Bianca Andreescu și Emma Răducanu au rămas recent fără antrenori, iar carierele lor sportive, care păreau foarte promițătoare, bat pasul pe loc. E oare vreun fenomen tipic?

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Sorry, cum ar zice ele, dar carierele sînt „fine, thank you”! Mai ales pentru Emma. Vreţi să ştiţi cum arată clasamentul WTA în prezent ? Nu e greu, cîteva click-uri şi gata. Vă scutesc de efort. 1) Swiatek, 2) Jabeur, 3) Pegula. Ei, dar iată cum arată ierarhia cîştigurilor pe 2022 din toate sporturile feminine: 1) Osaka, 53 mil. USD, 2) Serena, 35 mil., 3) …cucu!… Emma, scumpa de ea, cu mizilicul de 26 mil. De „coco“, vorba pieţei. Fetele ăstea joacă pe un teren mult mai mare decît 8,23 x 23,77. Şi fără fileu, dar cu o enormă plasă de siguranţă. Pierzi, cîştigi, contul se umple. Ideea e să vrăjeşti rumegătorul de poveşti şi din acel moment e ca şi cum te-ai abona la portofelul lui. Răducanu, căreia tatăl pe numele real Cătălin îi gestionează cariera ca un adevărat King Richard of Williams, schimbă antrenorii precum şosetele pentru că, în viziunea clanului, ei sînt doar consumabile. Odată stoarse de know-how îşi pierd relevanţa. O tactică ridicată în slăvi de presa oricum la picioarele noii prinţese britanico-sino-româno-canadiane, o fetiţă planetară care ne-a dat tuturor cu leşin, căci dacă n-ar fi fost ar fi trebuit inventată în lumea de azi, dată pe spate de diversitate. Numai că mecanizarea aceasta a carierei are limite. Nu e nimic robotic în actul de a însoţi un om în carieră, iar la tenis, mai mult ca în alte discipline, un antrenor trebuie să fie într-o extrem de complexă şi delicată relaţie cu sportivul său pentru a face performanţă. Emma and family produc deocamdată munţi de bani, aşa cum la un moment dat s-a întîmplat cu Kurnikova sau Eugenie Bouchard. Dacă vor continua pe drumul ăsta riscă să intre în galeria cu bizarerii glossy ale unui malaxor care le va folosi şi de care, sigur, se vor folosi, dar vor rata adevărata istorie a tenisului. Emma nu e condamnată la insignifianţă sportivă încă, dar… tic-tac, tic-tac. Cu Bianca e mai puţin simplu. Ea a suferit şi suferă de multe. E şi ea un perfect exemplu al felului în care tenisul feminin de azi se amuză în a-şi sanctifica şi apoi devora marile preotese. Aceste fete singure, trimise la luptă cu o armă care le poate da sau lua totul, sînt greu de antrenat, de condus în viaţă. Iar ele dificil îşi găsesc un ghid a cărui meserie e probabil una dintre cele mai corozive din lume. Măcar Emma şi Bianca se despart de antrenori fără chiuituri. Altele mai că şi-au luat la cozi de rachete îndrumătorii în timpul meciurilor. Circul merge, bani să fie!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 1915 jpg
Presa americană, despre Nicuşor Dan: „Un cap troian sprijinit de Soroş”, un risc pentru relațiile cu SUA și un posibil câştig pentru Rusia
O publicație americană a publicat un editorial despre candidatura lui Nicușor Dan la alegerile prezidențiale din luna mai, susținând că o eventuală victorie a acestuia ar putea afecta relațiile strategice cu SUA, edilu-şef al Capitalei fiind descris drept „cal troian” sprijinit de George Soros.
image jpeg
image png
Ion Iliescu FOTO Inquam Photos / George Călin
Ion Iliescu, Petre Roman și alți foști oficiali, trimiși din nou în judecată în Dosarul Mineriadei
Au fost trimiși din nou în judecată Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu și Miron Cozma în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.
Val Kilmer  foto   Shutterstock jpg
Ultimul mesaj al actorului Val Kilmer înainte de-a pierde lupta cu cancerul, la 65 de ani
Moartea unuia dintre cei mai îndrăgiți actori de la Hollywood a șocat o lume întreagă. Iar tragedia e cu atât mai apăsătoare după ce am urmărit cu toții ultima postare a lui Val Kilmer de pe rețelele sociale.
IN ID290708 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu, la Conferința „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen”
Președintele Ilie Bolojan deschide, la Palatul Cotroceni, lucrările conferinței „România și OCDE – Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen” împreună cu premierul Marcel Ciolacu și cu secretarul general al OCDE Mathias Cormann.
profimedia 0982337616 jpg
Trump şi Musk, eșec în alegerile pentru Curtea Supremă din Wisconsin, „cel mai scump scrutin judiciar din istoria Americii”
Alegătorii din Wisconsin au ales un judecător susținut de democrați în alegerile pentru curtea supremă a acestui stat conform previziunilor, după cele mai scumpe alegeri judiciare din istoria SUA, relatează BBC.
congres-sua-shutterstock
SUA amenință cu sancțiuni după ce Rusia transmite că nu poate accepta propunerile lui Trump privind încheiere războiului în Ucraina „în forma actuală”
În Congresul SUA a fost dezbătută marți o inițiativă legislativă bipartizană privind instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta mai tergiversează să se angajeze în negocieri cu bună credință pentru a se ajunge la pace în Ucraina, relatează Reuters.
ballons 5105684 640 jpg
Ziua Mondială a Conștientizării Autismului-2 Aprilie. Datele arată creșterea alarmantă a autismului la nivel global
În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Mondială a Conștientizării Autismului, moment important pentru a atrage atenția asupra nevoii de sprijin, incluziune și acces la servicii adecvate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).