenul bulă: „Ce va rămîne din bula imobiliară bistrițeană?” (facebook.com); „pieţele globale par să se afle într-o nouă bulă financiară” (bursa.ro). 

Metafora bulei nu descrie ceva cu totul și cu totul nou; în fond, e raportabilă la o altă metaforă înghețată sau revalorificată poetic: „Trăind în cercul vostru strîmt / Norocul vă petrece”. Succesul ei actual este probabil legat de surpriza unei realități paradoxale: extinderea uriașă a posibilităților tehnice, internaționalizarea comunicării și globalizarea sub toate aspectele ei, care ar fi părut de natură să schimbe radical modul de viață și de gîndire al oamenilor, au dus de fapt la crearea de mici zone comode și sigure de comunicare cu cîțiva apropiați, care gîndesc aproape la fel. Noua accepție nu a pătruns încă în dicționarele noastre, dar sînt numeroase contextele în care bula denumește, din punctul de vedere al unei persoane, pe cei cu care interacționează, mai ales în mediul online; cercul de prieteni și cunoscuți cu care (printr-o selecție treptată) împărtășește cam aceleași valori și idei: un spațiu protector, dar care împiedică accesul la alte realități, la grupurile cu opinii diferite. Atestările acestui sens cuprind adesea și referiri la elementul comun, la factorul unificator al bulei: În bula mea de prieteni se vorbeste fff des despre asta” (instagram.com); „Singur, în bula mea de pe Facebook”(opiniastudenteasca.ro); „V. M., rupt de viața cotidiană și frapant de sincer: «Sînt în bula mea și îmi place că sînt în bula mea. Nici nu știu cine este prim-ministrul României»” (liga2.prosport.ro); „Adevărul e că pentru cei care nu sînt în bula noastrăa voluntarilor dedicați și fără stare, voluntariatul rămîne o activitate dubioasă și neînțeleasă” (provobis.ro); „Trăim în bula noastră: familie, grup de prieteni, job, deci avem viziunea îngustată” (republica.ro).  Uneori termenul se raportează fără echivoc la viața cotidiană, într-o casă sau într-un oraș, preluînd probabil accepția mai largă din engleză sau extinzînd spontan sensul mai specializat: „solistul va da o petrecere la el acasă, unde are însă reguli stricte. (...). «La mine, în bula mea, am niște reguli. Sîntem unii care ne-am și vaccinat»” (click.ro); „Eu, trăind în bula mea la Cluj, am simțit repede că ajung la succes” (stiridecluj.ro). Ca orice cuvînt la modă, bula se extinde, mai în glumă, mai în serios, și asupra unor realități trecute: „Încă din anii ’80 ai secolului trecut, m-am obişnuit să mă mişc mai ales prin cercurile literare. Atunci, aşa putea fi descris acest mediu: cercuri de scriitori. Azi, cuvîntul adecvat ar fi bulă” (Ioan Buduca, în cotidianul.ro).

Dincolo de conținutul comun în mai multe limbi, o metaforă de circulație internațională poate înregistra variații în funcție de asocierile semantico-lexicale pe care se grefează. În engleză, metafora bubble evocă mai ales balonul de săpun (soap bubble), efemer și aproape imaterial. În cazul limbii române, nu e foarte clar dacă bula trezește imaginea unui glob de sticlă protector sau evocă mai curînd o simplă bășică de aer sau de gaz. Sintagma consacrată pentru imaginea din engleză e în română balon de săpun (chiar dacă traducerile actuale recurg și la bulă: „Criza alimentară, doar o bulă de săpun?”, playtech.ro). În plus, în română termenul are asocieri problematice cu cuvinte aflate la limita vulgarității: fie ca argotisme provenite din cuvinte cu rădăcina bul- (a buli, bulan), fie ca alterări eufemistice, ca în numele personajului central al bancurilor din ultima jumătate de secol (Bulă) sau în diverse formule de imprecație, a căror ambiguitate e uneori exploatată comic de vorbitori.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.