Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu

Publicat în Dilema Veche nr. 1026 din 7 decembrie – 13 decembrie 2023
image

Cînd am intrat eu în învățămînt, studiile universitare erau de patru-șase ani, nivel de licență. Ceea ce înseamnă că, după terminarea liceului, treceau cel puțin patru ani pînă cînd se putea să ajungi la catedră. Erau epoci dinainte de reforma Bologna. Astăzi, poți ajunge la catedră după trei ani, cît durează studiile de licență. Desigur, și atunci, și acum, absolvenții/absolventele de liceu pedagogic puteau și pot ajunge la catedră imediat după terminarea liceului, ca educatori/educatoare sau învățători/învățătoare.

Poate că un an-doi, diferența între atunci și acum, nu este așa de mult. În fond, și atunci, și acum, pregătirea prin modulul psihopedagogic avea și are o dimensiune mai degrabă introductivă. Odată ajuns la catedră, descoperi uriașa mare pe care trebuie să navighezi, avînd la dispoziție doar un colac de salvare. De aceea, sprijinul și îndrumarea pe care le primești după ce ajungi la catedră sînt decisive în formarea ta profesională.

O diferență mai consistentă între prezent și anii tinereții mele profesionale o reprezintă anii de stagiatură, după care poți să dai examenul de definitivare în învățămînt. Cînd am intrat eu în sistem, puteai să dai examenul de definitivare după doi ani. Timp în care aveai de făcut planuri de lecții pentru fiecare oră, pe care ți le semna directorul și ți le verifica șeful de catedră. Le redactam de mînă, pentru că nu aveam calculator. Astăzi, poți să dai examenul de definitivare în învățămînt după un an de stagiatură și, mai mult, poți chiar obține derogare pentru a-l da cu o vechime de 11 luni, în cazul în care nu ai prins un an complet cu normă întreagă la catedră. Pentru examen nu mai trebuie să ai planuri de lecție pentru fiecare oră de predare, este suficient să ai zece planuri în total, pentru un portofoliu pe care ți-l evaluează profesorul metodist sau inspectorul care îți face inspecțiile de specialitate.

Părerea mea este că absolvenții și stagiarii de astăzi sînt dezavantajați față de noi, cei care am început înainte de reforma Bologna. O oarecare relaxare a condițiilor, a rigorilor duce și la o mai dificilă formare a competențelor tînărului profesor, pentru că nu vreau să spun că duce la o scădere a calității prestației sale. Aici intervin, decisiv, oamenii și mecanismele care ar trebui să-l sprijine pe debutant, să-l îndrume, să-i ofere exemple, modele, sugestii. Într-o manieră cît mai (ca să spun așa) empatică, profesionistă și consistentă. 

Am avut, recent, o întîlnire cu profesorii debutanți care s-au înscris la examenul pentru obținerea definitivării în învățămînt din județul meu, organizată de CCD. Profesori de toate specialitățile. Sigur că rolul meu la această întîlnire a fost să le ofer, mai ales, indicații logistice cu privire la parcursul lor pentru obținerea definitivării în învățămînt. Dar m-au întrebat și care ar fi sfaturile mele privind prestația lor la inspecții. Pentru că nu mă puteam referi la specialități distincte, am generalizat și le-am sugerat să fie atenți la trei aspecte: în primul rînd, calitatea conținuturilor, aici incluzînd conceptele de specialitate, dar și dimensiunea didactică, coerența lecției, structurarea metodelor și tehnicilor; în al doilea rînd, atitudinea, adică o prestație vie, le-am spus să încerce să fie actori buni, cu energie și vitalitate; iar în al treilea rînd, să implice elevii în toate etapele lecțiilor, prin activități dinamice. Le-am mai sugerat să se folosească, pe cît posibil, și de aplicații și platforme educaționale, pentru a valorifica plusurile aduse de predarea online sau blanded-learning.

În fine, de ce aduc discuția despre aceste chestiuni? După trei ani de studii universitare, în care accentul cade oricum pe dimensiunea teoretică a specialităților, este foarte dificil să ajungi în fața unor clase de elevi și să nu ai ezitări. Dacă vine un metodist sau un inspector cu aere de superioritate și încearcă să îți găsească nod în papură, este foarte probabil că te va descuraja să mai ai o atitudine pozitivă față de învățămînt. Aici intervine, cred, o datorie majoră a inspectorilor de specialitate. Mai cu seamă că nu există normative rigide care să impună cum se alcătuiește un plan de lecție, o planificare anuală sau o proiectare pe unități de învățare (în paranteză spun, ca să nu sară cineva, poate, cu vreo acuză, este chiar bine că nu există astfel de normative rigide, nici în alte țări nu există, ba chiar se încurajează diversitatea și exprimarea originalității), tinerii aceștia trebuie ajutați și îndrumați înainte de a fi inspectați și criticați. Mi se pare că este o datorie să li se spună înainte ce se așteaptă de la ei, să li se transmită modele conform cărora vor fi evaluați. Și, în plus, să nu fie apostrofați la prima inspecție, de pe o poziție de autoritate și de superioritate. Care poate dovedi, adesea, mai degrabă o formă de găunoșenie. 

Ajung la urechile mele tot felul de situații. Inspectori sau metodiști care se leagă de profesorii debutanți pentru că nu au copiat în planificări sau în planurile de lecții competențele integral din programele școlare, ci le-au scris doar numărul, inspectori care solicită proiectarea pe unități de învățare pentru întregul an școlar (aceasta se redactează gradual, pe măsură ce se încheie cîte o unitate, pentru cea care urmează), inspectori care solicită ca într-o oră să fie acoperite toate competențele din programă etc. Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu. Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină. Stagiatura este o perioadă grea pentru un debutant. Ar trebui să o facem cît mai ușoară prin mentorat empatic și util, care să le deschidă lor apetitul și să le genereze încredere, să le creeze poftă de a fi la catedră, nu să ne pună în lumina puterii atotștiutoare pe noi, cei ce sîntem îndrumătorii lor. 

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

comori jpg
Descoperire uluitoare într-o pădure din Teleorman! Ce a găsit un șofer de tir: „După ce am început să sap în pământ au început să iasă la iveală
Țara noastră este, literalmente, plină de comori. Iar un șofer de TIR din Olt a făcut o descoperire uimitoare într-o pădure din Teleroman. Cu ajutorul detectorului său de metale, bărbatul a găsit mai multe bijuterii și monede care ar data, potrivit specialiștilor, din secolul XVI.
emanuel ungureanu/ facebook
USR depune un nou proiect legislativ pentru protecția copiilor și vârstnicilor
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus un proiect legislativ care prevede amplasarea de camere video în centrele de asistență socială din România, pentru a asigura monitorizarea continuă a activităților și protecția beneficiarilor, în special a copiilor și vârstnicilor.
wizz air avion jpg
Wizz Air anunță șase rute noi în România
Wizz Air a anunțat miercuri șase noi rute din România după alocarea unei a doua aeronave bazei sale din Sibiu în vara anului 2025, ajungând astfel la o flotă de 33 de aeronave în țara noastră.
Elena Cuza, litografie din 1860, autor - Constantin I. Stăncescu, din patrimoniul Muzeului Municipiului București  (foto: Facebook / Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui)
Un portret al Elenei Cuza, la vârsta de 82 de ani. O fotografie din 1907
Prima doamnă a Principatelor Unite Române a rămas în mentalul colectiv ca un model de generozitate, demnitate și modestie, un om cu o bogată operă caritabilă.
blocuri jpeg
Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România. Diferențele față de criza din 2008
Economia României și piața imobiliară intră în 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar și cu provocări semnificative pentru anul care a început, potrivit raportului „Top 10 previziuni pentru piața imobiliară din România în 2025”.
trump Mariann Edgar Budde jpg
Trump are parte de o predică virală. Episcopul Mariann Edgar Budde îi cere președintelui să protejeze minoritățile
În prima zi completă a mandatului său, președintele Donald Trump a avut parte de un moment neașteptat de confruntare, chiar în mijlocul unei slujbe tradiționale la Catedrala Națională din Washington.
curatare draperii curatare perdele jpg
Trucul folosit în hoteluri pentru perdele curate, fără spălare. Vor arăta ca atunci când le-ai cumpărat și nu va fi nevoie să le dai jos
Cu toții încercăm să facem tot posibilul pentru a ne păstra casa cât mai curată, însă un detaliu pe care mulți dintre noi îl ignorăm de cele mai multe ori este starea perdelelor.
sinner jpg
Jannik Sinner calcă totul în picioare. L-a eliminat pe De Minaur și este în semifinale la Antipozi
Se știu și semifinaliștii de pe tabloul masculin de simplu de la Australian Open.
profimedia 0956150865 jpg
Israelul a lansat o operațiune militară majoră în Cisiordania
Armata israeliană a ucis marți cel puțin 10 palestinieni, inclusiv un copil, în Cisiordania ocupată, după ce Israelul a anunțat o „operațiune militare la scară largă” în orașul Jenin, la doar două zile după armistițiul din Fâșia Gaza a intrat în vigoare, relatează CNN.