Bani cîrcă

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Mai multe exemple recente arată că substantivul cîrcă s-a alăturat mijloacelor expresive prin care se indică, în registrul popular-colocvial, o cantitate mare: gîrlă, droaie, buluc, grămadă, groază etcPrincipalele ipostaze în care îl găsim în texte sînt construcția o cîrcă de... – „cineva a dat o cârcă de bani pe calculatorul ăsta vechi de 40 de ani” (vice.com) – și cea în care apare după substantivul pe care îl cuantifică: „companiile de taxi fac bani cîrcă cu programele astea” (forum.softpedia.com).

Dicționarele noastre nu înregistrează folosirea ca intensificator a substantivului cîrcă; acesta e descris ca apărînd mai ales în construcții prepoziționale și în relație cu anumite verbe: a lua, a duce, a avea, a ridica etc. În DEX este înregistrat doar ca element component al locuțiunii adverbiale în cîrcă, „în spate, în spinare”. Cuvîntul – de origine sud-slavă – are atestări vechi, din secolul al XVII-lea: la Dosoftei, în Viața și petrecerea sfinților. E interesant că un cuvînt care desemnează un segment anatomic („partea de sus a spinării omului”, în Dicționarul limbii române – DA) este de fapt caracterizat de funcția sa (ceea ce Șăineanu, în Dicționarul universal, explica în mod concis: „spate de dus sarcini”). În Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim (1871), în care cuvîntul era acceptat pentru că i se atribuia o falsă origine latină, prin apropiere de italienescul carica, „încărcătură”, cîrcă era definit ca „sarcină ce duce omul în spate”, „spatele pre cari se pune și se duce sarcina”; unul dintre exemplele oferite ilustrează de fapt un sens figurat: „ce lipsă de rușine la aceste muieri, cari sar în cîrca omului necunoscut”. Situațiile în care cuvîntul apare astăzi cel mai des sînt cele în care este vorba de căratul unor greutăți, dar și al copiilor mici; cea de-a doua e o experiență suficient de comună, care menține probabil cuvîntul în uz. Mai multe construcții în care apare cîrca au dobîndit sensuri metaforice. Unele, învechite, au rămas doar consemnate în dicționare: a lua în cîrcă – „a lua pe cineva sub protecția sa”, dar și „a rîde de cineva”; a avea pe cineva în cîrcă – „a o păți cu cineva” (Micul dicționar academic). Altele, frecvente azi, nu au fost înregistrate în dicționare. Foarte frecventă este construcția a i se pune (ceva) în cîrcă, cu sensul „a fi acuzat (pe nedrept) de ceva”: „să nu-mi pună mie în cîrcă niște lucruri care nu țin de mine”; „se pun «în cîrca» actualului Guvern nerealizările guvernelor anterioare”; „se încearcă acum să se pună în cîrca Executivului nerealizări datorate ineficienței” (exemple din corpusul roTenTen) etc.

Prin metonimie, cuvîntul a ajuns să denumească și greutatea dusă în spinare; apoi, prin transfer metaforic, cîrca a devenit un etalon al cantității mari. Evoluția semantică a început de mai multă vreme. Șăineanu consemna sensul „sarcină” al cuvîntului, ilustrîndu-l prin sintagma o cîrcă de struguri. Astăzi, indicarea cantității mari se referă la orice – obiecte, persoane, abstracții etc.: „a găsit o cîrcă de bani și i-a predat Poliției” (jurnaldevrancea.ro); „medicii de familie, lăsaţi cu o cîrcă de pacienţi” (ziarulceahlaul.ro); „sînt o cîrcă de absolvenți” (wikipedia.org); „arestat pentru o cîrcă de fărădelegi”(observatorulbuzoian.ro); „o cîrcă de ani de experiență” (jurnalul.ro); „un sistem mult mai complex, cu o cîrcă de senzori” (clubopel.com). Și mai expresivă e folosirea lui cîrcă fără prepoziție, cel mai adesea pe lîngă substantivul bani: „poți să faci bani cîrcă din meditații” (petreanu.ro); „cotizezi bani cîrcă, dar ce primeşti înapoi?” (obiectivbr.ro); „face statul bani cîrcă” (zoso.ro). Alte asocieri sînt (încă) rare: „vor fi probleme cîrcă” (economedia.ro); „avem alergii cîrcă în familie” (roTenTen). Construcțiile sînt expresive prin concretețea pe care o evocă termenul cîrcă, creînd reprezentări imposibile vizual, deci comice.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Camera Deputatilor FB jpg
Care este profilul membrilor noului Parlament ales. Împărțirea pe partide, grupe de vârstă și sex
Autoritatea Electorală Permanentă a comunicat, oficial, numărul de mandate obținute de competitorii electorali la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.
bani euro pixabay jpg
image png
De ce a ajuns Carmen Harra să se certe cu Petru Mircea? Vorbele dure adresate soțului Mădălinei Manole: „Nu ai avut grijă de ea. Ești un criminal!”
Mădălina Manole s-a stins din viață pe 14 iulie 2009, în ziua în care a împlinit 43 de ani. A fost găsită, fără suflare, în vila ei din Otopeni, iar moartea sa a stârnit o serie de controverse, în mijlocul cărora s-a aflat cel care i-a fost soț, Petru Mircea. Chiar și Carmen Harra l-a acuzat că a fo
obiect luminos Tuzla, captură video jpg
Un obiect luminos necunoscut a fost observat staţionând pe cer deasupra Aeroportului Tuzla. „Am rămas între OZN și planeta Venus”
Deşi era vizibil, nu apărea pe radar, ceea ce i-a pus pe jar pe piloţii şi responsabilii de trafic aerian din zonă.
banner Dana Rogoz png
Dana Rogoz se pregătește de o vacanță specială de Crăciun: „Sunt foarte entuziasmată”
Dana Rogoz (39 de ani) a avut un an destul de plin în care a muncit mult și s-a bucurat de tot ceea ce a realizat, în mod special de casa de la Viscri pe care a reușit să o renoveze după bunul plac.
Beatrice Mahler FOTO FB Beatrice Mahler jpg
Cine este Beatrice Mahler, managerul managerul spitalului Marius Nasta înlocuit de Alexandru Rafila. Surse Adevărul: „Vor să-i însceneze ceva”
Beatrice Mahler, fostul manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, a fost înlocuită din funcție în urma unei decizii a Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 20 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Călin Georgescu nu este singurul care nu a cheltuit „nici un ban” în campania electorală. Ce partid a cheltuit cei mai mulți bani?
Alegerile prezidențiale din 2024 au atras atenția nu doar prin competiția politică acerbă, ci și prin modul în care competitorii și-au gestionat bugetele de campanie.
baba vanga, premonitii pentru romania in 2023 jpg
Cum vorbea Baba Vanga cu oamenii care nu erau liniștiți și calmi. Rudele ei au spus totul despre cei care îi călcau pragul
Baba Vanga, cunoscută pentru previziunile sale făcute de-a lungul timpului, a rămas în memoria oamenilor așa cum îi spunea și denumirea, drept „Nostradamus din Balcani”. Casa sa era deschisă mereu persoanelor care voiau să își afle viitorul, iar ea avea un set de reguli pe care nimeni nu trebuia să
Spitalul Colentina FOTO Adevarul
Nu se mai fac internări la Spitalul Colentina. 220 de paturi sunt desființare. Pacienții cer premierului Ciolacu deblocarea crizei
Apar primele reacții în scandalul de la Spitalul Colentina acolo unde în șase secții nu se mai fac internări până când DSP nu emite o autorizație sanitară de funcționare. Alianța Pacienților Cronici din România cere premierului Marcel Ciolacu să intervină pentru deblocarea situației.