Boli fizice și traume emoționale

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
HCorches prel jpg

„Cîteodată se-ntîmplă așa”, ca să pornesc cu un vers al Marianei Codruț: un gînd al tău, o reflecție, pe care o credeai oarecum personală, o regăsești după cîteva momente într-un context de viață sau în vreo carte pe care o citești. Așa am pățit zilele acestea, cînd, doborît aproape de tot de o infecție cu o bacterie perfidă, îi spuneam unui prieten că traumele emoționale, suferințele emoționale și, la limită, patologiile psihice te fac să te îndepărtezi de realitate, să nu o mai percepi, să nu-ți mai percepi nici corporalitatea. Din contra, cele fizice, bolile te ancorează mai tare în real și te fac mai conștient de corporalitatea ta. Pe acest fond, îmi spunea cineva: uneori mai este nevoie și de o lecție a umilinței. Asta e valabil în ambele cazuri. Mai puțin în cazul patologiei psihice. La vreo două zile distanță, am citit cartea lui Mihai Radu, Repetiție pentru o lume mai bună, în care personajul reflectează oarecum similar: „Durerea e cu adevărat reală, pentru că niciodată după durere nu ne gîndim că a fost o iluzie, o imaginare, cum ne gîndim de fiecare dată după ce trec clipele de fericire”. Sigur, personajul lui Mihai Radu duce puțin în altă direcție reflecția, dar are aceeași rădăcină, el se referă acolo mai ales la durerea fizică, la boală, la suferința care te apropie de concretețea realului și de corporalitatea ta. Și, în fond, spune și că emoționalul are capacitatea aceasta, oarecum perversă (deși seducătoare), de a ne îndepărta de real. O carte pe care, oricum, am citit-o dintr-o răsuflare.

Ei bine, de la aceste gînduri răzlețe, mi-a trecut prin cap că și sistemul educațional, instituția învățămîntului în ansamblul ei, este un organism care se înclină într-o parte sau în alta, mai aproape de real sau îndepărtîndu-se într-o iluzie, în funcție de suferințele, de durerile, de bolile și de traumele pe care le îndură. Și m-am gîndit să enumăr cîteva, pornind de la aceste două clasificări, suferința fizică și suferința emoțională.

Dacă ar fi să identific o serie de suferințe, de boli fizice ale sistemului, nu mi-ar fi chiar atît de greu. Nu-mi propun să le și ierarhizez ca importanță, de la ușoare guturaiuri pînă la stadii terminale ale unor tumori, nici să le identific pe toate, ca la o examinare medicală exhaustivă. În fond, nici cînd mergi la medic, după astfel de examinări aparent complete, nu se știe cu certitudine că nu a rămas undeva, în vreo celulă din corp, ceva ce roade și amenință să crească. 

Primul lucru la care mă gîndesc este deficitul de personal didactic motivat și bine pregătit. Pe de o parte, sistemul pierde încet-încet oameni care se află angajați în el, prin demotivare, dezinteres, blazare și lehamite. Sînt profesorii care ar fi putut fi buni, poate chiar au fost, poate mai sînt uneori, dar pentru că sistemul nu-i hrănește suficient de consistent, își pierd suflul, energia pozitivă. Sînt ca niște organe care au funcționat cîndva bine, dar undeva a apărut, pe parcurs, o obstrucționare a alimentării lor suficiente cu sînge sau o strangulare a unui nerv care le coordonează mișcările. Nealimentate, aceste organe se atrofiază, încep să se învinețească și să putrezească. Devin, pas cu pas, din aliați ai organismului, care îi asigurau unele funcții vitale, niște excrescențe cancerigene, care otrăvesc treptat corpul de care sînt atașate. Ca să ies din metaforă, sînt profesorii demotivați atît financiar (și recentele creșteri salariale, care încă nu s-au văzut, oricum, pe fluturașii de la contabilitate, de-abia urmează, reprezintă nu o realimentare completă a acestor organe cu vitalitate, ci doar o ușoară eliberare a strangulării, cît să mai supraviețuiască puțin), cît și profesional, dezamăgiți de condițiile de muncă (școli fără dotări, lipsa resurselor materiale pe care adesea trebuie să și le procure din propriile salarii etc.), de dificultățile întîmpinate în raport cu dezvoltarea lor profesională (lipsa banilor suficienți pentru a cumpăra cărți, ineficiența unor cursuri de formare pe care le parcurg, îngustimea plajei de opțiuni curriculare pe care se pot mișca cu elevii etc.). Pe de altă parte, tot în categoria deficitului de personal intră absența interesului tinerilor absolvenți bine pregătiți de a intra în sistem. Și, chiar dacă la examenele de titularizare există încă un număr mare de candidați, aceste cifre nu trebuie să ne înșele. Cariera didactică nu este văzută de tineri ca o opțiune, decît în lipsa altora mai ofertante financiar și ca statut. Tot mai rar doresc să intre în sistem absolvenți excepționali sau măcar foarte bine pregătiți și motivați (cu riscul de a intra, treptat, apoi, și ei în categoria celor descriși mai sus, odată ce-și pierd, destul de repede unii, motivația). Cei care mai luptă pentru posturi în învățămînt aspiră eventual la locuri în marile orașe. Dar există deficit de profesori pentru unele discipline inclusiv în orașele mari. Dacă este să mă refer la organism, e cumva imposibilitatea de a face o transfuzie de sînge, din lipsa acestuia. Organismul tinde să își piardă vigoarea și vitalitatea, pentru că nu există o bază de sînge pentru transfuzii. 

Fiindcă nu-mi rămîne mult spațiu, poate voi veni cu alte exemple în articole viitoare, să punctez și o traumă emoțională. De pildă, deprivarea emoțională. Deprivarea emoțională este însoțită și bazată pe o traumă a rușinii, cel care suferă de ea crezînd despre sine că este fundamental „greșit”, „defect”, că nu merită să fie iubit, pentru că a suferit în copilărie și apoi în experiențele sale de viață de lipsa iubirii, a căldurii, atenției și afecțiunii. Schema deprivării emoționale conține sentimente de amărăciune, de singurătate, de vid interior. Manifestarea exterioară poate fi de apărare histrionică, de distanțare, de răceală, de aroganță, dar în interior este de suferință intensă, de depresie. Ei bine, cred că sistemul de învățămînt, prin resursa lui umană, profesorii mai ales, suferă de această traumă, se încadrează în această schemă. Tocmai pentru că sînt atîția zeci de ani în care lipsa afecțiunii, a protecției, a căldurii, a atenției empatice a societății față de ei nu s-a manifestat. Ani sau zeci de ani în care s-a manifestat doar respingere, critică agresivă, contestare, dispreț. Toate acestea au transformat ființa sistemului, i-au construit trauma deprivării emoționale. 

Mă obligă spațiul rubricii să închei pentru azi. Boli fizice și traume emoționale  voi reveni asupra lor. Și asupra lecției umilinței.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

monede moneda freepik jpeg
O monedă veche, românească, se vinde la un preț uriaș. Îți poți cumpăra un apartament dacă o ai acasă
Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că anumite monede se pot vinde cu sume uriașe. În timp ce pentru mulți oameni astfel de piese sunt simple curiozități, sau, în cele mai spectaculoase situații, piese de muzeu, pentru colecționari, unele monede valorează o adevărată avere!
Sorin Grindeanu conferinta de presa 28 mai 2025  Foto Mediafax Foto Alexandru Dobre (2) jpg
Grindeanu anunță că nu va mai conduce Ministerul Transporturilor în viitorul Guvern
Sorin Grindeanu, președintele interimar al Partidului Social Democrat, a anunțat marți seară, în cadrul unei intervenții telefonice la România TV, că nu va mai rămâne în funcția de ministru al Transporturilor, indiferent de configurația viitorului guvern.
schinduf istock jpg
Planta minune: stimulează creșterea părului, reglează glicemia și te ajută să slăbești!
Este o plantă pe care nu foarte mulți oameni o cunosc, dar care vă poate oferi nenumărate beneficii pentru sănătate! Cu ajutorul ei vă veți putea menține greutatea sub control, părul vă va crește mai rapid, iar glicemia ar trebui să fie mult mai bună ca până acum.
Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Filmul din 2004 care a luat cu asalt topul Netflix. Pelicula a primit două nominalizări la Oscar
Un film lansat în 2004 a captat din nou atenția publicului. La două decenii de la lansare, producția continuă să atragă un nou val de spectatori, ocupând în prezent locul 3 în topul celor mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix. De asemenea, producție, cu doi actori celebri în rolur
pensionare, foto shutterstock jpg
La ce concluzie a ajuns un bărbat care s-a pensionat la 52 de ani: „Sunt împăcat”. Cum i s-a schimbat viața
Tot mai mulți oameni visează să se pensioneze mai devreme, ca să se bucure de viață cât sunt încă tineri și sănătoși. Un bărbat din SUA a reușit să-și transforme acest vis în realitate, când s-a retras din activitate la 52 de ani. Iată cum i s-a schimbat viața!
Alexandru Machidon FOTO CSP webp
Cine este Alexandru Machidon, candidatul la funcția de șef al Procuraturii Generale din Republica Moldova
Alexandru Machidon a fost desemnat candidat la funcția de procuror general interimar de către membrii Consiliului Superior al Procuraturii, funcție devenită vacantă după ce Ion Munteanu a demisionat în urma câștigării concursului pentru postul de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Nicușor Dan FOTO Mediafax
Consultările de la Cotroceni, prin ochii analiștilor: PSD nu va rămâne pe margine
PSD va intra la guvernare. Dacă ar rămâne pe dinafară, sute de primari ar pleca către PNL și zeci de parlamentari s-ar încolona în spatele lui Victor Ponta, este de părere analistul politic George Rîpă.
daunatori, foto shutterstock jpg
Trucul genial care îți salvează florile preferate de dăunători. Cu o soluție preparată acasă, îți protejezi florile de afide
Dăunătorii mici, dar periculoși sunt printre cei mai mari inamici ai florilor de sezon și pot distruge, în scurt timp, tot ce ai îngrijit cu atâta grijă. Din fericire, există un truc genial care poate alunga acești dușmani ai plantelor! Mai mult, tot ce ai nevoie se află deja în bucătăria ta.
Război Iran Israel FOTO EPA 12157771 jpg
Iranul a executat, prin spânzurare, un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Israelului
Iranul a anunţat miercuri executarea unui bărbat acuzat de spionaj pentru Israel, inamic declarat al autorităţilor din Teheran, informează AFP. Pedram Madani a fost spânzurat în ciuda apelurilor din partea familiei sale şi a activiştilor, care au denunţat un proces inechitabil.