Brexit: o perspectivă irlandeză

Publicat în Dilema Veche nr. 818 din 24-30 octombrie 2019
Prețul gazului și costurile politice jpeg

Luni, speaker-ul Camerei Comunelor a respins cererea premierului de a efectua încă un vot cu privire la noii termeni ai divorţului de UE. În week-end-ul trecut, Boris Johnson a pierdut: Parlamentul a preluat iarăşi controlul asupra procesului, cerînd timp pînă la 31 ianuarie 2020 pentru a analiza acordul şi obligîndu-l pe premier să ceară o prorogare a Brexit-ului. Contează mai puţin cum anume a fost solicitată, de Johnson, această păsuire (în trei scrisori dinadins ambigue, dintre care una nesemnată). Ceea ce este important e starea de incertitudine care planează în continuare asupra întregului proces.

Se vorbeşte despre Brexit ca despre un act de divorţ între Marea Britanie şi Uniuna Europeană. Faimosul backstop, soluţia negociată, dar neacceptată de majoritatea din Camera Comunelor pentru a evita o frontieră dură cu Irlanda, apare ca o chestiune în primul rînd britanică, de parcă divorţul ar afecta doar relaţiile dintre Londra şi Bruxelles. Dezbaterile spectaculoase şi replicile contondente de la Westminster ocupă prim-planul – agenţiile de ştiri şi televiziunile nu au timp să urmărească planul mediu şi îndepărtat. Se vorbeşte, deci, prea puţin despre perspectiva irlandeză: despre efectele Brexit-ului pentru Republica Irlanda, asupra provinciei Irlanda de Nord a Regatului Unit şi asupra relaţiilor dintre Londra şi Dublin.

Statutul insular al Irlandei înseamnă complicaţii suplimentare. Mare parte a economiei se bazează pe schimburile cu Marea Britanie. Un Brexit fără acord ar însemna pentru Irlanda o reducere a produsului intern brut între 5 şi 8%. Încă şi mai problematică e dependenţa energetică.

Chestiunea cu adevărat spinoasă rămîne însă statutul Irlandei de Nord şi frontiera dintre provincia britanică şi republică. Ultimele două decenii au adus pacea după decenii de conflict interreligios. Apartenenţa la Uniunea Europeană a constituit un factor decisiv pentru stabilitate. Eliminarea graniţelor dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor, apoi bunăstarea au contribuit decisiv la restabilirea păcii.

UE și guvernul de la Dublin vor să se asigure că frontiera rămîne deschisă în conformitate cu acordul din Vinerea Mare din 1998. Pe de altă parte, guvernul britanic dorește să asigure statutul Marii Britanii ca unitate economică distinctă – care, în teorie, ar necesita un anumit tip de frontieră după Brexit, avînd în vedere că Irlanda de Nord este parte a Regatului Unit, dar se învecinează cu Republica Irlanda. Odată cu intrarea în vigoare a unor tarife între Regatul Unit şi Uniunea Europeană ar trebui să existe şi o metodă de verificare a mărfurilor care intră în Republica Irlanda, membră a UE. Guvernul conservator al lui Johnson se bazează însă pe o majoritate la care participă Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care are zece deputaţi în Camera Comunelor. Iar DUP se opune vehement oricărui acord în care Irlanda de Nord e tratată diferit de restul Regatului Unit. Un statut special al provinciei sau al frontierei e deci greu de adoptat prin vot. Noul acord propus de Boris Johnson nu face vreo concesie importantă în acest sens – nici n-ar fi avut cum, dacă e esenţială păstrarea unor graniţe invizibile.

Această problemă deocamdată insolvabilă riscă să trezească în Irlanda de Nord resentiment şi teamă. La referendum s-a votat „Remain“, dar mobilizarea la vot a fost foarte mică, printre altele şi datorită orientării pe atunci antieuropene a partidului republicanilor irlandezi, Sinn Fein. „Remain“ au votat aşadar şi mulţi unionişti. Doar că unioniştii sînt, acum, în tabăra brexiterilor. Iar Brexit a ajuns o temă tratată şi instrumentalizată de facţiunile extremiste ale celor două partide din Irlanda de Nord. Perspectiva unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din UE şi mai ales gîndul că ar putea apărea, din nou, ziduri şi graniţe răscolesc vechile traume ale conflictelor – nu doar în provincia britanică, ci şi în republică. În Irlanda de Nord, procesul de pace a fost susţinut intens de Uniunea Europeană. Cu fonduri generoase, destinate zonelor celor mai defavorizate şi desfigurate de conflict. Dar, dincolo da bani, UE a încurajat o nouă cultură politică bazată pe cooperare care aproape că a obligat guvernele de la Londra şi de la Dublin să conlucreze atît în plan european, cît şi la nivel bilateral.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cum putem evita substanțele cancerigene din alimente. Medic: „Foarte rar să consumăm mezeluri, doar ocazional”
Deși să renunțăm la toate alimentele care ne pun în pericol este aproape imposibil, anumite decizii putem adopta.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Fructul astronauților s-a „cuplat” cu papanașii și clătitele românești. Detaliile unui produs cu succes neașteptat
Procesul tehnologic durează până la trei ore, atât cât trebuie pentru a obține același gust ca atunci când dulceața e făcută acasă.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.