Belea* versus Gâdea

Publicat în Dilema Veche nr. 712 din 12-18 octombrie 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Mănînc. Televizorul merge în sufragerie şi, din cînd în cînd, îl aud pe Gâdea plin de spume. „Incendiu colosal. Lucruri înspăimîntătoare. Corul sclavilor e disperat. Sclavii sistemului de astăzi.“

„Problema acestor slugi, a acestor oameni de nimic care se uită în altă parte! Gorilele Varanului! Zdrobit în bătaie, rupt pur şi simplu, piciorul rupt de brutele Varanului! Ordinul Varanului care ordona pumni în gură. Să fie scandal! Varanul, bătăuşul de copii. Ar fi dat foc României!“

Bosulică, mînca-ţi-aş gura ta, bine că a fugit în munţi, m-am gîndit. A întors Gâdea armili, pupa-i-aş portofelul ăla de îl umplea Voiculescu cu ’jdemii de euroi. A fugit, băi, de la Securist şi emite acum din munţi! Să vezi, frăţică, cum îl face pe şopîrloi! S-a revoltat lingurica în el, a rupt lanţurili şi a dat foc la şandrama. A văzut cum zdrobea Varanul sufletili angajaţilor şi cum manipula boborul şi a zis gata! O să dezvăluie cum era obligat să strige „securiştii“ toată ziulica, să nu se prindă fraierii care sînt securiştii şi să mănînce căcat în direct.

E drept că îl plătise dujmanul pe viaţă şi că are un împrumut de sute de mii de dat înapoi la fostul puşcăriaş, dar a pus fratili piciorul în prag şi şi-a recîştigat demnitatea! Ajunge, băi, cu sclavia! Cu Securitatea! Cu Ciuvică şi cu ratatul ăla de se crede Jean-Claude Van Damme! Cu turnătorii şi cu toţi penalii pe care ar fi trebuit să îi invite în studio sau să îi pupe în cur la comanda patronului. Hai, eliberare!

Sigur a luptat împotriva gorilelor şi acuşica se luptă să o salveze şi pe doamna Grecu, că doar e un cavaler, m-am gîndit. Deşi i-au rupt bestiile un picior.

Continuu să mănînc şi să aud frînturi. „Zdrenţe, nemernici, tablagii, corul sclavilor, cîntarea voiculismului, ei mizează că aveţi memorie scurtă…“ Coiţă, da’ bine, bine de tot le zici! Aşa e! Cum ar putea cineva să uite de limbile pe care, colectiv, majoritatea voastră trebuia să le dea la toţi corupţii, şi de înfierările justiţiare cînd nu plăteau fraierii?

Pupăturile alea pînă în intestinul gros la eliberarea din puşcărie a Profesorului, de parcă reînviase Iisus! „Impostorii şi golanii ăştia care îl pupau cînd scoatea banii din gentuţă… acum vreau să le pun în faţa oglinzii, să se vadă impostura, să se vadă cum sînt plini de mizerie.“
E, gata, am zis. Dumnezeu a vorbit cu el şi i-a zis să se spovedească public, să se sfinţească. Modelul oricărui doritor de slugă la securişti sau ghiţi bogătani (mă scuzaţi, domnu’ Ciutacu, dumneavoastră sînteţi abia pe locul 2) s-a lepădat de stăpîn.

Gâdea preşedinte!

„…cocina de porci, (în fapt) mult mai mizerabilă, abuzează într-o manieră de nedescris. De asta le e frică, de asta le e frică… că dumneavoastră o să aflaţi că noi, care zicem că sîntem lupta împotriva Justiţiei în persoană…“ Există miracole, ce mai încolo şi încoace. Uite, bravo, le zice băietul lucrurilor pe nume şi defineşte clar împotriva a ce luptau.  

„Hai, mai răcniţi un pic, mai urlaţi un pic. Hai, ofiţerilor acoperiţi, plutonieri-majori, tablagii sau pur şi simplu nişte oameni de nimic cum sînt mulţi dintre voi, slugile care au găsit şi ele… le dă cineva 3 lei să scrie şi ei…“ 

Ieroul meu Gâdea. Uite, a zis şi de Roşca Stănescu, şi de Chirieac! De toţi ăştia de-au trecut de la un mafiot mogul de presă la altul, plini de deontologie profesională, cum ar fi Ursu sau Savaliuc. Poate şi de Pieleanu zice, şi de toţi foştii securişti şi SRI-işti de care le sînt pline studio-urile. Bravo, nepoate! Jos pălăria! M-am dus să văd rivoluţia la televizor. Să văd transformarea celui mai cunoscut coprofag în vertebrat cît de cît normal.

De unde? Studioul era plin cu foşti oameni din servicii, alături de doamna Grecu şi de alte valori similare. Tot ceea ce este în ghilimele e pe bune. Numai că în loc de Varan şi voiculism erau, desigur, Băsescu şi băsism.

Este clar că disonanţa cognitivă din capul lui Gâdea muge din ce în ce mai rău şi, de aici, discursurile din ce în ce mai exaltate ale şefului Antenei 3. Există o şcoală bunicică de psihoterapie în România, dar mă îndoiesc că dumnealui mai poate fi tratat. 

P.S. Nu neg că atît Antena 3, cît şi RTV au meritul de a discuta despre lucruri deosebit de îngrijorătoare şi că sînt şi profesionişti nevoiţi să lucreze acolo. Dar ce se întîmplă la aceste televiziuni este normal numai într-unul dintre universurile alea paralele despre care vorbeşte şi în care, în mod indiscutabil, trăieşte Codrin Ştefănescu. Universuri în care orice tîmpenie poate exista. Inclusiv respectabilul, echilibratul şi profesionistul Gâdea. 

* Belea este un puşti din Ferentari.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.