Bölöni e demodat?

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Un sport la Răsărit jpeg

Bölöni e demodat? (în Voetbal Magazine s-a scris că modernitatea nu se regăseşte în dicţionarul antrenorului)

Ia să vedem: dacă într-o publicaţie românească s-ar scrie că Bergodi, antrenorul Craiovei, n-are nici o treabă cu „ultimele cuceriri” în domeniu, credeţi că în Italia ar exista vreun freamăt de nelinişte? Că oamenii fotbalului de acolo, fanii, precupeţele, trecătorii ar rămîne vreo clipă pe gînduri scărpinîndu-se sub pălărie sau batic şi întrebîndu-se abisal: „Băi, frate, soro, ăsta mai e antrenor sau nu?”?

Un jurnalist de la o publicaţie belgiană a lansat o opinie. A dat exemplul unor antrenamente programate prea devreme, cînd săracu' fotbaliator nici nu-şi trage bine gălbenuşul. Şi că, atunci cînd (zice autorul textului) conducerea clubului din Antwerp i-a atras atenţia, de-al dracu' Bölöni a făcut tocmai pe dos. Aici îl văd bine pe Monsieur László. Are un gen de replică mucalită cu efect de usturime. În fotbal, care e artă doar cînd ne convine, răspunsul la întrebările existenţiale e dat de rezultate. Şi ce zic ele? Că Bölöni şi-a dus fosta echipă, în sezonul trecut, pe cea mai bună poziţie ocupată în întreaga ei existenţă. Şi că în sezonul ăsta, pînă cînd s-a tras cortina peste campionatul Belgiei, pe aceeaşi poziţie era. Modernitate?

În fond, oamenii care descifrează cusăturile lumii spun că atunci cînd ai ajuns cel mai sus într-un ciclu trebuie să schimbi imediat ca să nu o iei în jos. Poate că Bölöni era la capătul unui drum. Înainte de momentul despărţirii de clubul în care a funcţionat trei ani am vorbit cu el şi părea măcinat de situaţie. Parcă vorbea doar cu sine, nu şi cu interlocutorul telefonic. Părea adîncit în gînduri întortocheate, dezorientat, obosit. A trăit pandemia singur, cu familia răspîndită prin toată Europa. Poate că şi asta a contat în discuţia finală cu cei de la Antwerp. Nu ştiu. Dar ce ştiu e că, de la Tîrgu Mureş la Steaua şi Cupa Campionilor, de la Naţionala României ca selecţioner pînă la plasarea lui Cristiano Ronaldo pe o orbită stelară şi titlul cu Sporting, de la cea mai bună performanţă din istoria lui Rennes la căderea cu Monaco şi apoi triumful în Belgia cu Standard, retrogradarea cu Lens şi renaşterea de la Antwerp, Bölöni a ştiut mereu să se reinventeze. Iar ăsta e un superb semn de antică modernitate.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Sentință exemplară în cazul unui șofer care a dat intenționat cu mașina de lux peste mai mulți polițiști
Doi polițiști din Argeș au fost loviţi, cu intenție, de un șofer care s-a urcat la volan deși avea permisul de conducere suspendat. Bărbatul a pus în pericol viața agenților și a celor trei copii minori ai săi, aflați în mașină în momentul producerii incidentului.
image
image
A murit procurorul român cu cea mai mare vechime în magistratură. Încă era în activitate
Pavel Palcu, procurorul arădean cu cea mai mare vechime în magistratură din România a murit, astăzi, 15 aprilie, într-un centru de recuperare medicală din Bucureşti.

HIstoria.ro

image
„Monstruoasa coaliție”, Cuza și francmasonii, în „Historia” de aprilie
De ce au ales adversarii lui Cuza să-l răstoarne de la putere? Care a fost rolul masoneriei în acest proces? Este apartenenţa lui Cuza la masonerie confirmată documentar?
image
Oltcit, primul autovehicul low-cost românesc care s-a vândut în Occident
La Craiova se produc automobile de mai bine de 40 de ani, mai exact de la semnarea contractului dintre statul comunist român şi constructorul francez Citroën. Povestea acestuia a demarat, de fapt, la începutul anilor ’70, când Nicolae Ceauşescu s- gândit că ar fi utilă o a doua marcă de mașini în România.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.