„Banda desenată” și dicționarele

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

Acum aproape 30 de ani, în 1991, scriam (în cronica lingvistică din revista Luceafărul) despre benzile desenate, mirîndu-mă că denumirea lor nu fusese încă înregistrată de dicționarele noastre. Situația nu s-a schimbat prea mult între timp: ediția din 2016 a Dicționarului explicativ (DEX) omite în continuare sintagma, termenul bandă fiind ilustrat, în schimb, de bandă de magnetofon, bandă perforată, bandă de imagini, bandă de rulment etc. Nici Micul dicţionar academic (2001-2002) nu a făcut loc sintagmei, care fusese totuși înregistrată între timp de Florica Dimitrescu, în Dicționarul de cuvinte recente (ediţia a II-a, 1997). Dintre marile dicţionare ale limbii române, singurul care a inclus sintagma în definirea și descrierea cuvîntului bandă este Dicționarul explicativ ilustrat (DEXI), din 2007. Chiar dacă definiția este destul de sumară, chiar incompletă – „serie de desene, însoțite de un text scurt” –, dicționarul are meritul întîietății. Inerția dicționarelor este cu atît mai ciudată, cu cît în ultimii 30 de ani sintagma bandă desenată s-a răspîndit din ce în ce mai mult: în 2010 a apărut o foarte frumoasă Istorie a benzii desenate româneşti (1891-2010), de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu; există studii teoretice – de exemplu, Ion Manolescu, Benzile desenate și canonul postmodern (2011) – şi aplicații didactice: Mădălina Spătaru-Pralea, Banda desenată – resursă didactică în achiziţia limbii române ca limbă străină (2019).

Sintagma bandă desenată era extrem de familiară generației care avusese, la sfîrșitul anilor ʼ60, norocul să se aboneze la revista Vaillant, apoi Pif Gadget, reușind în timp, prin împrumuturile amicale care asigurau în epocă lecturile „de afară”, să citească albumele Astérix, Fluide glacial, revista Pilote etc. Sintagma franceză bande dessinée – pe care revistele și albumele în cauză o foloseau curent – era transpusă fără ezitări în română, prin calchiere: tot din franceză au fost preluate abrevierea BD și creații lexicale colocviale ca bedefil, bedefilie (fr. bédéphile, bédéphilie). Preferinţa pentru sintagma franceză este deci legată nu doar de tradiționala francofonie românească, ci mai ales de pătrunderea revistelor și a albumelor într-o perioadă de deschidere către Occident, prin canalul preferențial al presei de stînga franceze. Autorii Istoriei benzii desenate româneşti (1891-2010) consemnează folosirea sintagmei în revista Cutezătorii, care lansa în 1970 „primul concurs de benzi desenate”, în colaborare cu revista Pif (prin desenatorul C. Arnal); în paginile revistei formula era definită și explicată.

În aceeași perioadă, sintagma apărea în reviste românești de artă și de teorie literară. Google Books oferă cîteva atestări, în Analele Universității din București – Literatură universală şi comparată, 1971 – „cinematograf, benzi desenate, benzi umoristice” (unde se traduc prin calchiere atît formula din franceză – bandes dessinées, cît și cea din engleză – comic strips), în Buletin de informare ştiinţifică – teoria şi istoria literaturii şi artei, 1973, nr. 10, unde se vorbește despre „expoziția de benzi desenate (…) din Londra” etc. În anii respectivi semiotica şi naratologia erau în mare vogă. Revista Communications, foarte populară în mediul umanist românesc, publica în numărul 24 din 1976 numărul tematic La bande dessinée et son discours, în care coordonatorii semnalau o bibliografie teoretică internațională în vizibilă creștere.

Sintagma anglo-americană comic strips, termenul rezultat din aceasta – comics şi italienescul fumetti nu au avut același impact asupra limbii române. Chiar dacă astăzi comics are o oarecare circulație (cu adaptarea pleonastică a pluralului: comicsuri), anglicismul nu pare să pună în pericol supremația sintagmei imitate după franceză. Adesea denumirile de origini diferite sînt asociate cu tradițiile culturale distincte: „N-are pic de talent la desen, drept pentru care e fascinat de banda desenată (agreează BD-ul franco-belgian și comics-ul american, nu și manga japoneză)” (dintr-o autoprezentare ludică a lui Adrian Cioroianu, librarie.net).

În povestea benzii desenate româneşti nu frapează doar prea lenta pătrundere a denumirii în dicționare, ci şi diferența dintre istoria obiectului și istoria denumirii. În Istoria benzii desenate româneşti, Dodo Niță şi Alexandru Ciubotariu oferă informații prețioase despre primele desemnări ale fenomenului: spre sfîrșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, revistele românești pentru copii publicau benzi desenate, dar sub denumiri descriptive ca „povești în imagini”, „roman în imagini”, „roman ilustrat”, „roman de haz în imagini”, „roman în versuri și imagini” etc. De fapt, cîtă vreme genul nu interesa din perspectivă teoretică sau comercială, nici nu era nevoie de o denumire anume. Cititorii obișnuiţi căutau în paginile revistei continuarea isprăvilor lui Haplea, nu prezența unui anumit tip de text.

Pînă la proba contrarie, în lipsa unor atestări mai timpurii, sintagma bandă desenată pare să fi intrat în uz în anii ʼ60-ʼ70, prin contact direct cu texte franceze și pe canale complementare – presa pentru copii și adolescenţi și publicațiile universitare. Rămîne un accident regretabil ignorarea ei de către dicționare.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

112 jpg
Caz incredibil în Caracal. Zeci de polițiști au căutat ore întregi cinci adolescente: „Ajutor, am fost răpite! Am fost luate cu forța”
La cinci ani de la răpirea și uciderea Alexandrei Măceșanu, tragedie care a zguduit România și a expus gravele disfuncționalități din sistemul de intervenție al autorităților, un nou apel disperat la 112 a pus pe jar zeci de polițiști din județul Dolj.
Scott Bessent  FOTO FB Scott Bessent jpg
Poate fostul consilier al lui Soros să salveze lumea de Armaghedonul comercial al lui Trump? „Este cea mai bună șansă pe care o avem“
La Doha, într-un decor încărcat de simboluri economice și geostrategice, președintele Donald Trump a ținut o conferință de presă în stilul său caracteristic – improvizată, zgomotoasă și centrată pe propria imagine.
Daniel David Foto Mediafax Foto Alexandru Dobre (2) jpg
Daniel David, despre copiii care nu sunt parte din sistemul de educație obligatoriu: „Le reducem șansele unei vieți mai bune”
Ministrul Educației, Daniel David, și-a exprimat îngrijorarea față de numărul mare de copii care nu sunt integrați în sistemul de educație obligatoriu din România (vârstele 4-18 ani). Ministrul a avertizat că această situație reduce considerabil șansele copiilor la o viață mai bună.
image png
Recunoști vedeta din imagine? Este o celebră vedetă de la PRO TV
Este una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la PRO TV, cu o carieră solidă și de succes. De asemenea, în mediul online și-a dezvoltat o mare comunitate de fani pe care îi ține la curent cu diverse evenimente din viața sa. Tu ai reușit să îți dai seama despre ce vedetă este vorba?
62502823 (1) jpg
Barajul Vidraru intră în reparații și va fi golit. Povestea imensei construcții
Pentru că va intra în retehnologizare, Barajul Vidraru va fi golit complet, în patru etape, începând cu 1 august. Pe cursul apei sunt însă anumite zone inundabile și vor trebui luate măsuri de protecție. Barajul din apropierea Transfăgărășanului este cel mai mare baraj arc din România.
FOTO Bihoreanul
Recuperare miraculoasă pentru băiețelul din Bihor, rănit de o poartă de fotbal. „Sper că va trăi, atâta vreau”
Un băiețel din Bihor și-a revenit în mod miraculos după ce o poartă de fotbal i-a căzut în cap, provocându-i răni grave care i-au pus viața în pericol.
4 baza harta coduri jpg
Cod de furtuni și ploi peste jumătate din țară! România, „măturată” de fenomene meteo periculoase, până pe 28 mai
Meteorologii au lansat noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu, fiind prognozate ploi abundente, intensificări ale vântului şi răcire accentuată a vremii în aproape jumătate de ţară.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Accident grav în Neamț: O persoană încarcerată în urma coliziunii a trei mașini. Traficul este blocat complet pe DN2
Un accident rutier grav a avut loc duminică, 25 mai, în localitatea Secuienii Noi, județul Neamț, pe DN 2, în urma coliziunii a trei autoturisme. O persoană este încarcerată, iar circulația rutieră este complet oprită pe ambele sensuri de mers.
Gerhard Schroder si Vladimir Putin FOTO Getty Images
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, prietenul lui Putin, nu mai poate primi bani din Rusia. Suma importantă la care nu mai are acces
Fostul cancelar german Gerhard Schroeder nu mai poate accesa contul bancar prin care primea plăți de la companii rusești. Astfel, Schröder ar fi pierdut deja aproape jumătate de milion de euro.