Barista

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
„Cu bule“ jpeg

Termenul barista e un nume de profesie „la modă“, cu multiple apariţii în textele din Internet, dar încă neconsemnat de dicţionare şi care riscă să tulbure întrucîtva sistemul lingvistic în care începe să fie primit. Meseria, descrisă în articole şi reportaje, în anunţuri de angajare şi în publicitatea pentru diverse cafenele, se bucură de interes şi chiar prestigiu: barista e mai ales cel care pregăteşte cafele de tip espresso şi cappuccino, remarcîndu-se prin modelele artistice realizate din spumă: „un barista este un «artist al cafelei» şi al aparatului de cafea, care are cunoştinţe vaste despre cafea, decorează şi prepară băuturile clienţilor“ (jura.com); se vorbeşte despre „cel mai apreciat barista din România“ (europafm.ro), despre „cît costă cursurile de barista“ (businessmagazin.ro), despre „concursuri de barista“ şi chiar despre „campionatul naţional de barista“ (thecafe.ro). Profesia e descrisă în Wikipedia, ale cărei articole indică păstrarea ca atare a termenului în diverse limbi. La origine, barista e un cuvînt italienesc, desemnîndu-l pe cel care serveşte clienţii într-un bar (barman, în română); termenul e un derivat cu sufixul -ista, invariabil după gen, care formează nume de agent, ca pianista („pianist“ sau „pianistă“), violinista, ciclista, comunista etc. Italienescul -ista corespunde perfect sufixului modern -ist, -istă din română, variabil în funcţie de gen. Termenul barista şi-a început cariera internaţională ca împrumut din italiană în engleză, preluat odată cu unele moduri specifice de preparare a cafelei şi restrîngîndu-şi sensul, de la „barman“ la „persoană care serveşte clienţii într-o cafenea“ (definiţia din Cambridge Dictionary online). Cuvîntul a pătruns în română, în ultimii ani, prin intermediul englezei, ceea ce i‑a blocat într-o oarecare măsură posibilităţile de adaptare.

Principala problemă, pentru română, e tocmai adaptarea morfologică, absolut necesară pentru folosirea cuvîntului în toate contextele, inclusiv în cele în care ar trebui să apară însoţit de articolul hotărît, la singular şi la plural. Finala în -a nu se poate însă combina firesc cu articolul hotărît singular -ul, nici cu pluralul -i. Faţă de limbile care nu au un articol enclitic şi pot păstra invariabilitatea împrumuturilor recente, româna e constrînsă la o adaptare morfologică rapidă. Dacă termenul rămîne invariabil, i se limitează posibilităţile de utilizare în enunţ: poate fi folosit doar nearticulat sau cu articol nehotărît: „ceea ce spune acest barista“ (sociologieaplicata.ro); „cei mai buni barista s-au întrecut la Timişoara“ (opiniatimisoarei.ro); „atribuţiile unui barista“ (barmania.ro); „am stat de vorba cu nişte barista adevăraţi“ (forum.softpedia.com). În unele contexte, forma poate trece drept una articulată cu articolul hotărît feminin -a. În textele din Internet se găsesc şi exemple de chinuită combinare cu un articol hotărît masculin singular: „oferă-ți ocazia de a descoperi barista-ul din tine“ (wordclass.ro); „vino la noi în echipă și fii barista-ul unui coffee bike“ (bestjob.eu);  „mîna magică a barista-ului“ (zilesinopti.ro). La plural, asemenea combinaţii nefireşti nu există, din cîte am putut constata.

De fapt, adaptarea cuvîntului ar fi foarte uşoară: prin revenirea la echivalenţa etimologică a sufixului, conducînd la substituirea lui -ista prin -ist (cu femininul -istă şi pluralul -işti, -iste). Deocamdată, domină respectul faţă de integritatea anglicismelor, dar se găsesc deja destule exemple de adaptare: „Baristul trebuie să ştie să accesorizeze o cafea, în special să o servească“ (evz.ro); „iscusinţa baristului“ (facebook.com); „i-a spus baristei: – Scuză-mă, dar am comandat un frappuccino fără zahăr“ (libertatea.ro); „bariştii prietenoşi“ (metropotam.ro); „bariștii noștri au o cunoaștere largă despre cafea“ (fest.md); „în cadrul competiției, bariștii trebuie să prepare două cocktailuri cu cafea și alcool“ (cafengista.com) etc. De altfel, şi în franceză e atestată forma adaptată bariste (dar împrumutul barista e mai răspîndit în Internet).

Chiar dacă deocamdată este preferată forma mai exotică, putem presupune că, trecînd prin etapa variaţiei libere (barista/barist), forma adaptată ar putea să se impună. Fără riscuri, de altfel, pentru că româna ar păstra, pentru diferenţierea semantică, opoziţia barman – barist, aşa cum engleza actuală utilizează perechea bartender – barista.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

71379363 1004 webp
E posibilă reforma Bolojan la București?
PSD nu pare să susțină cu adevărat reforma începută în forță de liderul interimar al PNL, Ilie Bolojan. Social-democrații nu s-au asociat niciodată cu politicile de austeritate.
pista aeroportul otopeni  foto cnab jpg
Mărturia cutremurătoare a unei pasagere care s-a aflat în aeronava Ryanair, aterizată de urgență pe Otopeni. „S-a văzut fum. Alergau prin avion!"
Două aeronave au solicitat să aterizeze de urgență pe Aeroportul Otopeni. O pasageră din avionul Ryanair a povestit ce s-a întâmplat, de fapt. S-a observat fum în partea din față și panică în rândul însoțitoarelor de zbor. „Pe noi ne-au speriat mai mult ele, fiindcă alergau prin avion și nu știau ce
oana zavoranu c 1260x709 1 jpg
Oana Zăvoranu a dezvăluit cum și-a pierdut averea, după ce a moștenit două milioane de euro. „Nu mai am bani”
Oana Zăvoranu a dezvăluit recent, într-un podcast, că a pierdut 400.000 de euro, după ce a dat bani la vrăjitoare. Actrița spune că acum nu mai are nimic din moștenirea de două milioane de euro primită de la mama ei.
bitcoin criptomonede jpg
De ce sunt considerate criptomonedele parte din viitorul financiar al tinerilor
Deși 2024 este considerat de referință pentru piața criptomonedelor, evoluția cu adevărat semnificativă a fost înregistrată imediat după realegerea lui Donald Trump, un susținător al domeniului.
energie electrica pexels jpg
Propunere: Schimbările necesare pe piața energiei electrice ar trebui să se desfășoare în trei etape
Comitetul Economic și Social European (CESE) propune un organism pentru energie electrică („E-Facility”), menit să reglementeze acolo unde este necesar și să privatizeze acolo unde este posibil.
dana săvuica a împlinit 55 de ani jpg
Dana Săvuică a sărbătorit cu stil 55 de ani! Petrecere exclusivistă cu invitați de top
Dana Săvuică a marcat împlinirea vârstei de 55 de ani cu o petrecere elegantă la un restaurant select din Pipera.
2 indigestie jpg jpeg
Acestea sunt semnele sarcinii extrauterine!
O sarcină extrauterină este destul de rară, dar poate pune viața în pericol. De aceea, este bine să îi cunoști simptomele și să mergi la urgență la medic dacă le experimentezi!
euro istock jpg
Bulgaria nu va adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2026. Ce a decis guvernul de la Sofia
Noul Guvern al Bulgariei a renunțat la planul de aderare la zona euro începând cu 1 ianuarie 2026. Ministrul de Finanțe, Temenuzhka Petkova, a anunțat că nu va solicita rapoarte extraordinare de convergență de la Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană, relatează Novinite.
chris brown getty jpg
Chris Brown, rapperul devenit celebru după ce a bătut-o pe Rihanna, acuză un "documentar defăimător" și cere o sumă colosală
Cântăreţul Chris Brown a intentat un proces împotriva Warner Bros, Discovery şi a altor companii pentru realizarea unui „documentar defăimător”, după cum a anunțat pe contul său de Instagram. Documentarul „Chris Brown: A History of Violence", difuzat în 27 octombrie 2024