Blocajul Brexit

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg

De parc─â n-ar fi fost oricum destul de ├«nc├«lcit─â, povestea ie╚Öirii Regatului Unit din Uniunea European─â intr─â ├«ntr-o nou─â fund─âtur─â. Cu pu╚Ťin timp ├«nainte de a lua o pauz─â for╚Ťat─â, Camera Comunelor a votat, ├«nc─â o dat─â, ├«mpotriva inten╚Ťiei noului premier de a declan╚Öa procedura pentru organizarea de alegeri anticipate ÔÇô alegeri care, potrivit lui Boris Johnson, ar fi putut conduce la o nou─â majoritate care s─â asigure sprijinul necesar ie╚Öirii din Uniune cu sau f─âr─â acord ├«n calendarul stabilit. Situa╚Ťia e complicat─â ╚Öi ridicol─â. ├Än Parlament nu exist─â majoritate pentru nici una dintre propunerile premierului, de╚Öi premierul e lider al partidului majoritar. Majorit─â╚Ťi exist─â doar pentru ÔÇ×nuÔÇť: Camera Comunelor nu vrea acordul de ie╚Öire negociat ini╚Ťial de fostul premier Theresa May, nu vrea o ie╚Öire f─âr─â acord, nu vrea noi alegeriÔÇŽ Ce urmeaz─â?

P├«n─â de cur├«nd se ╚Ötia c─â Marea Britanie va p─âr─âsi Uniunea la 31 octombrie, indiferent dac─â a fost convenit sau nu un acord de retragere cu Bruxelles. ├Äns─â, potrivit unei decizii recente a Parlamentului, care a ╚Öi primit consim╚Ť─âm├«ntul regal, premierul este obligat s─â solicite o am├«nare p├«n─â la 31 ianuarie 2020, cu excep╚Ťia cazului ├«n care Parlamentul convine asupra unui acord sau asupra unei ie╚Öiri f─âr─â acord p├«n─â la 19 octombrie. Solu╚Ťia ÔÇô oricare ar fi ÔÇô e, deci, ├«n Camera Comunelor.

Chestiunea cea mai dificil─â r─âm├«ne ├«n continuare rela╚Ťia Regatului Unit cu Irlanda dup─â Brexit. Obiectivul acordului negociat cu UE de fostul premier Theresa May era s─â se evite o frontier─â fizic─â dur─â ├«ntre provincia britanic─â Irlanda de Nord ╚Öi Republica Irlanda, care va r─âm├«ne ├«n Uniunea European─â. Bru-xelles ├«╚Öi dore╚Öte men╚Ťinerea Irlandei de Nord ├«n cadrul uniunii vamale p├«n─â la semnarea unui eventual tratat de liber-schimb post-Brexit. ├Äns─â unii deputa╚Ťi conservatori resping aceast─â solu╚Ťie, care ar diferen╚Ťia statutul provinciei de res-tul Regatului Unit. Acordul a fost respins deja de mai multe ori de Camera Comunelor ╚Öi blocajul generat a ├«mpins-o pe Theresa May s─â demisioneze.

Boris Johnson ├«╚Öi dore╚Öte un acord f─âr─â backstop sau o ie╚Öire f─âr─â acord ╚Öi la termen pentru a satisface electoratul care, la referendumul de acum doi ani, a votat pentru p─âr─âsirea Uniunii Europene. Chiar dac─â Bruxelles transmite c─â e dispus la reluarea dialogului cu guvernul de la Londra pe tema Brexit, un lucru e clar: acest backstop este o component─â esen╚Ťial─â care nu poate fi negociat─â. De-abia ├«nvestit ├«n func╚Ťie, Boris Johnson se afund─â ├«n criz─â: suspendarea Camerei Comunelor i-a atras du╚Ömani din ambele tabere, conservatorii modera╚Ťi p─âr─âsesc b─âncile din Parlament ╚Öi fotoliile guvernamentale, ├«n vreme ce radicalii ├«i cer mai mult─â fermitate.

Dac─â nu se va ajunge la un nou acord (p├«n─â acum nu s├«nt semne c─â ar exista vreo negociere autentic─â), iar premierul refuz─â s─â solicite o nou─â am├«nare, decizia cu privire la Brexit se va tran╚Öa probabil ├«n Justi╚Ťie: Johnson ╚Öi sus╚Ťin─âtorii unui Brexit dur vor c─âuta probabil cine ╚Ötie ce chichi╚Ťe legislative pentru a duce p├«n─â la urm─â la bun sf├«r╚Öit misiunea de a scoate Regatul Unit din Uniunea European─â ├«n orice condi╚Ťii.

Peste toate, a mai venit ╚Öi anun╚Ťul lui John Bercow, care va renun╚Ťa la func╚Ťia de pre╚Öedinte al Camerei Comunelor la 31 octombrie. E data fatidic─â p├«n─â la care ar trebui s─â se petreac─â totul sau nimic, sau m─âcar ceva.

De fapt, tensiunile dintre Camera Comunelor ╚Öi Guvern s-au transformat ├«ntr-un soi de r─âzboi de gheril─â. Dezordinea e at├«t de mare, at├«t de des─âv├«r╚Öit─â ├«nc├«t ne putem ├«ntreba dac─â Regatul Unit mai este o democra╚Ťie func╚Ťional─â. R─âspunsul e simplu ╚Öi totodat─â complicat. Da, Regatul Unit r─âm├«ne ├«n continuare o mare democra╚Ťie. Tocmai jocul majorit─â╚Ťilor, tocmai geometria foarte variabil─â a grupurilor din interiorul Camerei Comunelor, cu interese legitime diverse, reprezint─â ╚Öi riscul pentru democra╚Ťie. Fragmentarea e semnificativ─â mai ales ├«n r├«ndul Conservatorilor. ├Än cazul Brexit, democra╚Ťia e fragilizat─â tocmai deÔÇŽ democra╚Ťie.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.