Bilanțul costisitor al geopoliticii

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Una dintre consecințele regretabile ale lucrării lui Charles Darwin Originea speciilor a fost apariția pseudoștiinței numite geopolitică. Inspirîndu-se din conceptele darwiniste ale „selecției naturale” și „supraviețuirii celor mai puternici”, precursorii geopoliticii au argumentat că întreaga istorie e modelată de o competitivă „luptă a națiunilor”. În această abordare – care contrastează masiv cu viziunea armonioasă a relațiilor internaționale, promovată de gînditorii iluminiști și de economiștii clasici –, toate țările sînt niște potențiali prădători, cea mai prosperă dintre ele urmînd să le subjuge, în cele din urmă, pe celelalte.

Începînd din ultima perioadă a secolului al XIX-lea, universitățile occidentale cele mai prestigioase au creat departamente de geopolitică, pentru a le preda viitorilor lideri această „știință” în ascensiune. Gînditori germani precum Karl Haushofer, dornici să realizeze revendicarea germană a unui „loc privilegiat sub soare”, au fost susținătorii ei entuziaști. Dar geopolitica i-a sedus și pe intelectualii britanici, precum Halford Mackinder, care urmăreau să mențină supremația navală britanică. În eseul său din 1944 intitulat „Pivotul geografic al istoriei” („The Geographical Pivot of History”), Mackinder a scris faimoasa frază: „Cine guvernează Europa de Est deține controlul asupra «zonei pivotale» [sau Heartland, teritoriul central cuprins între Volga la vest, Yangtze la est, Himalaya la sud și Arctica la nord – n. trad.]; cine guvernează zona pivotală deține controlul asupra Afro-Eurasiei [sau World-Island]; cine guvernează Afro-Eurasia deține controlul asupra întregii lumi”. Ambiția de a provoca Marea Britanie a determinat ulterior Germania să lanseze două războaie mondiale pentru a smulge Rusiei controlul asupra teritoriului central-eurasiatic.

Cînd Imperiul Britanic a intrat în declin, geopolitica și-a găsit un nou cămin în SUA. Dar, în vreme ce gînditori ca Mackinder se concentrau asupra teritoriului central-eurasiatic, politologul Nicholas Spykman a evidențiat centralitatea „teritoriului marginal” („Rimland”), care cuprindea toate regiunile costale ale Europei de Vest, Orientul Mijlociu și Pacificul de Est împrejmuitor. În 1944, Spykman a revizuit dictonul lui Mackinder spunînd: „Cine deține controlul asupra teritoriului marginal guvernează Eurasia; cine guvernează Eurasia stăpînește destinul întregii lumi”. Cu aceste cuvinte în minte, SUA au început cursa pentru a obține controlul regiunilor costale ale Eurasiei.

E adevărat, geopolitica nu a pretins niciodată că ar fi o știință pe de-a întregul pozitivă. Luptele pentru putere au fost dintotdeauna reprezentate – sau percepute în mod sincer – ca lupte între bine și rău. Propagandiștii aliați au definit Primul Război Mondial ca pe un conflict între democrație și autocrația prusacă. La celălalt pol, scriitorul german Thomas Mann a văzut în acest război un conflict între noțiunea germană „Kultur” și civilizația occidentală. În mod similar, în vreme ce geopoliticienii americani vedeau Războiul Rece ca pe o luptă existențială între democrație și totalitarism, omologii lor sovietici îl descriau ca pe un război defensiv prin care socialismul se confrunta cu capitalismul acaparator.

În Urmările economice ale păcii, polemica sa din 1919, John Maynard Keynes s-a abținut să învinuiască Germania pentru Primul Război Mondial, deși, prin faptul că a încălcat neutralitatea belgiană, Germania era în mod clar agresorul. Pentru Keynes, războiul era rezultatul inevitabil al mentalității geopolitice. În viziunea lui, geopolitica era șarpele din grădina internaționalismului liberal. Keynes le-a reproșat puterilor pacificatoare incapacitatea de a repara daunele pricinuite de război.

Astăzi, establishment-urile politice și militare al lumii se află din nou sub imperiul mentalității geopolitice. Influențați de teoriile lui Mackinder și ale lui Spykman, experții de politică externă de la Washington, Londra, Moscova și Beijing cred că viitorul relațiilor internaționale depinde de lupta pentru putere dintre SUA și China, în care văd o confruntare între democrație și autocrație. În mod similar, invazia rusească din Ucraina poate fi descrisă ca o încercare de a menține controlul asupra „zonei pivotale” (Heartland), în vreme ce răspunsul NATO reprezintă, evident, contraatacul teritoriului marginal (Rimland). Puterile occidentale par de asemenea implicate într-un război de Inteligență Artificială cu China, al cărui rezultat va decide, la o primă vedere, cine va ajunge să guverneze mapamondul.

Această percepție a relațiilor internaționale a generat deja grave consecințe economice. În primul rînd, războiul din Ucraina a dus la o creștere vertiginoasă a prețurilor energiei și alimentelor, declanșînd o criză a costului de trai, încetinind creșterea economică și alimentînd inflația. Orice război, chiar și un război prin intermediari (proxy war), duce inevitabil la o scădere a nivelului de trai al populației civile. Singura întrebare e dacă această scădere e provocată de creșterea impozitelor sau de inflația vertiginoasă.

Poate că Vestul e dispus să plătească acest preț pentru un sentiment moral sau de securitate sporit, dar ce se întîmplă cu țările în curs de dezvoltare? Chiar dacă nu sînt direct implicate în războiul din Ucraina, țările în curs de dezvoltare au suferit vaste daune colaterale, sub forma creșterii prețurilor energiei și alimentelor – fără să beneficieze de un mecanism global de redistribuire care să compenseze aceste pierderi. Impactul e deosebit de puternic în țările din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu, care se bazează în mare măsură pe importul de alimente din Rusia și din Ucraina, și care se confruntă în prezent cu o gravă criză alimentară.

În țările sărace, creșterea prețului alimentelor a constituit adesea un catalizator principal al turbulențelor politice. Se estimează că, în timpul crizei globale a alimentelor din perioada 2008-2012, 48 de țări au trecut prin tulburări politice sau războaie civile. Astăzi, ramificațiile politice ale crizelor alimentare sînt clar vizibile în Sudan, unde mai mult de un milion de oameni au fost strămutați în urma luptelor pentru controlul resurselor deficitare ale țării dintre armată și grupările rivale paramilitare.

Sancțiunile economice provin din timpul Primului Război Mondial și reprezintă o modalitate de a bloca comerțul exterior al inamicului. Dar implementarea lor în situații în care nu e vorba de un război mondial la scară largă face ca o economie globală deschisă să devină impracticabilă. Dacă sancțiunile fac imposibilă garantarea securității lanțurilor de aprovizionare, urmarea logică ar fi că e mai bine să te limitezi la relații comerciale cu țările „prietene”. Dar liderii lumii nu par să fi luat în considerare ramificațiile politice și economice ale reorientării comerțului și finanțelor internaționale dinspre criteriul eficienței spre cel al siguranței naționale.

Geopolitica reprezintă o abordare inerent pesimistă a relațiilor internaționale, întrucît e dispusă să accepte riscul unei distrugeri la scară largă, pentru asigurarea unui viitor la care s-ar fi putut ajunge și prin cooperare și bunăvoință. Avertismentul vizionar al lui Keynes cu privire la recursul pripit la violență ar trebui să le dea de gîndit liderilor politici din întreaga lume: „Nu e suficient ca starea de fapt pe care dorim să o promovăm să fie mai bună decît cea care o precedă; ea trebuie să fie suficient de bună pentru a compensa și neajunsurile tranziției”.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick.

Copyright: Project Syndicate, 2023www.project-syndicate.orgtraducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.