„Basc” și „bască”

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
„Cu bule“ jpeg

Oscilația între formele basc și bască e veche. Mai multe substantive împrumutate în perioada modernă au ezitat între adaptarea lor ca neutre sau ca feminine; uneori, formele s-au specializat semantic (grup și grupă, program și programă); alteori, una dintre ele s-a impus, înlăturînd-o treptat pe cealaltă (sistem, față de mai vechiul sistemă). Ca denumire a unui obiect vestimentar, basc și bască sînt adjective substantivizate provenite din sintagma franceză béret basque, „beretă bască” (beretă specifică portului tradițional al bascilor). În franceză, béret e masculin; în română, forma neutră beret e învechită, impunîndu-se (poate și sub influența italienescului berretta) femininul beretă. Raportarea la beretă (intrat mai devreme în limbă, atestat la Caragiale) explică răspîndirea în română a formei feminine bască: „un om (...) cu o beretă-bască în cap, ca artiștii de cinema în vacanță” (Revista Fundațiilor Regale, 1941). Dicționarele noastre generale au ezitat între bască (la plural, băști) și basc (cu pluralul bascuri): cele mai multe au ales ca formă de bază femininul bască, repartizînd pe basc în rolul de simplă variantă. Așa au procedat Dicționarul limbii române literare contemporane (1955-1957), Dicționarul limbii române moderne (1958), Micul dicționar academic (2000), Noul dicționar universal (2006), Dicționarul explicativ ilustrat (2007). În primele ediții din Dicționarul explicativ (DEX, 1975) și Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic (DOOM, 1982), forma de bază era tot bască; lucrurile s-au schimbat după ce ediția a doua din DOOM (2005) a preferat forma basc, cu femininul ca simplă variantă. Ultima ediție a DOOM (2021) a produs o schimbare radicală, eliminînd cu totul varianta bască.

Preferința normativă pentru basc a fost probabil motivată de etimologie, de raportarea la forma masculină a sintagmei în franceză. În uzul curent, bască mi se pare în continuare mult mai frecvent (dar dovezile statistice sînt greu de adus, din cauza omonimiei cu denumirea etnică basc și cu numele limbii – bască). Atestările celor două forme cu sensul „beretă” datează din perioada interbelică, atunci cînd tipul de acoperămînt al capului a devenit tot mai popular, nu doar în costumul militar, ci și în moda masculină și în cea feminină. Precizarea din dicționarul lui A. Scriban (1939), după care bască era „nou nume al beretei după războiu mondial”, este convergentă cu informațiile din Wikipedia (versiunea engleză, articolul beret), care arată că „în moda occidentală, bereta (bască) a fost purtată de bărbați și femei începînd din anii 1920”.

Într-o istorie culturală a obiectelor vestimentare și a conotațiilor acestora, basca (sau bascul) a traversat mai multe transformări simbolice. Într-o perioadă de început, ilustra, în opoziție cu pălăria, fascinația, dar și excesele modei. Purtarea ei pe-o ureche era recomandată de revistele mondene – „Ea nu uită niciodată că e femeie! De sub bascul ei, se poate vedea întotdeauna o buclă aranjată ştrengăreşte” (Ilustrațiunea română, 1934) –, dar îl putea irita pe un jurnalist mai conservator: „În ultimul timp înlocuirea pălăriilor prin băști mi s-a părut naturală (...). Ceea ce încă mă revoltă este unghiul de 90 grade ce-l face basca la doamne” (Opinia, 1934). În același timp, ca parte a costumului străjeresc, basca era integrată în retorica politică, în discursurile de ceremonie: „Curați în gând și în fapte să fie sufletul vostru, ca basca albă pe care o purtați cu vrednicie” (Opinia, 1938), „basca simbolizează curățenia sufletului vostru tineresc, alb ca zăpada, alb ca lumina” (România, 1939). În epocă, purtarea băștii se asocia (la băieți și la bărbați) și cu schimbarea formelor de salut: „străjerii nu mai poartă pălărie sau șapcă, ci bască. Cum poți scoate repede basca de pe cap și cum să saluți cu ea?” (Dimineața copiilor, 1938).

De la început, basca era un indiciu al stilului sportiv sau artistic, nonconformist: „pictorul şi-a tras şi mai tare bascul pe sprînceană” (Foaia românească, 1959); „Tata e tot voinic, cu părul lui alb scăpat de sub bascul larg de artist aşezat cochet” (Iașul literar, 1961); fotografiile păstrează amintirea bascului lui Arghezi sau a celui purtat de Noica: „Dar Noica, silueta sa longilină, bascul care îi dădea un aer semeţ?” (Adrian Popescu, în România literară, nr. 10, 2004).

După război, tot în opoziție cu pălăria, basca era un simbol și un accesoriu obligatoriu al ținutei muncitorești: „își pleacă privirile pe basca neagră decolorată, basca oricărui lăcătuș care se respectă” (Gazeta literară, 1960); „îmbrăcat tot în salopetă, cu bascul pe cap” (Teatrul, 1979). Basca muncitorească nu mai este purtată pe-o ureche, ștrengărește: „Mîtcă şi-a tras bascul pe ochi, şi-a aranjat ochelarii, şi-a tras pe mîini mănuşile de azbest” (Flacăra, 1956).

Cum se vede din aceste exemple, basc și bască au alternat de la bun început, fără diferențe stabile de sens. Fiind mai răspîndită, forma bască a intrat și în expresii colocvial-argotice, de obicei ca substitut eufemistic al altor cuvinte, de exemplu într-o construcție de superlativ glumeț – „Eu am făcut o ciorbă de varză, de-ți bați copiii cu basca” (facebook.com) – și mai ales într-una dintre variantele de exprimare a indiferenței sfidătoare: a durea la bască sau în bască (expresii apropiate fonetic de a durea la bascheți, echivalente cu a durea în cot etc.): „îi doare la bască de clienți!” (bzi.ro); „«Mă doare la bască!»” – D., răspuns pentru T. după ce a fost acuzat direct” (playsport.ro); „îl doare la bască de mască! Pentru el regulile nu se aplică” (bzi.ro).

Observațiile de mai sus sînt o pledoarie pentru păstrarea în dicționare, ca variantă literară, a formei feminine bască, dar și o invitație la explorarea istoriei culturale a băștii.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tolea Ciumac
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Luptătorul basarabean Tolea Ciumac a fost reținut de procurori pentru 24 de ore, după ce a fost implicat într-o altercație în Oradea.
duckadam alb negru jpg
cearcane jpg
Remediul făcut în casă, bogat în vitamina B, care te scapă de cearcăne și de pungile de sub ochi
Cearcănele și pungile de sub ochi sunt probleme comune, care afectează mulți oameni din cauza stilului de viață modern.
Călin Georgescu Clubul de la Roma FOTO Marian Iliescu
Prestația lui Călin Georgescu, sub lupa unui conducător din fotbal: operațiunea secretă și-a atins scopul
Călin Georgescu, 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, dar a folosit mijloace ilegale, a stabilit CCR, care a anulat întreg procesul electoral.
horoscop octombrie jpg
Vin vremuri bune pentru trei dintre zodii. Totul se anunță a fi grozav pentru ele, la final de decembrie
Pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, astrele pregătesc un val de energie pozitivă pentru trei dintre zodii. Acești norocoși ai zodiacului vor simți schimbări semnificative în viața lor
lapovita jpeg
Vremea luni, 9 decembrie. Temperaturi mai ridicate decât mediile normale și ploi în mai multe regiuni. Unde va ninge
Meteorologii au emis prognoza meteo pentru luni, 9 decembrie. Vremea va fi mai caldă decât este normal pentru această perioadă a anului. Cerul va fi mai mult noros și temporar, se vor înregistra precipitații în mai multe zone ale țării. La munte va ninge.
romania tenis de masa facebook jpg
Cum reușește România să se bată de la egal la egal cu asiaticii. De ce suntem atât de buni la tenis de masă
Tricolorii s-au înclinat doar în fața Chinei, Coreei și Hong Kongului, la Cupa Mondială.
Putin da mana cu Erdogan la Soci 4 septembrie 2023 FOTO EPA EFE jpg
Erdogan spune că în lume au rămas doar doi lideri experimentaţi: „Aceștia sunt eu și Vladimir Putin. Ceilalți au plecat”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susține că acum există doar doi lideri experimentaţi în lume: el şi preşedintele rus Vladimir Putin.
GeC s1jW4AANm5F jpg
Asasinul CEO-ului UnitedHealthcare a dispărut fără urmă. De ce detectivii online de top refuză să ajute poliția
O crimă violentă de înalt profil suscită de regulă pe rețelele de socializare o vâltoare de sfaturi și teorii de la detectivi amatori online, dornici să-l vâneze pe presupusul făptuitor.