Banca ta nu este niciodată a ta

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Nu știu alții cum sînt, dar eu am ajuns să detest băncile pentru că mi-am dat seama, pe propria piele, cum înțeleg ele să aibă grijă de banii noștri. Repet, nu de banii lor, nu de banii pe care ni-i dau ele, ci de banii pe care noi îi cîștigăm și îi dăm lor, în grijă. Ce-i în mintea mea, știu. Ca intratabil conservator, eu cred că ingredientul care face capitalismul să meargă este încrederea. Capitalismul care face să existe „banca mea“ și face ca eu să cîștig bani din munca mea. Așadar, și eu, și banca vrem să vedem capitalismul mergînd. Așadar, eu am încredere în banca mea: îi dau banii pe care îi cîștig ca să aibă grijă de ei, să-i miște la ordinul meu. Dar ce-o fi în capul „băncii mele“? Am putut constata că, în mintea băncii căreia eu îi dau toate veniturile mele ca să aibă grijă de ele, banii mei nu mai sînt ai mei. Iar ea, banca, nu este păzitorul banilor mei, ci un fel de arbitru între mine și lume, avînd mare grijă de cei cărora eu le fac plățile și neavînd deloc grijă de mine, cel care cîștig și îi dau banii. Și, mai mult, dintr-un fel de exces de zel stupid, banca mea, pe banii mei, mă pedepsește pe mine, deși nimeni nu-i cere să o facă, pentru că cei cărora eu le fac plățile spun că au primit banii și nu au nici un fel de problemă cu mine. Și totuși, banca mea mă pedepsește, ca un zeu enigmatic căruia eu îi dau, lunar, obolul…

Dar iată prima poveste. Călătoresc undeva departe. Hotelierul îmi blochează pe card costul pentru cazarea pe întreaga perioadă în momentul în care intru în hotel. Firesc. Accept, semnez, iau cheia. După două săptămîni, plec. Hotelierul îmi spune că va lua suma blocată în contul meu în prima zi, aceasta reprezentînd costul serviciilor sale. Firesc, semnez, mulțumesc frumos, plec. Acasă, constat că nota de plată a hotelului îmi este scoasă din disponibilul rămas după ce hotelierul a blocat suma, dar și că ceea ce el a blocat, blocat a rămas. Sun hotelierul. Amabil, omul verifică și îmi reconfirmă că ceea ce a luat el din contul meu este suma blocată în prima zi și nu alta. De altfel, banii i-au și intrat în cont. Eu îi spun că suma aceea este tot blocată și că s-a îndestulat din disponibilul contului meu. Omul verifică iarăși și mă asigură: am luat suma blocată și nimic altceva. Sun la bancă. Banca mea, cum s ar zice. Prima reacție: să fac o cerere, o vor examina în 30 de zile. Cum e vorba despre o sumă importantă, insist. Explic că hotelierul a luat ce trebuia să ia și că banca a greșit cînd a eliberat suma cerută de hotelier din disponibil și nu din suma blocată. Răspunsul băncii mele a fost, în esență: banca nu e de vină, banca nu are cum să greșească, banca face ce i se spune. Păi, zic, tocmai că nu a făcut ce i s-a spus. Hotelierul a cerut banii blocați și banca i-a dat alți bani, lăsîndu-i și pe cei blocați sub blocaj. La telefon, banca e imperturbabilă: banca nu greșește, banca nu are nici o vină, hîrtie scrisă, 30 de zile. Nu mă las, vreau să continui discuția. Din cînd în cînd, printre răspunsurile standard („banca nu greșește, banca face totul foarte bine, greșește hotelierul sau dumneavoastră pur și simplu nu înțelegeți“), ghicesc o umbră de solidaritate omenească: duduia de la capătul firului îmi spune și „eu vă înțeleg, dar nu am ce face“. Păi, atunci, de ce aveți acest call-center? „Hîrtie scrisă, 30 de zile.“ Mă enervez și merg la ghișeu. Cer audiență la șef. Norocul meu, șeful sucursalei este o doamnă cumsecade și, mai ales, inteligentă. Verifică și înțelege imediat situația. Hotelierul avusese dreptate. Spre deosebire de toți ceilalți angajați ai băncii, ea vorbește cu mine cu sens, nu în textele „banca nu greșește, nu avem ce să facem“ și, mai ales, rezolvă chestia. Pe loc. Nu în 30 de zile. Îi mulțumesc mult și plec. Hotelierul și-a luat banii exact așa cum îmi spusese, iar eu aveam, din nou, acces la disponibilul meu integral.

Două săptămîni mai tîrziu, închiriez o mașină undeva în Europa. O sumă oarecare este oprită drept garanție. La finalul contractului predau mașina, totul e în regulă. A doua zi, firma de la care am închiriat mașina eliberează garanția. Nu o văd în disponibilul meu. După o săptămînă, merg la ghișeu. Nu pot avea noroc tot timpul: nu mai dau de doamna inteligentă, care pricepe repede și rezolvă pe loc. Acum dau de o doamnă care îmi cere să fac o hîrtie și mă anunță implacabilul termen: maximum 30 de zile. Cum e o sumă cu mult mai mică decît cea din prima întîmplare, decid să nu mă enervez și aștept. După o săptămînă, merg la bancă să văd ce-o mai fi cu hîrtia mea. Acolo aflu că cineva din bancă a decis ca garanția eliberată de firma de închirieri auto să rămînă, totuși, blocată pînă la data cutare (două săptămîni după ce am depus eu hîrtia și trei după ce firma de închiriere mi-o eliberase) pe motiv că, dacă s-o răzgîndi acea firmă și o găsi ceva să-mi reproșeze, să aibă totuși garanția la dispoziție. Întreb: cine a decis asta? Nu se știe. Totuși, e o decizie pe banii mei. Cine? Undeva în sistem, cineva, nu se poate ști. Aș vrea să vorbesc cu decidentul, să-mi explice un pic. De ce pînă la data de cutare și nu pînă la altă dată? De ce el păstrează banii blocați, dacă ce acela care i-a blocat i-a eliberat? Nu se poate vorbi cu nimeni, nu se poate ști nimic – e ca o decizie oraculară. O entitate inabordabilă a decis cînd și cum să am eu însumi acces la banii mei! Această entitate este ea, Banca mea… Am așteptat cuminte trecerea termenului decis în ceruri. După acel termen plus două zile (astea sînt inexplicabile, la rîndu-le), mica sumă de bani mi-a devenit, iarăși, disponibilă. Vă gîndiți, poate, că am primit scuze în vreun fel pentru că banca mea nu m-a lăsat să am acces la banii mei, deși nimeni nu i-a cerut asta. Aș…

Recent, am decis să-mi mut contul la altă bancă și am lichidat orice raport cu „banca mea“. După 15 ani în care nu mi-a dat un leu și eu i-am dat, lună de lună, toate veniturile mele să aibă grijă de ele. Credeți că m-a întrebat cineva ceva? De ce plec după a-tîta timp? Ce m-a nemulțumit? Prostul de mine, am început să explic neîntrebat de ce plec la altă bancă în timp ce făceam formalitățile de închidere de cont. Casiera era cu mintea în altă parte, făcea ce avea de făcut și, cînd a băgat de seamă că am tăcut, a oftat: „Mda, ce să zic, îmi pare rău…“ Asta a fost tot.

De-aia zic: după 15 ani cu „banca mea“, am învățat că „banca ta“ nu e niciodată a ta, că tu ai încredere în ea, dar ea nu are niciodată încredere în tine și, la limită, după 15 ani de experiență fără cusur, te și tratează ca pe un potențial țepar. Banca ta nu e niciodată banca ta…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Hong Kong FOTO Shutterstock
Un bărbat din Hong Kong a fost încarcerat pentru că a purtat un tricou prea „revoluționar”
Un bărbat din Hong Kong a fost condamnat la 14 luni de închisoare după ce a pledat vinovat pentru că a purtat un tricou cu un slogan de protest pe el.
70048228 1004 webp
AfD şi BSW schimbă din temelii sistemul politic din Germania
AfD şi BSW au obţinut la alegerile regionale recente din Saxonia şi Turingia aproape jumătate din voturi. Asta modifică din temelii sistemul partinic din Germania.
oana ionita 1 webp
Oana Ioniță e mai hotărâtă ca niciodată și a luat o decizie importantă. Ce i s-a întâmplat aseară, când se îndrepta spre un eveniment monden: „Prima oară în 22 de ani”
Acum șase luni de zile, Oana Ioniță (42 de ani) a câștigat ordonanța președințială pentru a petrece două zile împreună cu fiul ei de 10 ani, Maxim, care în urma divorțului vedetei de tenorul Florin Budnaru, locuiește acum cu tatăl său.
Nutu Camataru FOTO Captură video
Descinderi la ferma lui Nuțu Cămătaru. Incredibil ce au găsit anchetatorii în curtea celebrului interlop
Poliția desfășoară joi, 19 septembrie, percheziții la ferma lui Nuțu Cămătaru, în cadrul unei anchete privind furtul unui cal de rasă, care ar fi fost sustras de la un rival al acestuia.
Helmuth Duckadam (Sportpictures) jpg
Momente dificile pentru Helmut Duckadam: a fost operat pe cord deschis
Fostul portar al Stelei a trecut prin clipe grele.
Ploaie vreme rea umbrela FOTO Shutterstock
Cod galben de vreme rea în sudul și estul României. Averse și vânt puternic până vineri seara
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod galben pentru vreme severă, valabile până vineri seara.
Pompieri Galati 1 jpg
IGSU anunță înlocuirea efectivelor de pompieri din Galați. Alți 1.000 de salvatori vor acționa
IGSU a anunțat joi, 19 septembrie, că pompierii care au fost dislocați pentru a ajuta echipele ISU Galați vor reveni la unitățile lor, însă alți aproape 1.000 de salvatori se vor deplasa în zonele afectate.
oameni salvati inundatii galati FOTO ISU GALATI (3) jpg
Inundațiile fac ravagii în timp ce conducerea țării face parade electorale
În timp ce în anumite zone din țară, din mai multe județe din Moldova, inundațiile fac ravagii în continuare, au luat și pun în pericol vieți omenești, au distrus case și localități întregi, mai țării fac ce știu mai bine!
colin farrell jpeg
Colin Farrell, de nerecunoscut în rolul din serialul „The Penguin”. „Am văzut ceva care se uita la mine, dar nu eram eu”
Transformarea uluitoare a cunoscutului actor Colin Farrell, care poartă un machiaj prostetic pentru rolul principal din serialul TV „The Penguin”, nu este una doar de suprafaţă, ci şi psihologică, a mărturisit chiar actorul.