Becali recunoaște că nu poate și vrea să se retragă din fotbal. Ce mai e și asta?

Publicat în Dilema Veche nr. 970 din 10 noiembrie – 16 noiembrie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

E doar un bufeu. Un copil supărat pe o jucărie. Un nene trist că nu-i iese pasienţa, că nu-i sare dama de pică din pachetul de cărţi amestecat la trecerea timpului. G. Becali a mai spus de nenumărate ori că se lasă, precum un fumător înrăit care se lasă de cîteva ori pe zi. Culmea e că de fumat s-a lăsat. În fotbal, acum o lună visa luna. Astăzi, după ce echipa sa a încasat o medie de trei goluri pe meci în Europa (record) şi mai apoi a fost învinsă în campionat de una dintre ultimele clasate, s-a trezit din nou fără bec în noaptea prin care tot înaintează şi pe care, atunci cînd cerul mai naşte o mărgică, o ia drept zi.

Aşa că şi-a împins spre demisie antrenorul şi a zis că se lasă. Din nou. Între timp, însă, a cîştigat, tot în campionat, această instituţie de tratare a depresiilor europene, un meci cu Rapid care, dom’le, e ceva! E despre rivalitate, orgoliu, şmecherie, rasism şi obscenităţi. Adică tot ce poate fi mai de preţ în tagma raşilor pe la tîmple. Prin urmare, probabil că nu se mai lasă. Şi nu ne lasă. Merge mai departe pînă la următoarea groapă. Dă în ea, aşa cum a dat de atîtea ori, fără să înveţe ceva, fără să schimbe nimic. Secretul succesului.  

Întrebarea multora ar fi: cînd se va opri? Răspunsul intuitiv e niciodată. Există însă o groapă care ar fi cu lespede, cea financiară. Cînd va începe să piardă bani la greu, cînd i se va părea că fotbalul îl ia de prost, ceea ce e imposibil de acceptat mai ales pentru cei care au procedat aşa cu alţii, atunci chiar că îşi va strînge jucăriile şi le va vinde. Dar asta e o utopie. Căci cumva reuşeşte să iasă mereu la liman. Becali nu era atît de supărat pe bătăile crunte primite cît pe faptul că nişte oameni-cheie în bugetul lui nu au funcţionat. Dincolo de mărunţişul pe care îl primeşte de la sponsori şi o halcă necesară, dar nu suficientă din drepturile TV, FCSB şi-a umplut conturile din vînzarea de jucători. Cum însă toţi s-au dovedit cel mult semi-eşecuri pe unde s-au dus, orice om cu un pic de logică în cap şi-ar spune că treaba asta nu mai merge. Dar în fotbal a vorbi despre logică e o injurie. Necunoscute şi subterane sînt căile lui. Şi banii circulă mai sprinţar ca jucătorii crescuţi anapoda pe aici. Or, perla ponosită a ultimelor luni, O. Popescu, tocmai a cotcodăcit de-au răsunat Carpaţii după un gol şi o pasă de gol contra Rapidului. Soarele a răsărit în miez de noapte, luminînd somnambulii de pe acoperiş.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

camasialtita
Greșelile intenționate de pe iile cusute de femeile de pe vremuri. „Știau să-și pună acest semn al bunului simț”
Ia cu altiță se află pe lista patrimoniului UNESCO. Demersul de includere a acestei cămăși în patrimoniul UNESCO a fost pornit în comun de specialiști din România și Republica Moldova.
nava de croaziera Viking Polaris Foto AFP jpg
O americancă a fost ucisă la bordul unui vas de croazieră, după ce vaporul a fost lovit de un val răzleț
O turistă a fost ucisă și alți patru pasageri au fost răniți după ce un un val răzleț (de tip rogue, n.r.) a lovit un vas de croazieră cu destinația Antarctica, a anunțat compania de turism Viking.
vin fiert shutterstock 1207175692 jpg
Rețeta unui delicios vin fiert, cea mai populară băutură iarna. Ingrediente care îl fac senzațional
Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.