Bombardier

Publicat în Dilema Veche nr. 991 din 6 aprilie – 12 aprilie 2023
„Cu bule“ jpeg

Un nou termen peiorativ – bombardier – s-a impus în ultimii doi-trei ani în limbajul colocvial-argotic, înlocuind etichetări mai vechi parțial echivalente, dintre care cea mai apropiată pare a fi, în opinia multor vorbitori, cocalar. Cuvîntul nu este cuprins în dicționarele de argou existente, dar Internetul e plin de explicații și discuții asupra sensurilor sale, utilizatorii oferind definiții ad-hoc și exemple extrem de variate. Instabilitatea și ambiguitatea sînt trăsături normale ale cuvintelor cu funcție de stigmatizare socială, ale insultelor cu sens vag, dedus de obicei din context. 

Definițiile propuse de vorbitori actualizează un stereotip social marcat negativ, al individului caracterizat prin violență, obiceiuri de consum și cod vestimentar ostentativ, cîștiguri ilicite, comportament asocial și chiar antisocial: „bombardiere un fel de mafiot/interlop închipuit ce suferă de șmecherie și care sare ușor la scandal” (tpu.ro); „bombardier este un mascul cu mușchi sau cu influență, care aruncă bani” (softpedia.com); bombardierii sînt „cocalari; persoane care dețin mașini vechi tunate, de preferat BMW-uri, Audi-uri, cu frizuri specifice, îmbrăcați în haine de «firmă»” (dictionar-urban.ro). Din stereotipul personajului indezirabil se actualizează numeroase detalii, destul de diferite, percepute subiectiv: „Eu cred că bombardier = aproximativ cu cocalar, genu ăla îmbrăcat în haine mega mulate, cu acei ochelari de soare, eventual acea cămașă cu guleru în toate părțile, și care scuipă o semință în timp ce te întreabă «ce faci fă?»” (tpu.ro); „Nu sînt cumva acei tipi pe steroizi, cu tricouri mai mici cu trei mărimi sau cu niște cămeși cu vreo patru nasturi desfăcuți, care se dau cei mai tari din parcare că i-ar «altoi» pe cei care li se opun, dar în realitate sînt doar niște cocalari tari în gură?” (softpedia.com). Nu lipsesc notele marginale – „persoanele care bagă la păcănele” (reddit.com) – și asocierile cu stereotipuri etnice. Vorbitorii atribuie termenului o etichetă stilistică – „e un cuvînt folosit în jargon să zic așa” (tpu.ro), în „noul jargon de cartier” (softpedia) – și îi recunosc sinonimia parțială cu șmecher și cocalar: „Sînt «jmecherii» de altădată care băgau frica în «fraieri»” (softpedia.com); „fostul cocalar este noul bombardier”(softpedia.com), „cocalari cu încă un nume” (reddit.com). Unele explicații de acest gen au fost traduse în engleză și postate pe site-ul urbandictionary.com, într-o stranie formulă de dialog mixt, datorată poate traducerii automate imperfecte sau unei încercări eșuate de a păstra pitorescul lingvistic: „Mike: Have you seen my wallet? / Romeo: Nu vărule să mor de l-am văzut. / Dan: Youre being such a bombardier Romeo”.

Dicționarele noastre generale cuprind cuvîntul bombardier doar cu sensurile sale proprii: „avion de bombardament” și „militar care lansează bombe” dintr-un asemenea avion. Sensurile metaforice nu sînt greu de dedus, actul de a arunca bombe fiind o imagine emblematică a acțiunii violente, de anihilare a adversarului – ceea ce se poate proiecta într-un scenariu de bătaie, de atac sexual sau pur și simplu de impresionare totală a publicului. Unele intervenții online sugerează că la originea uzului actual ar sta o metaforă de autocaracterizare proprie suporterilor unei echipe de fotbal: „Bombardierii din Vitan” (softpedia.com), „Bombardieri din Giulești” (reddit.com). De fapt, folosirea metaforică a lui bombardier este atestată în presa sportivă încă din anii 1960-1970; cuvîntul desemna – în mod admirativ – un fotbalist (atacant) care domină pe teren, care marchează adesea la poarta adversă: „unul dintre cei mai mari «bombardieri» din Europa și poate chiar din lume a fost centrul atacant austriac «Bimbo»” (Sportul, 1966); „«bombardierii» porților” (Fotbal, 1969). Această accepție s-a păstrat pînă astăzi în limbajul sportiv: „Bombardierii – cei mai căutați fotbaliști” (Tribuna sporturilor, 1993); „Compagno, cel mai mare «bombardier» italian din 2022” (gsp.ro). 

Preluată din fotbal sau dezvoltată autonom, metafora celui care lovește imbatabil a circulat probabil în oralitate, în anumite medii, ca termen de caracterizare pozitivă, sugerînd putere, energie, influență asupra celorlalți. S-a format și un feminin, bombardieră (folosit, de exemplu, în titlul unei manele din 2016)care adapta stereotipul pozitiv la un ideal feminin puternic impregnat de sexualitate (prin asociere cu clișeul bombă sexy, poate și cu o aluzie – prin apropiere fonică – la formele bombate). La un moment dat, metafora de autocaracterizare trebuie să fi fost preluată ironic de către vorbitorii din afara mediului de origine; s-a inversat, astfel, ca și în cazul lui șmecher, valoarea apreciativă a termenului.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice(Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cadou jpg
Cui oferă companiile și cât costă cadourile promoționale: angajații sunt abia pe locul trei
Cadourile personalizate au un impact semnificativ în consolidarea relațiilor de afaceri și a loialității clienților și chiar a angajaților, potrivit unui studiu realizat de o companie de specialitate.
agent imobiliar apartament locuinta cuplu cautare FOTO shutterstock
De ce nu au încredere românii în agenții imobiliari (studiu)
Un studiu realizat în rândul românilor care vor să cumpere imobile, dar și al agenților și dezvoltatorilor imobiliari, scoate în evidență nivelul scăzut de încredere dintre cele două părți.
Restaurant - prieteni la masa - mancare - telefon - socializare FOTO Shutterstock
Nu încercați să fiți cool: 12 sfaturi care vă vor face mai bun la discuții decât majoritatea
Dacă ați avut vreodată experiența nefericită de a spune ceva greșit la o întâlnire a personalului sau la o petrecere a unui prieten, știți cât de ușor este să faceți gafe.
Donald Tusk Foto profimedia 0827824471 jpg
Donald Tusk, premierul Poloniei: Evenimentele din Siria fac lumea să realizeze că până și Rusia și aliații săi pot fi învinși
Cu ocazia prăbușirii dictaturii lui Bashar al-Assad din Siria, Donald Tusk, premierul Poloniei, a subliniat că Rusia și aliații săi pot fi la fel învinși.
castig loto pitesti jpg
Marele premiu la Loto 6/49 s-a dat și duminica aceasta. Cât a investit în bilet românul care a câștigat 325.000 de euro
La tragerea Loto de duminică, 8 decembrie, s-a câștigat marele premiu (categoria I) la categoria 6/49, în valoare de 1.622.010,08 lei (peste 325.000 de euro).
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu: PNL nu poate susține la alegeri pe Lasconi sau Nicușor Dan. „Eu cred că Bolojan este pregătit pentru a asuma orice funcție politică”
Fostul lider PNL, Crin Antonescu declară că liberalii nu pot susține candidaturile Elenei Lasconi sau a lui Nicușor Dan, atât timp cât Ilie Bolojan este cel pregătit pentru a-și asuma orice funcție politică.
Ursula von der Leyen FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen, după căderea dictaturii lui Assad: „Această schimbare istorică în regiune oferă oportunităţi”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că Europa este gata să ajute Siria să se reconstruiască și să protejeze minoritățile după căderea dictaturii lui Assad, scrie AFP.
romania ungaria handbal facebook jpg