Azi în Astypalea, mîine-n toată Europa

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie ÔÇô 4 decembrie 2019
Azi în Astypalea, mîine n toată Europa jpeg

├Än Grecia, cu cele peste o mie de insule ale ei, cam toate locurile ├«n care ajungi s├«nt, ├«ntr-un fel sau altul, ÔÇ×secreteÔÇť, ÔÇ×perle ascunseÔÇť, ÔÇ×destina╚Ťii exclusiveÔÇť. Ast─âzi, rivalitatea turistic─â ├«ntre insulele grece╚Öti arat─â ca un fel de concurs de frumuse╚Ťe ÔÇô fiecare dintre ele ├«╚Öi expune public atrac╚Ťiile, exerseaz─â tehnici de marketing, ├«ncearc─â s─â ias─â cu ceva ├«n eviden╚Ť─â. Nu-i greu, c─âci frumuse╚Ťile Greciei insulare s├«nt cu adev─ârat mitice. Natura ╚Öi cultura, istoria prelungit─â bl├«nd ├«n prezent, aerul tihnit, buc─ât─âria ╚Öi, nu ├«n ultimul r├«nd, temperamentul viu al localnicilor atrag continuu vizitatori din toate col╚Ťurile lumii.

Astypalea este numele unei nimfe din luxurianta mitologie a vechii Grecii. Cine poate spune c─â-l ╚Ötie? Poate doar cei mai dedica╚Ťi cunosc─âtori. Astypalea este ╚Öi numele unei insule din Arhipelagul Dodecanez, aflat ├«n sud-estul M─ârii Egee. Cine poate spune c─â o ╚Ötie? Poate doar cei mai dedica╚Ťi cunosc─âtori. Insula cu nume de nimf─â are forma unui fluture a╚Öezat pe apa ├«n culori de smarald. Pu╚Ťini oameni locuiesc permanent pe ea (cam 1.200), dar din prim─âvar─â p├«n─â-n toamn─â turi╚Ötii vin aici pentru a g─âsi lini╚Öte ╚Öi locuri nealterate de turism. Categoria turi╚Ötilor care caut─â locuri neafectate de turism cre╚Öte ╚Öi, ce ironie, tinde s─â devin─â majoritar─â.

Oricine ajunge pe insula Astypalea remarc─â imediat farmecul morilor de v├«nt (opt la num─âr) ce se afl─â de-a lungul unei str─âzi str├«mte, de un pitoresc aparte, ce ╚Öerpuie╚Öte prin Chroa, principala a╚Öezare a insulei. Biserica bizantin─â ╚Öi castelul vene╚Ťian s├«nt m─ârturii ale unei istorii bogate, iar peisajele largi ofer─â privitorului prilej de contempla╚Ťie. Printre st├«ncile insulei, cre╚Öte ╚Öofranul s─âlbatic, ce se culege cu m├«na ├«n noiembrie ╚Öi condimenteaz─â inubliabil m├«nc─ârurile tradi╚Ťionale ale insulei tot anul. Pe insul─â se produce, de asemenea, o miere de cimbru s─âlbatic, cu un gust cu totul aparte.

├Än cele mai multe locuri din Grecia, localnicii s├«nt amabili cu turi╚Ötii pentru c─â au nevoie de banii lor. Ospitalitatea, desigur, este o valoare, dar ├«n acela╚Öi timp are o valoare. Turi╚Ötii ╚Ötiu asta ÔÇô ei s├«nt gata s─â pl─âteasc─â pentru bucuria de a locui un timp printre localnici. Ai zice c─â cele dou─â categorii au acela╚Öi interes, dar nu e chiar a╚Öa. Turi╚Ötii privesc spre zile de vacan╚Ť─â, iar localnicii spre veniturile de zi cu zi. Ceea ce diferen╚Ťiaz─â Astypalea, ├«ns─â, de toate celelalte destina╚Ťii grece╚Öti este o interesant─â sinergie ├«ntre localnici ╚Öi turi╚Öti. ╚śi unii, ╚Öi al╚Ťii au proiectat pasiunea lor pentru puritatea naturii, limpezimea m─ârii, autenticitatea arhitecturii ├«ntr-o ambi╚Ťie nemaiauzit─â. Mai ales ├«n Grecia. O insul─â complet liber─â de fumat! Ast─âzi, pe minunatele plaje din Astypalea nu se fumeaz─â. Astfel, aceste plaje devin locuri ├«n care energia natural─â a soarelui, a v├«ntului, a m─ârii, a nisipului se poate sim╚Ťi din plin, ca o experien╚Ť─â vibrant─â ├«n care comuniunea cu natura, dar ╚Öi comuniunea cu ceilal╚Ťi se realizeaz─â la nivel esen╚Ťial. Nu se fumeaz─â nici ├«n baruri, restaurante ╚Öi hoteluri. Astypalea a adoptat ╚Öi promoveaz─â o veritabil─â cultur─â eliberat─â de ╚Ťig─âri.

Dup─â cum ╚Ötim, IQOS este preocupat s─â ofere fum─âtorilor adul╚Ťi alternative la ╚Ťigara clasic─â. Pe o insul─â eliberat─â de fumul de ╚Ťigar─â, IOQS alege s─â-i informeze pe turi╚Öti ╚Öi pe localnici c─â cel mai bun lucru este s─â se lase de fumat, iar pe aceia care vor continua s─â fumeze s─â ├«i informeze c─â exist─â alternative mai bune dec├«t continuarea fumatului. IQOS organizeaz─â locuri libere de fumul de ╚Ťigar─â, ├«╚Öi ofer─â produsele alternative la fumatul tradi╚Ťional ╚Öi, mai ales, asigur─â o informare deplin─â ╚Öi corect─â a adul╚Ťilor care nu vor s─â se lase de fumat asupra acestor alternative.

╚śi ├«nc─â ceva. ├Än mitologie, Astypalea era sora altei nimfe cu nume mult mai celebru: Europa. Putem spera c─â, vorba aceea, azi ├«n Astypalea, m├«ine-n toat─â Europa!

realizat cu sprijinul IQOS

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?