Bordeiul lu’ bunicu’ şi cortul beduinului

Publicat în Dilema Veche nr. 623 din 28 ianuarie - 3 februarie 2016
Cai frumoşi jpeg

Mă întorc din West Bank. Sînt în mașină împreună cu doi palestinieni. Controlul de la intrarea în Ierusalim este umilitor. Arăt îndeajuns de palestinian încît să fiu percheziționat bine. Puștiul de 18-19 ani, cu o armă care pare mult prea mare pentru el, urlă la mine ca un descreierat.

Tensiunea în Ierusalim e oribilă. Garduri electrificate, ziduri de ciment dezgustătoare care separă vieți. Dușmani care sînt peste tot în mod real sau imaginar. Am petrecut cîteva zile în Israel și West Bank, și am senzația că părți din mine au murit.

Îmi dau seama de asta în timp ce puștiul mă percheziționează. Nu reușesc să simt nimic. Piticii mei sînt ascunși și nu au chef de glume. Am văzut mult prea mulți puști care își doreau să măcelărească alți puști care la rîndul lor își doreau dispariția primilor. Hebronul a fost dureros. Am văzut puști de 8-9 ani amenințați cu arme de armată în timp ce se duceau la școală. Am stat cîteva minute pe un acoperiș în zona palestiniană.

Case îngrămădite și străzi înguste și supraaglomerate. Dincolo, o stradă pustie. Doi puști care driblau o minge de baschet. Lunetiști în turnuri înalte. Cîțiva puști palestinieni pretind că îi împușcă pe mini-baschetbaliştii aflaţi la 30-40 de metri de ei. Am văzut găurile rămase de la gloanțele masacrului din moscheea care găzduiește o parte a mormîntului lui Abraham. Am fost împins cu patul armei să trec mai repede prin porțile mici și înguste de control, și mă doare vînătaia cînd mă controlează puștiul.

Am vizitat un bătrîn beduin care semăna într-un mod foarte straniu cu bunicu’. Stătea pe vîrful unui deal pietros, într‑un cort. Vreo 30 de familii trăiau și ele în corturi printre ruine. Mulți copii fără viitor. Priveliștea era înnebunitoare. Într-o parte, dealurile pietruite, de o sălbăticie aspră. În cealaltă parte, gardurile electrificate și super-securizate care înconjoară clădirile moderne ale micii așezări de evrei.

Ruinele erau locuințele dărîmate. A treia oară. Bătrînul care plînge arătîndu-mi cuptorul distrus. Plînge cu hohote, nu știu ce să fac și îl iau în brațe. Îmi plînge în brațe și mă rupe. Beau cu el un ceai. Sînt trei puști care se uită la mine curioși. Stau pe ciuci și au ochi mari și triști. Stau cîteva ore paralizat, uitîndu-mă la priveliștea fabuloasă, bînd ceai după ceai cu beduinul de lîngă mine. Și, într-un mod straniu, șocul de la senzația de fericire pe care o am văzînd un apus absolut senzațional. 

Îmi amintesc că Gigilică Bouroşu mi‑a povestit cum bunicu’ a vrut să moară în bordeiul lui. L-au luat de la Craiova și l‑au dus pînă la vreo 6 kilometri de Budrea cu Trabantul lui. Apoi au trebuit să îl care în cîrcă pînă acasă. Nu a vrut să moară pînă nu a ajuns acolo. Cînd mă despart de beduin simt că mi-am luat la revedere așa cum trebuie și de la bunicu’.

Puștiul termină controlul. Cu cei doi palestinieni din mașină am petrecut marea majoritate a timpului în ultimele zile. Am mîncat, am rîs și am muncit împreună. Îmi plac, încearcă să-i ajute pe cît pot pe cei care au nevoie. Fac o grămadă de lucruri bune și povestesc bine. Sînt obișnuiți cu controlul. Dau drumul la radio și se comportă absolut normal. Sînt prea obosit ca să vreau să vorbesc. La radio cineva vorbește destul de agitat. Cei doi sînt foarte atenți. Brusc, izbucnesc în chiote de bucurie.

Îi întreb ce s-a întîmplat. Îmi povestesc entuziaști că Hezbollah-ul a anunțat că, la granița cu Libanul, au împușcat doi soldați israelieni. Doi puști. Ca acela care tocmai m-a perchiziționat. Opresc mașina. Vomit. 

Îi înjur.  Întîi cu patimă. Apoi  cu furie și ură. Apoi cu atenție la detaliu.  Îmi dau seama că o fac în română. Îi înjur și în engleză. Sînt speriați. Sînt, într-un fel, șeful lor. Vor să mă liniștesc. 

Nu vreau să mă liniștesc. Nu mai vreau să stau, deși ar trebui să mai rămîn două zile. Nu vreau să îi văd. Nu vreau să îi aud. Sun TAROM-ul și îmi schimb biletul. Nu mai vreau să stau în mașină cu ei și sun un taxi. Mă uit la cimitirele evreiești, musulmane și creștine de pe Muntele Măslinilor. Îmi amintesc credința că starea trupului cînd murim va fi aceeași la Judecată de Apoi și că ar trebui să ne dorim îngroparea cît mai aproape de poarta de est a Ierusalimului, lucru care ar face ca reînvierea să fie mai rapidă.

Sînt întreg. Probabil în cea mai bună formă fizică din ultimii zece ani. Cel mai aproape de poarta de est. În interior sînt țăndări. Aș vrea, dacă ar fi posibil, să renasc. Știu că nu se poate. Dar aș vrea. 

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Bazin de înot în aer liber din Moscova, construit pe ruinele Palatului  Sovietelor (© Andris Malygin / Wikimedia Commons)
Palatul scufundat al lui Iosif Vissarionovici Stalin
Omenirea trebuie să fie condusă cumva și adepții religiilor au lansat tot felul de teze pentru manipularea creierelor prin frică și ură. Politicienii au preluat modelul, cei socialiști considerând că noua religie este ateismul.
viţă de vie
Trucul ingenios folosit de grădinarii cu experiență! Cu ce trebuie să stropim vița de vie pentru a avea struguri mai dulci și mai delicioși ca oricând
Strugurii se numără printre cele mai populare fructe din țara noastră. Indiferent dacă îi consumăm simpli, în diverse preparate, sau vom face vin din ei, strugurii rămân în topul preferințelor din țara noastră.
flori dormitor pisica pexels jpeg
Care sunt florile superbe pe care nu trebuie să le ținem niciodată în dormitor! Pot fi foarte periculoase pentru sănătatea noastră
Florile sunt alegerea perfectă atunci când dorim să ne decorăm interiorul casei. Ele vor oferi o notă de vitalitate și de culoare camerelor noastre, însă, indiferent de cât de frumoase ar fi florile, există și anumite riscuri la care trebuie să avem grijă!
Candidați ALegeri prezidențiale Foto Facebook Hari Bucur Marcu jpg
Ce spun astrele despre pretendenții la fotoliul de la Cotroceni. În ce zodii sunt născuți candidații
În cursa pentru Palatul Cotroceni s-au înscris 11 candidați, fiecare cu propriul său profil politic, dar și cu trăsături astrologice care, spun unii, pot dezvălui aspecte relevante ale personalității lor.
George Simion. FOTO Inquam Photos / Codrin Unici
Simion, interviu în presa străină: „Rusia nu este o amenințare pentru NATO”
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale 2025, cotat pe primul loc în sondaje pentru scrutinul de duminică, 4 mai, a afirmat într-un interviu pentru Reuters că Rusia nu este o amenințare semnificativă pentru NATO.
Borcane pentru condimente jpg
Condimentul simplu pe care trebuie să îl evităm dacă luăm aceste medicamente! Va anula efectul tratamentului
Este un condiment banal, folosit în nenumărate rețete. Cei mai mulți dintre noi apreciază gustul delicios pe care îl oferă preparatelor noastre, indiferent dacă este vorba despre desert, băuturi, sau chiar și feluri principale.
Angela Similea, Instagram PNG
Secretele machiajului impecabil pe care și-l face mereu Angela Similea. Orice apariție e o adevărată dovadă de eleganță și rafinament
Angela Similea nu este doar una dintre cele mai iubite și respectate voci ale muzicii românești, ci și un veritabil simbol al eleganței și rafinamentului. De-a lungul carierei sale remarcabile, artista și-a conturat un stil personal clar definit, care a traversat deceniile fără să-și piardă farmecul
Regele Charles și Prințul Harry 2 jpg
Prințul Harry vrea să se împace cu restul familiei regale. Ce spune despre tatăl său, Regele Charles III
Prințul Harry a declarat că își dorește „reconcilierea” cu restul familiei regale, după o un proces pierdut privind nivelul de securitate alocat.
andreea balan claudiu bleont oana roman jpg
„Un narcisist fără empatie”. Andreea Bălan și Oana Roman, revoltate de comportamentul lui Claudiu Bleonț
Andreea Bălan și Oana Roman au criticat dur comportamentul actorului Claudiu Bleonț, după ce acesta și-a umilit fiica în fața publicului, în cadrul Premiilor Gopo 2025.