Bani. Laptop-uri. Timp liber

Publicat în Dilema Veche nr. 855 din 27 august - 2 septembrie 2020
Fascinații profesorale jpeg

În urmă cu doi ani, prin iulie 2018, scriam primul articol al acestei rubrici, pornind de la un volum al Elenei Vlădăreanu, Bani. Muncă. Timp liber. Mi s-a dus acum gîndul din nou la acest volum, dintr-o altă perspectivă. Nu mă simt confortabil să primesc bani. / Parcă scrisul ține de altceva / Mie, nu știu, mi se pare că nu muncesc suficient pentru banii ăia. / Mie, dimpotrivă, începe să mi se pară o problemă atunci cînd nu sînt plătit. / E ca o invalidare a mea. În versurile citate, viziunea se schimbă radical. Mai întîi, este demascată maladia inoculată artistului de societate, cum că el creează dintr-un impuls interior, așadar nu trebuie să se aștepte să fie plătit pentru asta, germinația creativă fiind prin sine însăși o satisfacție necuantificabilă în termeni de cîștig financiar. Apoi, prin schimbarea radicală a viziunii, ca într-un fel de conflict cu sine însuși, artistul care percepe poziția sa cvasi-umilitoare, însă pentru care o recompensă financiară nu e, de fapt, un drept firesc, ci o formă de validare a sinelui. Așadar, un fel de schizoidie în interiorul aceleiași maladii, provocate de marginalitatea în care este proiectat artistul de societate.

De ce această glosă? Imediat, mai așteptați să mai ocolesc puțin. Pe pagina Danielei Vișoianu, o postare care mi-a atras astăzi atenția vorbește despre școala elvețiană. Despre faptul că, în această țară, etapa în care copiii încep să meargă la școală coincide adesea cu decizia părinților de a se retrage din urban în rural, acolo unde comunitatea mai mică prilejuiește experiențe mai apropiate de ceea ce înseamnă naturalul, departe de betoanele și de solitudinea pe care le presupun aglomerările urbane. Dar mai mult, afirmă doamna Vișoianu, în aceste comunități rurale copiii au acces la o educație de calitate, în școli cu dotări excepționale și cu resurse umane valoroase. Adesea mai valoroase decît în mediul urban. Continuarea mesajului este tristă, pe principiul diferențierii. La noi nu se poate. Sîntem prizonierii orașelor, în mare măsură pentru că ruralul e atît de medieval încă, la nivel de infrastructură, de ofertă de viață și de educație, încît nu avem această opțiune. Cel mult s-a dezvoltat un fel de migrație spre zone metropolitane, în care însă haosul betoanelor e aproape la fel de înspăimîntător și de unde părinții, zi de zi, fac naveta împreună cu copiii, spre locurile de muncă și spre școlile din centrul orașelor.

Să încep să leg ideile. Tot printr-un ocol, mai aveți puțintică răbdare! Pe o altă pagină, a lui Daniel Funeriu, deunăzi apărea o postare critică la adresa unui profesor care declara că nu are de gînd să predea online de pe laptop-ul lui, pe banii lui și fără spor de ecran. Respectivul profesor solicita Guvernului să aloce bani pentru ca fiecare profesor să-și achiziționeze un laptop. Am dat like comentariului critic al fostului ministru, apoi am citit o serie de alte comentarii. Polarizate, unele dintre opinii aveau ceva de aer absurd. Pentru că erau unele și care se întrebau, firește, ironic, dacă Guvernul nu ar trebui să aloce bani și pentru hainele profesorilor, că doar și le uzează pe ale lor cînd merg la școală, am postat și eu un text, tot cu nuanță ironică, afirmînd că, la urma urmei, se produce un echilibru, căci nemergînd la școală, nu mai trebuie să investească în haine, deci pot investi în laptop-uri.

A urmat o avalanșă de comentarii, de asemenea, polarizate. Dacă unii considerau exagerată pretenția de a se aloca laptop-uri profesorilor – mergînd în direcția opiniei mele –, alții au contraatacat, cu argumente dintre cele mai diverse, pornind de la faptul că e normal ca instituția să asigure angajaților logistica necesară muncii, pînă la comparații cu țările scandinave, la derapaje care vorbeau nu despre laptop-uri, ci despre soft-uri, despre abonamente la aplicații și platforme, la discuții despre protecția datelor personale sau la exemplificarea situațiilor în care ambii părinți sînt profesori, au și doi copii elevi, deci ar avea nevoie de patru laptop-uri.

Încerc să n-o lungesc mult, ca să-mi încapă minima argumentație. Elena Vlădăreanu vorbește despre artiști, dar merge bine translația spre profesori. Aceeași schizoidie ne mănîncă, în interiorul unei maladii inoculate de societate. Dar dincolo de ceea ce am merita, de ceea ce orice om care muncește ar merita (că e muncă vocațională sau nu), stau niște realități. Realitatea este că nu sîntem o țară încă atît de bogată încît să formulăm pretenții de ordinul absurdului, punînd eventual presiune. Laptop-uri pentru toți profesorii? Care sînt undeva peste două sute de mii? Eventual și soft-uri și aplicații de cîteva sute bune de euro? Pe mine, personal, nu mă deranjează să-mi folosesc laptop-ul personal. Am făcut-o și anul trecut, ținînd ore cu elevi și cu studenți, folosindu-l la capacitate maximă, multe ore pe zi, luni de zile. Da, e adevărat, sînt situații în care lucrurile stau mai complicat, situații în care ar fi necesar ca statul să asigure aceste laptop-uri unor profesori cu resurse financiare mai puține (de exemplu, debutanții) sau celor care se află în familii în care simultan ar trebui utilizate mai multe laptop-uri de către părinți și copii.

Cu toate acestea, îmi mențin părerea inițială. Aceste situații le văd rezolvate punctual, nu în masă. În condițiile în care sîntem încă o țară care nu reușește, prin resursele pe care le are, să asigure infrastructură solidă și modernă în mediul rural, în condițiile în care sărăcia mușcă tăios din copilăria a sute de mii de copii (pentru care, ca o paranteză, o tabletă pentru învățarea online e un fel de petec pe o haină zdrențuită), eu, personal, nu sînt deranjat să lucrez de pe laptop-ul meu și cred că toți profesorii din țara asta care au laptop personal ar trebui să gîndească asemeni mie. Nu pentru laptop-uri ar trebui să ne revoltăm sau să facem greve sau să ieșim în stradă.

Cu riscul de a fi condamnat de unii dintre colegii mei, afirm că nivelul de salarizare a ajuns la un punct decent pentru mulți profesori. Că nu vine mărirea din septembrie? Dar chiar și aceea e parte a unui plan de atingere a unui prag prevăzut pentru anul 2022. S-au mărit salariile în ianuarie și nu cred că e o tragedie amînarea cu cîteva luni a încă unei măriri. Lunile în care s-a stat acasă, dar salariile s-au luat integral, fiecare profesor făcînd cam fix cît a dorit pentru elevii lui (cunosc destule cazuri în care nu s-a făcut nimic), nu se pun la socoteală?

În mediul privat sînt sute de mii de angajați care și-au pierdut locurile de muncă (cunosc cazuri). În urban și în rural sînt, cum spuneam, sute de mii de copii care trăiesc mult sub pragul sărăciei. Poate că solidaritatea ar trebui să o vedem nu doar într-o direcție, ci din toate direcțiile. Și să ne mai întrebăm și cam ce oferim, atunci cînd sîntem vocali în pretenții. Cei bogați vor fi și mai bogați / Cei săraci pot să meargă la culcare. Nu, profesorii nu sînt cei bogați. Dar nu sînt nici cei săraci, iar ca pătură profesională care asigură educația, cred că trebuie să își acceseze fibra empatică. Altfel, dacă mi se arată printr-un calcul corect că banii pentru laptop-uri de acordat profesorilor sînt disponibili, după ce se rezolvă problema sărăciei, după ce copiii care nu au primesc ei, după ce se rezolvă problema locurilor de muncă, a infrastructurii, sigur că vreau și eu unul, gratuit, de la stat.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii