Bani cîrcă

Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Mai multe exemple recente arată că substantivul cîrcă s-a alăturat mijloacelor expresive prin care se indică, în registrul popular-colocvial, o cantitate mare: gîrlă, droaie, buluc, grămadă, groază etcPrincipalele ipostaze în care îl găsim în texte sînt construcția o cîrcă de... – „cineva a dat o cârcă de bani pe calculatorul ăsta vechi de 40 de ani” (vice.com) – și cea în care apare după substantivul pe care îl cuantifică: „companiile de taxi fac bani cîrcă cu programele astea” (forum.softpedia.com).

Dicționarele noastre nu înregistrează folosirea ca intensificator a substantivului cîrcă; acesta e descris ca apărînd mai ales în construcții prepoziționale și în relație cu anumite verbe: a lua, a duce, a avea, a ridica etc. În DEX este înregistrat doar ca element component al locuțiunii adverbiale în cîrcă, „în spate, în spinare”. Cuvîntul – de origine sud-slavă – are atestări vechi, din secolul al XVII-lea: la Dosoftei, în Viața și petrecerea sfinților. E interesant că un cuvînt care desemnează un segment anatomic („partea de sus a spinării omului”, în Dicționarul limbii române – DA) este de fapt caracterizat de funcția sa (ceea ce Șăineanu, în Dicționarul universal, explica în mod concis: „spate de dus sarcini”). În Dicționarul limbii române al lui Laurian și Massim (1871), în care cuvîntul era acceptat pentru că i se atribuia o falsă origine latină, prin apropiere de italienescul carica, „încărcătură”, cîrcă era definit ca „sarcină ce duce omul în spate”, „spatele pre cari se pune și se duce sarcina”; unul dintre exemplele oferite ilustrează de fapt un sens figurat: „ce lipsă de rușine la aceste muieri, cari sar în cîrca omului necunoscut”. Situațiile în care cuvîntul apare astăzi cel mai des sînt cele în care este vorba de căratul unor greutăți, dar și al copiilor mici; cea de-a doua e o experiență suficient de comună, care menține probabil cuvîntul în uz. Mai multe construcții în care apare cîrca au dobîndit sensuri metaforice. Unele, învechite, au rămas doar consemnate în dicționare: a lua în cîrcă – „a lua pe cineva sub protecția sa”, dar și „a rîde de cineva”; a avea pe cineva în cîrcă – „a o păți cu cineva” (Micul dicționar academic). Altele, frecvente azi, nu au fost înregistrate în dicționare. Foarte frecventă este construcția a i se pune (ceva) în cîrcă, cu sensul „a fi acuzat (pe nedrept) de ceva”: „să nu-mi pună mie în cîrcă niște lucruri care nu țin de mine”; „se pun «în cîrca» actualului Guvern nerealizările guvernelor anterioare”; „se încearcă acum să se pună în cîrca Executivului nerealizări datorate ineficienței” (exemple din corpusul roTenTen) etc.

Prin metonimie, cuvîntul a ajuns să denumească și greutatea dusă în spinare; apoi, prin transfer metaforic, cîrca a devenit un etalon al cantității mari. Evoluția semantică a început de mai multă vreme. Șăineanu consemna sensul „sarcină” al cuvîntului, ilustrîndu-l prin sintagma o cîrcă de struguri. Astăzi, indicarea cantității mari se referă la orice – obiecte, persoane, abstracții etc.: „a găsit o cîrcă de bani și i-a predat Poliției” (jurnaldevrancea.ro); „medicii de familie, lăsaţi cu o cîrcă de pacienţi” (ziarulceahlaul.ro); „sînt o cîrcă de absolvenți” (wikipedia.org); „arestat pentru o cîrcă de fărădelegi”(observatorulbuzoian.ro); „o cîrcă de ani de experiență” (jurnalul.ro); „un sistem mult mai complex, cu o cîrcă de senzori” (clubopel.com). Și mai expresivă e folosirea lui cîrcă fără prepoziție, cel mai adesea pe lîngă substantivul bani: „poți să faci bani cîrcă din meditații” (petreanu.ro); „cotizezi bani cîrcă, dar ce primeşti înapoi?” (obiectivbr.ro); „face statul bani cîrcă” (zoso.ro). Alte asocieri sînt (încă) rare: „vor fi probleme cîrcă” (economedia.ro); „avem alergii cîrcă în familie” (roTenTen). Construcțiile sînt expresive prin concretețea pe care o evocă termenul cîrcă, creînd reprezentări imposibile vizual, deci comice.

Rodica Zafiu este profesor. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea
Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.
image
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, trimis în judecată. Cum a murit fata
Traficantul de droguri acuzat că i-a dat unei eleve de 16 ani un drog sintetic periculos, în urma căruia adolescenta a murit, a fost trimis în judecată, împreună cu alți doi minori.
image
Pensiile vor fi recalculate încă o dată după 1 septembrie. Ce categorie de cetățeni va încasa mai mult
Executivul se pregătește de o a doua recalculare a pensiilor, care va aduce și mai multor seniori majorări financiare consistente.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: