Bărbaţii de la televizor şi limitele lor

Publicat în Dilema Veche nr. 458 din 22-28 noiembrie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Studio de televiziune. Un şir de politicieni la o masă. Prestează. Se contrazic, se atacă, se insultă. Dar, într-un fel ciudat. Deşi dau cu vorbe unul în celălalt, par a se ignora între ei. Nu se ascultă, vorbesc fără să se bage în seamă unul pe altul, nu apucă să termine frazele ambiţioase pe care le încearcă. Feţele lor spun clar ce părere are fiecare despre toţi ceilalţi. Nimic special. La un moment dat, unul sare calul. Spune lucruri inacceptabile pînă şi pentru standardele scandalos de joase ale televiziunilor noastre. Cel ofensat apelează la moderatoare. Este momentul să spun cîte ceva despre moderatoare.

Tînără cu nuanţe întrezărite de maturitate, înaltă, pe tocuri – şi mai înaltă, păr bogat, ochi mari, talie splendidă, fuste picioare năucitoare, fuste strîmte (dar nu prea scurte), zîmbet argintiu. Combate bine. Aprigă. Aşa crede şi dînsa despre sine – se vede limpede ce crede despre sine, din întreaga ei atitudine. Ei bine, omul politic asediat de un preopinent care frizează demenţa cu ceea ce spune la dînsa apelează. În fond, e moderatoare. Să modereze! Şi dînsa răspunde: „Sînteţi bărbaţi, luptaţi-vă, tranşaţi disputa bărbăteşte“. Mi-a fost greu, în primul moment, să înţeleg ce voia, de fapt, moderatoarea. Poate că îi poftea pe cei doi bărbaţi politici să se bată ori, chiar, să se dueleze la propriu. La limită, în lumea marginalilor, scatoalca este un gest bărbătesc. Totuşi, nu cred că asta a avut moderatoarea în minte, deşi o prejudecată puternic machistă şi fals freudiană spune că orice doamnă stilată poartă adînc în suflet o admiraţie bine camuflată pentru mardeiaşi. Este, totuşi, mai plauzibil că îi invita să continue să se înjure, din ce în ce mai încordat şi mai violent, ca într-un meci de braţ de fier, pînă cînd unul dintre ei sucombă sub cuvintele de forţă ale celuilalt. Aşa se va vedea cine e mai bărbat. Moderatoarea, înaltă şi bine clădită cum e, organizînd asemenea întruniri în fiecare seară, pare a fi sfîrşit prin a simţi în planul cel mai profund al fiinţei sale înjurăturile grobiene, insultele insalubre şi lipsa de consistenţă a scandalagiilor. În axiologia ei, doi tipi care se înjură se înfruntă, de fapt, bărbăteşte. Este şi ea, ca mai toţi românii, convinsă că a face politică înseamnă „a te lupta“, iar „a te lupta“ înseamnă a-l înjura vîrtos, cu foalele umflate, pe adversar seara la televizor. Numai că, de data asta, unul dintre invitaţi a refuzat să participe la această probă de bărbăţie. Nu contează ce părere şi-a făcut moderatoarea despre el – e uşor de intuit. Dar ştiu că, în ochii mei, omul este aproape un erou. Să refuzi să replici injurios, cînd eşti înjurat în România politică de azi, este eroism pur.

Secvenţa pe care o povestesc s-a petrecut la cîteva zile după ce Adriana Săftoiu este barbar insultată de un Becali retras de fervoarea campaniei electorale din stadiul de evoluţie a speciei noastre într-un stadiu preuman. Urmarea mitocăniei de cea mai joasă speţă e stupefiantă: Becali e din ce în ce mai chemat la televizor. Şi, infantil fiind, o ia ca pe un premiu. Vasăzică, a făcut bine ce a făcut. Şi continuă să facă la fel, sub protestele firave şi dezgustător ipocrite ale moderatorilor care se bat literalmente pe prezenţa lui în emisiuni. Aştept primul moderator care va avea curajul să anunţe că, la emisiunea lui, Gigi Becali nu va fi poftit şi nici primit vreodată şi chiar se va făli cu asta scriind pe ecran „emisiune în care Gigi Becali este interzis“. Ei, acela bărbat!

Aşa cum e greu să mai găseşti un peisaj românesc curat, e tot mai greu să găseşti o emisiune politică decentă. Începem, încet-încet, să nu mai sperăm la profesionalism, la substanţă şi sens, la jurnalism adevărat. Am ajuns să sperăm că vom putea vedea o emisiune fără Gigi Becali, fără strigăte murdare, fără idioţi şi fără scandalagii. Sau, dacă toate acestea sînt chiar inevitabile, am ajuns să sperăm că cineva va fi atît de bărbat încît le va amenda cînd se vor da în petic.

Nu vă grăbiţi să vă consolaţi cu faptul că e campanie electorală şi aşa se întîmplă de fiecare dată cînd vine fierbinţeala alegerilor. E mult mai grav. Exact aşa va fi şi după campanie. Acesta va fi genul de comunicare politică încă multă vreme de aici înainte, pînă cînd se va deteriora încă şi mai mult. Adică, pînă cînd bărbaţii vor deveni şi mai bărbaţi, din ce în ce mai bărbaţi, la maximum bărbaţi. Şi toată lumea ştie că, în materie de bărbăţie, nu există limita de sus. Eu sper, doar, să se stabilească limita de jos.  

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.