Bătrîneţea

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Recent, mi s-a solicitat o con­tri­buție pentru un volum colectiv dedicat bătrîneții. Cum îmbătrînește generația mea? – este întrebarea care mi se pune, de fapt. Cum nu cred în judecata generațională, aș putea mărturisi cum îmbătrînesc eu și, dacă asta se potrivește cu ceea ce li se întîmplă și altora de vîrsta mea, cu atît mai bine.

Înainte de a fi o experiență, îmbătrînirea este o imaginație. Copil fiind, apoi adolescent, oricine își imaginează lucruri despre bătrînețe, așa cum își imaginează despre moarte. Din distanța copilăriei, bătrînețea chiar așa pare – o apropiere de moarte. Copil fiind, înveți repede că bătrînețea e o sporită neputință cauzată de trecerea anilor. Înveți, astfel, că timpul deteriorează. În paralel, un întreg model civilizațional îți spune că noul e preferabil vechiului, că ceea ce se învechește se aruncă (pentru că se strică sau se demodează, ceea ce e cam același lucru), că tu însuți ești important pentru că ești nou. Înveți repede că privilegiul de a fi copil îți este dat pentru că „ești viitorul“. Ce a fost în trecut, ducă-se! Viitorul e cel mai imporant. Pe măsură ce aprofundezi cultura, însă, înțelegi pe dos: că lucrurile vechi sînt mai valoroase, că perenitatea e cu adevărat impresionantă și nu strălucirea de moment, că trecutul e mai important decît viitorul și că, oricum, viitorul nu este mai mult decît un trecut care va să vină. Afli, astfel, că dacă nu pregătești viitorul cu gîndul că va deveni trecut, te rătăcești. Mai afli că tot ce înveți este rodul trecutului și că tot ce ajungi să fii este o acumulare din trecut. Privești altfel bătrînii. Privești altfel bătrînețea.

Gorgias din Leontini, ajuns la 107 ani, a fost întrebat cum de a ajuns atît de bătrîn și a răspuns: „Pentru că nu am nimic împotriva bătrîneții mele“. Gorgias a fost elevul lui Empedocle și profesorul lui Isocrate – s-a plasat echilibrat, cu un picior în filozofie și cu celălalt în retorică. A fost un sofist pur. Platon s-a războit cu el într un dialog celebru. Prin manualele de filozofie i se mai spune și Gorgias Nihilistul. Nu era nihilist. Istoria filozofiei l-a reținut așa pentru că, într-o lucrare pierdută, dar despre care știm multe din diverse alte surse, Gorgias ar fi afirmat un șir de patru idei tari, care prin consecuție sugerează o respingere nihilistă a lumii. El a zis așa: 1) Nimic nu există; 2) Dacă ceva există, totuși, nu poate fi cunoscut; 3) Dacă, totuși, ceva poate fi cunoscut, nu poate fi comunicat; 4) Dacă ceva poate fi, totuși, comunicat, nu poate fi înțeles de cel căruia i se comunică.

Această înșiruire de idei, care mai de care, este o ironie la adresa lui Parmenide și a teoriei lui despre existență, ca bază a tuturor lucrurilor. De altfel, pe Platon asta l-a și enervat, bănuiesc: cum de era posibil să iei peste picior așa măreție de gîndire filozofică precum cea a lui Parmenide? Așadar, Gorgias avea umor, iar un om cu umor nu poate fi nihilist. În plus, nu putea fi nihilist pentru că nihiliștii nu ajung să trăiască 107 ani. Găsesc în răspunsul lui Gorgias chiar „secretul“ îmbătrînirii lungi: să-ți iei vîrsta cu umor.

Tot cam ca Gorgias gîndea despre bătrînețe și Alexandru Paleologu. Nu mai știu unde am citit gîndurile lui în legătură cu bătrînețea, cred că într-un interviu tîrziu. Autorul Bunului-simț ca paradox spunea că se bucură mult de senectute, pentru că-i descoperă avantajele comparative. De pildă, spunea Paleologu, bătrîn fiind, poți să spui oricui tot ce gîndești, pe șleau, fără să-ți mai faci probleme că s-ar supăra cineva – nimeni nu se supără pe un septuagenar care comite impolitețuri, gafe sau vorbește inadecvat. Toate acestea îți sînt oprite la vîrste mature. Dar privilegiul de a spune orice fără să superi pe nimeni îl au doar copiii și, iată, bătrînii. Așadar, poți spune că nu-ți place cutare sau cutare, chiar în prezența lor, poți spune că mîncarea pe care o primești într-o vizită nu e bună sau că nu-ți place vinul despre care vecinul zice că e divin, poți să-i spui chiar vecinului că ți se pare o poșircă. Vei spune adevărul și nici nu vei ofensa – recunosc, mare privilegiu! Al doilea avantaj al bătrîneții este că poți juca senilitatea. Cînd începe o conversație care te plictisește sau cînd nu vrei să răspunzi unei întrebări, te faci că nu pricepi – toți vor înțelege și te vor menaja. Posibilitatea de a te feri de lume făcîndu-te că nu o vezi ori că nu o înțelegi este, iarăși, un privilegiu accesibil doar copiilor și bătrînilor. În general, abordarea bătrîneții în linia Gorgias – Paleologu mi se pare soluția, în cazul în care bătrînețea este percepută ca o problemă. Asta mi-aș dori. Asta v-aș dori.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fabrica auto roboti semiconductori
În Coreea de Sud, aproape 10% din forța de muncă este formată din roboți
Coreea de Sud, lider mondial în automatizare industrială, continuă să stabilească noi standarde în ceea ce privește utilizarea roboților în producție.
dan diaconescu jpg
Câți bani câștigă Dan Diaconescu de când a fost închis OTV. „Sunt singurul om din România care din 2013...”
Dan Diaconescu, în vârstă de 56 de ani, ajungea să câștige până la 1 milion de euro pe lună în perioada de glorie a OTV, după cum mărturisea chiar el. Însă, OTV a avut emisia suspendată între 2002 și 2004, în urma unei decizii a Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), iar în 2013 a fost închi
horoscop rune pana la finalul anului 2024 jpg
3 nativi cărora li se schimbă firul vieții la 180 de grade. Soarta dă cu ei de pământ, apoi îi înalță mai mult ca niciodată
3 zodii ale acestui horoscop vor avea parte de transformările vieții lor, după ce vor trece printr-o serie de evenimente marcate. Astrele au pregătit un soi de surprize în perioada următoare, de care acestea se pot bucura. Dacă te numeri și tu printre nativi, descoperi din rândurile de mai jos.
roman 101 ani la vot Alicante FOTO MAE jpg
Exemplul unui român în vârstă de 101 ani care a votat în Spania pentru alegerile prezidențiale. Prezența la urne în diaspora
Sâmbătă este a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024 în diaspora. Până la 10 a dimineții, se prezentaseră la urne peste 46.400 de alegători, iar cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 50.600.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.