Biblia împuşcată. Decembrie 1989-2019

Mihaela TIMUȘ
Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Biblia împuşcată  Decembrie 1989 2019 jpeg

Am căutat ceva în vechiul sertar cu ciocane şi cuie şi am dat peste nişte resturi de gloanțe. În decembrie 1989 le adunaserăm din apartamentul de la etajul 7, pe ele şi multe altele, unele chiar mai perfide. După ce plecase dictatorul, zona din jurul Sălii Radio unde locuiam atunci, unde locuiesc şi acum, fusese aglomerată cu TAB-uri, soldați şi revoluționari. Aceştia din urmă erau oameni simpli, vecini din cartier, care luaseră arme şi ei şi purtau o banderolă tricoloră pe mînă pentru a se putea distinge. Străzile erau ca şi închise. La abia 14 ani nu înțelegeam că ni se pregăteşte un fel de război pe sub ferestre.

Într-o dimineață, după o noapte de tiruri de gloanțe, nedesluşind cine în cine şi de ce trage, eu şi fratele meu ne‑am aşezat aproape de fereastră, urmărind calm traiectoria gloanțelor. Se trăgea cu trasoare (gloanțe cu luminițe) în aşa fel încît erau vizibile chiar şi în plină zi. Ședeam pe scaune la mare distanță de fereastră, de parcă asistam la un meci de tenis. Pe străzi îi ştiam pe soldați, armata deci, şi pe revoluționari. Cu cei dintîi fraternizaserăm în bloc, le aduceam pe rînd pături, oale mari cu ceai cald, mîncare. Erau la fel de tineri ca unii dintre adolescenții din bloc. Pe blocul cu frizeria (Berthelot azi, Nuferilor pe atunci, colț cu Berzei) se vedeau însă oameni îmbrăcați în negru din cap pînă în picioare, se mişcau abil pe pervazul balcoanelor superioare. Ăştia erau teroriştii?! – apucaserăm să ne întrebăm.

La un moment dat, imprudența unuia din familie l-a făcut să deschidă fereastra. Eram mulți în cameră, mai toată familia, mai puțin bunicul, care continua să asculte Europa Liberă cu aceeaşi interiorizare cu care o făcea seară de seară, după ce toată lumea se culca. În clipa următoare, la fereastra camerei bunicului, de unde scriu acum şi despre care, pe vremea aceea, ştiam doar că veghează deasupra vişinului în care se ascundea Arpagic, m-am (şi ne-am) întîlnit cu moartea. O rafală de gloanțe a intrat în casă mai repede decît ne-am fi putut mişca. Unghiul de intrare indica drept sursă, cea mai probabilă, blocul cu frizeria. Nu vom şti niciodată dacă lunetistul care a tras gloanțele mici care ne-au trecut razant pe lîngă cap mie şi bunicii mele a făcut vreun calcul samaritean sau dacă doar o mare şansă ne-a ținut în viață. Unul dintre gloanțe s-a oprit în Biblia din bibliotecă. Mai precis, s-a oprit în Vechiul Testament, în Cartea Esterei, regina persană, soția lui Xerxes sau Artaxerxes, care i-a salvat pe evrei. Un alt glonț a ras en-tête-ul unui alt volum, semnificativ intitulat Minunata istorie a omenirii. Apoi au năvălit, în replică, gloanțele armatei, lunguiețe, butucănoase şi imprecise.

Anul acesta, am întîlnit în Essex un grup de estonieni tineri. Îmi spuneau că sînt fericiți în țara lor, că pentru ei 1989 a fost un moment magic: au ieşit cu toții în stradă şi au cîntat, muzica fiind foarte importantă acolo. Era multă tandrețe în mişcările lor, o lumină caldă în priviri, ca şi cum muzica le lichefiase inimile. A mea a devenit greoaie, cvasi-opacă, atunci cînd le-am spus cît de barbar s-au petrecut lucrurile la noi: sîngeros, violent, zile la rînd, în mai multe oraşe. Cu cît spuneam mai mult, cu atît sunam mai neverosimil în fața gingăşiei lor baltice.

De ce sîntem singura țară din Europa în care oameni nevinovați au murit atît de urît, de nedrept?

Le mulțumesc tuturor celor care încearcă să facă lumină şi ordine în posteritatea acestui eveniment. Poate vom afla ceva mai mult.

Închei acest text cu un gînd către toate familiile îndoliate în acel decembrie 1989, pentru care Crăciunul a încetat de-atunci să mai fie o sărbătoare. Fie ca durerea lor, purtată demn şi în tăcere, să-şi poată găsi într-o zi alinare.

Mihaela Timuş este cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.