Banul face presa

Publicat în Dilema Veche nr. 660 din 13-19 octombrie 2016
Salutări de la Basel jpeg

Închiderea unui ziar a devenit știre de prima pagină. Presa europeană a comentat pe larg, săptămîna aceasta, suspendarea publicării ziarului maghiar Népszabadság. Cum se poate ca un ziar de largă circulație să dispară, de la o zi la alta? Scăderile de tiraj, scăderile de venit din publicitate, schimbarea obiceiurilor de lectură și de consum media generează peste tot în Europa o criză a presei tipărite. Ziare importante au fost obligate să-și restrîngă activitatea, să se restructureze, să se reformeze. Unele nu au reușit – și au intrat în insolvență. Cazul ziarului Népszabadság ridică însă niște semne de întrebare. Există suspiciuni că publicația de opoziție a fost închisă la comandă politică. În ultimele săptămîni, în ziar apăruseră cîteva investigații contondente cu privire la posibile fapte de corupție ale unor membri ai guvernului. Chiar și modul brutal și cumva teatral în care s-a petrecut acest proces de suspendare – fără prea multe explicații, ziariștilor nu li s-a mai permis accesul în redacție – e un indiciu în acest sens.

Dispariția acestui ziar îi servește, cu siguranță, premierului Viktor Orbán. Ce e sigur e că ziarul deranja Puterea de la Budapesta. Nici un reprezentant al guvernului nu a vrut să comenteze închiderea publicației. În schimb, o figură importantă și vizibilă a FIDESZ, vicepreședintele Szilárd Németh, a spus, într-o scurtă declarație de presă citată de Liberties.eu, că „era și timpul“ ca ziarul Népszabadság să se închidă. Un comentariu cinic de vreme ce numeroase publicații apropiate de cercurile Puterii sînt la adăpost de criza financiară, căci sînt răsfățate, printre altele, cu publicitate de la agenții sau instituții de stat.

Cît despre Népszabadság, situația economică și juridică a publicației e destul de complicată. Fundația pentru Presă Liberă, susținută de Partidul Socialist maghiar, a deținut, pînă în 2015, 28% din ziar. Care ziar are, din 1990 încoace, doi acționari principali, grupurile de presă Bertelsmann și Ringier. În urma fuziunii (controversate) dintre Ringier și Axel Springer, Ringier a fost obligat de Consiliul Presei (creat la inițiativa guvernului FIDESZ) să vîndă, în 2014, părțile pe care le deținea din ziarul Népszabadság. Cumpărătorul a fost Mediaworks, o companie creată de omul de afaceri Heinrich Pecina.

Multă vreme s-a zvonit și că premierul Viktor Orbán însuși ar fi interesat să preia controlul asupra ziarului, s-a spus chiar că ar fi negociat cu Pecina – detalii cu privire la această discuție, dacă ea chiar a avut loc, nu au fost făcute publice. Oricum, implicarea Puterii e plauzibilă. În ultima vreme, multe reviste și ziare, dar și posturi de radio și de televiziune au intrat sub controlul apropiaților lui Viktor Orbán, luînd o vizibilă orientare pro-guvernamentală. O cartografiere sumară a concentrării instituțiilor de media arată clar că, în Ungaria, Opoziția controlează doar o părticică infimă din presă.

Népszabadság era unul dintre ziarele de opoziție – iar acum, după închidere, nici măcar arhiva online a publicației nu mai este disponibilă. Site-ul ziarului prezintă doar un anunț din partea conducerii companiei în care e explicată situația publicației. Printre altele, abonații sînt anunțați că în scurt timp vor primi o ofertă de înlocuire a abonamentului la ziarul Népszabadság cu abonamente la alte publicații din portofoliul companiei (numeroase ziare locale și cîteva titluri de reviste). Viitorul publicațiilor deținute de grup și al celor peste o mie de angajați depinde de succesul economic al companiei, se mai arată în comunicat.

În ultimii zece ani, ziarul a pierdut peste 74% din audiență. Numărul de cititori a scăzut cu peste 100.000. Din 2007 pînă acum, publicația a generat pierderi de peste cinci miliarde de forinți. Pierderi semnificative s-au înregistrat și anul acesta, în ciuda eforturilor de reorganizare.

Oricare va fi epilogul, episodul trist din Ungaria arată cît de vulnerabilă este presa, mai ales atunci cînd este vulnerabilă economic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Patroni de restaurant, șantajați cu recenzii false pe internet. Cum au reacționat
O rețea mică de restaurante independente se confruntă cu un atac cibernetic de tip șantaj. Criminalii informatici îi amenință pe proprietari cu recenzii negative pe platformele online, forțându-i să plătească sume mari de bani pentru a le evita.
image
Șoșoacă nu se dezminte: a lăudat Rusia în primul discurs din Parlamentul European VIDEO
Eurodeputata SOS Diana Șoșoacă a spus, în primul discurs din Parlamentul European, că Federația Rusă este singura care își dorește pacea în războiul din Ucraina.
image
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Medicul legist Cristian Paparau a transmis că, deși organizatorii festivalului de muzică hip-hop „Beach, Please!” se laudă cu rezultatele evenimentului, situația este cu totul alta. „Nu faci nimic altceva decât să încurajezi consumul de droguri”, arată el.

HIstoria.ro

image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni