Boli fizice și traume emoționale

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
HCorches prel jpg

„Cîteodată se-ntîmplă așa”, ca să pornesc cu un vers al Marianei Codruț: un gînd al tău, o reflecție, pe care o credeai oarecum personală, o regăsești după cîteva momente într-un context de viață sau în vreo carte pe care o citești. Așa am pățit zilele acestea, cînd, doborît aproape de tot de o infecție cu o bacterie perfidă, îi spuneam unui prieten că traumele emoționale, suferințele emoționale și, la limită, patologiile psihice te fac să te îndepărtezi de realitate, să nu o mai percepi, să nu-ți mai percepi nici corporalitatea. Din contra, cele fizice, bolile te ancorează mai tare în real și te fac mai conștient de corporalitatea ta. Pe acest fond, îmi spunea cineva: uneori mai este nevoie și de o lecție a umilinței. Asta e valabil în ambele cazuri. Mai puțin în cazul patologiei psihice. La vreo două zile distanță, am citit cartea lui Mihai Radu, Repetiție pentru o lume mai bună, în care personajul reflectează oarecum similar: „Durerea e cu adevărat reală, pentru că niciodată după durere nu ne gîndim că a fost o iluzie, o imaginare, cum ne gîndim de fiecare dată după ce trec clipele de fericire”. Sigur, personajul lui Mihai Radu duce puțin în altă direcție reflecția, dar are aceeași rădăcină, el se referă acolo mai ales la durerea fizică, la boală, la suferința care te apropie de concretețea realului și de corporalitatea ta. Și, în fond, spune și că emoționalul are capacitatea aceasta, oarecum perversă (deși seducătoare), de a ne îndepărta de real. O carte pe care, oricum, am citit-o dintr-o răsuflare.

Ei bine, de la aceste gînduri răzlețe, mi-a trecut prin cap că și sistemul educațional, instituția învățămîntului în ansamblul ei, este un organism care se înclină într-o parte sau în alta, mai aproape de real sau îndepărtîndu-se într-o iluzie, în funcție de suferințele, de durerile, de bolile și de traumele pe care le îndură. Și m-am gîndit să enumăr cîteva, pornind de la aceste două clasificări, suferința fizică și suferința emoțională.

Dacă ar fi să identific o serie de suferințe, de boli fizice ale sistemului, nu mi-ar fi chiar atît de greu. Nu-mi propun să le și ierarhizez ca importanță, de la ușoare guturaiuri pînă la stadii terminale ale unor tumori, nici să le identific pe toate, ca la o examinare medicală exhaustivă. În fond, nici cînd mergi la medic, după astfel de examinări aparent complete, nu se știe cu certitudine că nu a rămas undeva, în vreo celulă din corp, ceva ce roade și amenință să crească. 

Primul lucru la care mă gîndesc este deficitul de personal didactic motivat și bine pregătit. Pe de o parte, sistemul pierde încet-încet oameni care se află angajați în el, prin demotivare, dezinteres, blazare și lehamite. Sînt profesorii care ar fi putut fi buni, poate chiar au fost, poate mai sînt uneori, dar pentru că sistemul nu-i hrănește suficient de consistent, își pierd suflul, energia pozitivă. Sînt ca niște organe care au funcționat cîndva bine, dar undeva a apărut, pe parcurs, o obstrucționare a alimentării lor suficiente cu sînge sau o strangulare a unui nerv care le coordonează mișcările. Nealimentate, aceste organe se atrofiază, încep să se învinețească și să putrezească. Devin, pas cu pas, din aliați ai organismului, care îi asigurau unele funcții vitale, niște excrescențe cancerigene, care otrăvesc treptat corpul de care sînt atașate. Ca să ies din metaforă, sînt profesorii demotivați atît financiar (și recentele creșteri salariale, care încă nu s-au văzut, oricum, pe fluturașii de la contabilitate, de-abia urmează, reprezintă nu o realimentare completă a acestor organe cu vitalitate, ci doar o ușoară eliberare a strangulării, cît să mai supraviețuiască puțin), cît și profesional, dezamăgiți de condițiile de muncă (școli fără dotări, lipsa resurselor materiale pe care adesea trebuie să și le procure din propriile salarii etc.), de dificultățile întîmpinate în raport cu dezvoltarea lor profesională (lipsa banilor suficienți pentru a cumpăra cărți, ineficiența unor cursuri de formare pe care le parcurg, îngustimea plajei de opțiuni curriculare pe care se pot mișca cu elevii etc.). Pe de altă parte, tot în categoria deficitului de personal intră absența interesului tinerilor absolvenți bine pregătiți de a intra în sistem. Și, chiar dacă la examenele de titularizare există încă un număr mare de candidați, aceste cifre nu trebuie să ne înșele. Cariera didactică nu este văzută de tineri ca o opțiune, decît în lipsa altora mai ofertante financiar și ca statut. Tot mai rar doresc să intre în sistem absolvenți excepționali sau măcar foarte bine pregătiți și motivați (cu riscul de a intra, treptat, apoi, și ei în categoria celor descriși mai sus, odată ce-și pierd, destul de repede unii, motivația). Cei care mai luptă pentru posturi în învățămînt aspiră eventual la locuri în marile orașe. Dar există deficit de profesori pentru unele discipline inclusiv în orașele mari. Dacă este să mă refer la organism, e cumva imposibilitatea de a face o transfuzie de sînge, din lipsa acestuia. Organismul tinde să își piardă vigoarea și vitalitatea, pentru că nu există o bază de sînge pentru transfuzii. 

Fiindcă nu-mi rămîne mult spațiu, poate voi veni cu alte exemple în articole viitoare, să punctez și o traumă emoțională. De pildă, deprivarea emoțională. Deprivarea emoțională este însoțită și bazată pe o traumă a rușinii, cel care suferă de ea crezînd despre sine că este fundamental „greșit”, „defect”, că nu merită să fie iubit, pentru că a suferit în copilărie și apoi în experiențele sale de viață de lipsa iubirii, a căldurii, atenției și afecțiunii. Schema deprivării emoționale conține sentimente de amărăciune, de singurătate, de vid interior. Manifestarea exterioară poate fi de apărare histrionică, de distanțare, de răceală, de aroganță, dar în interior este de suferință intensă, de depresie. Ei bine, cred că sistemul de învățămînt, prin resursa lui umană, profesorii mai ales, suferă de această traumă, se încadrează în această schemă. Tocmai pentru că sînt atîția zeci de ani în care lipsa afecțiunii, a protecției, a căldurii, a atenției empatice a societății față de ei nu s-a manifestat. Ani sau zeci de ani în care s-a manifestat doar respingere, critică agresivă, contestare, dispreț. Toate acestea au transformat ființa sistemului, i-au construit trauma deprivării emoționale. 

Mă obligă spațiul rubricii să închei pentru azi. Boli fizice și traume emoționale  voi reveni asupra lor. Și asupra lecției umilinței.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic