Bobul, la modă

Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
„Cu bule“ jpeg

Dicționarele noastre înregistrează mai multe omonime cu forma bob: cuvinte cu origini și sensuri distincte, parțial diferențiate prin genul gramatical și prin formele lor de plural. Substantivul neutru și cel masculin, ambele cu sensul „sămînță, grăunte”, cu pluralul boabe și bobi, precum și numele masculin al unei plante leguminoase provin din slava veche; substantivele neutre cu sensul „instalație pentru ridicarea materialelor de construcție” și „tip de sanie folosit în întreceri sportive”, ambele cu pluralul boburi, sînt de origine englezăprovenind din bob(sleigh), respectiv din bob(conform Dicționarului etimologic al limbii române, DELR, vol. 1). Există însă și un alt bob, pe care dicționarele l-au omis pînă de curînd, poate pentru că aparține unui domeniu considerat ca marginal și efemer: al modei, mai exact al tipurilor de aranjare a părului. Ca termen denumind un tip de tunsoare și coafură feminină, bob nu a fost înregistrat de dicționarele generale; a fost însă semnalat, în 2013, de a treia ediție a Dicționarului de cuvinte recente, În acest volum (în care autoarei edițiilor precedente, Florica Dimitrescu, i s-au alăturat, sub coordonarea sa, Alexandru Ciolan și Coman Lupu), găsim, ilustrate prin mai multe citate din presă, începînd din 2007, sintagmele coafură bob și tunsoare bob, explicate ca preluări din engl. bob cut, fr. coiffure bob. În ultimele decenii, termenul a apărut destul de frecvent în presă, nu doar în sintagmele menționate, ci și în alte construcții similare – „stilul bob este ușor de întreținut” (Flacăra Iașului, 19.05.2007) – și chiar ca substantiv folosit autonom: „Bobul, la modă și în 2009” (Gazeta de Sud, 20.11.2008); „formele «bobului 2013» au linii sau contururi mai pline” (Magazin, 16.05.2013); „tendințele de tunsori vin și pleacă în fiecare sezon, dar bobul rămîne un element de bază în materie de hairstyle” (catena.ro) etc.

De fapt, acest bob nu este un cuvînt tocmai recent; el apărea deja în presa românească în anii în care anglicismul tocmai devenise un cuvînt la modă în spațiul occidental. În primii ani ai perioadei interbelice, tipul de tunsoare și cuvintele care îl desemnau deveniseră un simbol al modernizării și al independenței feminine. În Rampa din 2 martie 1925, articolul intitulat „Păr lung sau scurt?“ folosea și explica termenul, prezentînd o anchetă din lumea filmului, realizată de revista americană Photoplay: „părul scurt «bob», cum numesc americanii acest nou gen de coafură, prezintă mari avantagii higienice practice și estetice”. Articolul cuprindea destule considerații bazate pe stereotipurile epocii și care azi ne par iritante sau doar amuzante: „s-a constatat însă că profesoarele universitare, căci în America există astfel de specimene, s-au pronunțat toate pentru părul scurt, în ciuda convingerii profesorului A.A. Roback, psihologul Universității Harvard, care declară, bazîndu-se pe experiențe indiscutabile, că o fată cu părul tuns nu mai este sigură, urăște disciplina, lucrările impuse, nu are răbdare, nu se sinchisește de probleme intelectuale complicate și nu se preocupă de o chestiune decît în măsura interesului ei practic”. E foarte posibil ca articolul evocat în text să nu fi fost tradus direct din engleză, pentru că tipurile de tunsori bob apar cu denumiri franceze: „Trebuie să știți însă că și coafura bob are o infinitate de variante. Astfel este bob ondulée, pe care-l purta Gloria Swanson, bob enfantin, pe care-l poartă acum; bob jeune fille, coafura favorită a Helenei Chadwick, bob hollandais, purtat de Colleen More. Mai există încă și bob Marcel à l’ondulation humide, bob français à raie sur le côté, bob flapper, bob français à raie centrale și încă foarte multe alte varietăți pe care desigur le cunosc mai bine drăguțele cititoare”. Aceeași revistă revine asupra cuvîntului: „părul scurt à la garçonne, cum spun francezii, sau bob, cum numesc americanii acest nou gen de coafuri” (Rampa, 16.05.1926).

Cuvîntul englezesc are o etimologie incertă și un sens destul de general („o coafură scurtă, cu părul tăiat uniform de jur împrejur”, în Concise Oxford Dictionary); pentru realizarea sa în numeroase subtipuri (cu lungimea la nivelul urechii sau al bărbiei, cu sau fără breton, cu părul ondulat sau drept etc.) se folosesc sintagme specializate. Se pare însă că în română omonimia dintre vechiul împrumut slav și noul anglicism a influențat sensul celui din urmă, producînd în uz o anumită restrîngere semantică, specializînd termenul bob pentru unele dintre variantele tunsorii, care chiar amintesc de forma ovală, rotunjită, a bobului-sămînță. O dovadă a acestei apropieri (manifestate ca tip de etimologie populară, de motivare a unui cuvînt prin legarea lui de altul mai cunoscut, mai familiar) e formula bob de orez, în care anglicismul opac primește o complinire cu valoare metaforică: „acum sînt tunsă bob de orez” (lucrudemana.com); „Lori a suportat o schimbare de look, provizorie, testînd, cu ajutorul unei peruci, cum o prinde coafura bob de orez, tunsă scurt şi cu bretonul obligatoriu” (perfecte.ro). Se pare că profesioniștii ironizează formula; cererea unei cliente – „Vreau tunsoarea bob de orez” – e trecută, pe un site, în categoria „expresii amuzante întîlnite în salonul nostru”.

Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi. Primele sale atestări ne arată, încă o dată, cum se producea sincronizarea lexicală prin împrumuturi în perioada interbelică și ne sugerează cît de puternică ar fi putut deveni, cu aproape o jumătate de secol mai devreme, influența limbii engleze în domeniile modei, sportului și divertismentului, dacă nu ar fi fost deliberat stăvilită în deceniile regimului comunist, din motive ideologice și politice.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Beijing - China - covid 19 FOTO Getty Images
China respinge acuzațiile privind originea COVID-19 și susține că a apărut în SUA prima oară
China respinge ideea că SARS-CoV-2 își are originea în Wuhan, acuzând Washingtonul de politizarea subiectului și că virusul ar fi apărut de fapt în SUA mai devreme decât a fost declarat în mod oficial şi mai devreme decât a izbucnit în China.
image png
Bolojan a numit-o pe Oana Gheorghiu, co-fondatoare la „Dăruiește Viață”, reprezentant al președinției în conducere Autorității pentru Calitate în Sănătate
Președintele interimar Ilie Bolojan a numit-o pe Oana Gheorghiu, vicepreşedinte al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”, reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale în Colegiul director al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate.
Pana de curent FOTO Shutterstock
Întreruperi de curent în Capitală și în 10 județe: lista localităților afectate
Zeci de localități din cel puțin șapte județe vor rămâne fără curent electric în prima parte a lunii mai, a informat Rețele Electrice precizând și care este perioada în care se va relua furnizarea energiei electrice.
Panică într-un bloc din Sibiu în urma izbucnirii unui incendiu Foto ISU Sibiu jpg
Incendiu la Spitalul CFR Pașcani: peste 60 de pacienți evacuați și Planul Roșu declanșat
Un incendiu a izbucnit miercuri după-amiază la mansarda Spitalului CFR din Pașcani, autoritățile activând Planul Roșu de Intervenție. Zeci de pacienți și angajați au fost evacuați, iar focul a fost stins fără victime.
o femeie goneste cu masina pe plaja facebook video png
După ce a gonit cu mașina pe plajă, o șoferiță s-a împotmolit în nisip și a fost salvată cu un tractor
O femeie a fost surprinsă gonind cu mașina pe o plajă din Mamaia marți, 29 aprilie. Întâmplarea a avut un final nefericit, întrucât șoferița a rămas împotmolită în nisip.
Societatea de bazalt artificial şi ceramică, la Expoziţia din 1906 (© iMAGO Romaniae)
Extracția bazaltului în România Mare, în timpul Marii Crize Economice
S-a spus că statul român nu era suficient de modern și încă era dominat de pasiunea pentru materialele de construcție tradiționale. Lipsa de potențial economic ducea la un conservatorism în domeniul imobiliar și încă mai erau folosite lemnul și pământul în procesul de ridicare a clădirilor.
ilustratie politie jpg
O mamă din Argeș, reținută după ce și-a maltratat gemenii timp de cinci ani
O femeie din județul Argeș a fost reținută de polițiști, fiind acuzată că și-a crescut copiii gemeni în condiții inumane și și-a bătut în mod repetat fiica de doar 7 ani. Autoritățile au fost alertate de o rudă a femeii.
Spania si Portugalia, afectate de pana de curent FOTO AFP
Pana de curent din Spania și Portugalia, cea mai serioasă criză din ultimele decenii ANALIZĂ
Pana de curent înregistrată în Spania și Portugalia reprezintă dovada că industriile-cheie care pun în mișcare societatea pot paraliza în urma unui astfel de episod, ceea ce atrage atenția în legătură cu lecțiile care trebuie deprinse, pentru a evita pierderi economice dificil de estimat.
Daniel Funeriu FOTO Mediafax
Cum se apără Funeriu după controversa accentului britanic. Reacția jurnalistei: „Români, m-ați mișcat cu adevărat!”
Daniel Funeriu, candidat independent la alegerile prezidențiale, respinge acuzațiile potrivit cărora ar fi luat în derâdere accentul britanic al jurnalistei Alison Mutler, în timpul dezbaterii organizate de TVR.