Azi în Astypalea, mîine-n toată Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 823 din 28 noiembrie – 4 decembrie 2019
Azi în Astypalea, mîine n toată Europa jpeg

În Grecia, cu cele peste o mie de insule ale ei, cam toate locurile în care ajungi sînt, într-un fel sau altul, „secrete“, „perle ascunse“, „destinații exclusive“. Astăzi, rivalitatea turistică între insulele grecești arată ca un fel de concurs de frumusețe – fiecare dintre ele își expune public atracțiile, exersează tehnici de marketing, încearcă să iasă cu ceva în evidență. Nu-i greu, căci frumusețile Greciei insulare sînt cu adevărat mitice. Natura și cultura, istoria prelungită blînd în prezent, aerul tihnit, bucătăria și, nu în ultimul rînd, temperamentul viu al localnicilor atrag continuu vizitatori din toate colțurile lumii.

Astypalea este numele unei nimfe din luxurianta mitologie a vechii Grecii. Cine poate spune că-l știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Astypalea este și numele unei insule din Arhipelagul Dodecanez, aflat în sud-estul Mării Egee. Cine poate spune că o știe? Poate doar cei mai dedicați cunoscători. Insula cu nume de nimfă are forma unui fluture așezat pe apa în culori de smarald. Puțini oameni locuiesc permanent pe ea (cam 1.200), dar din primăvară pînă-n toamnă turiștii vin aici pentru a găsi liniște și locuri nealterate de turism. Categoria turiștilor care caută locuri neafectate de turism crește și, ce ironie, tinde să devină majoritară.

Oricine ajunge pe insula Astypalea remarcă imediat farmecul morilor de vînt (opt la număr) ce se află de-a lungul unei străzi strîmte, de un pitoresc aparte, ce șerpuiește prin Chroa, principala așezare a insulei. Biserica bizantină și castelul venețian sînt mărturii ale unei istorii bogate, iar peisajele largi oferă privitorului prilej de contemplație. Printre stîncile insulei, crește șofranul sălbatic, ce se culege cu mîna în noiembrie și condimentează inubliabil mîncărurile tradiționale ale insulei tot anul. Pe insulă se produce, de asemenea, o miere de cimbru sălbatic, cu un gust cu totul aparte.

În cele mai multe locuri din Grecia, localnicii sînt amabili cu turiștii pentru că au nevoie de banii lor. Ospitalitatea, desigur, este o valoare, dar în același timp are o valoare. Turiștii știu asta – ei sînt gata să plătească pentru bucuria de a locui un timp printre localnici. Ai zice că cele două categorii au același interes, dar nu e chiar așa. Turiștii privesc spre zile de vacanță, iar localnicii spre veniturile de zi cu zi. Ceea ce diferențiază Astypalea, însă, de toate celelalte destinații grecești este o interesantă sinergie între localnici și turiști. Și unii, și alții au proiectat pasiunea lor pentru puritatea naturii, limpezimea mării, autenticitatea arhitecturii într-o ambiție nemaiauzită. Mai ales în Grecia. O insulă complet liberă de fumat! Astăzi, pe minunatele plaje din Astypalea nu se fumează. Astfel, aceste plaje devin locuri în care energia naturală a soarelui, a vîntului, a mării, a nisipului se poate simți din plin, ca o experiență vibrantă în care comuniunea cu natura, dar și comuniunea cu ceilalți se realizează la nivel esențial. Nu se fumează nici în baruri, restaurante și hoteluri. Astypalea a adoptat și promovează o veritabilă cultură eliberată de țigări.

După cum știm, IQOS este preocupat să ofere fumătorilor adulți alternative la țigara clasică. Pe o insulă eliberată de fumul de țigară, IOQS alege să-i informeze pe turiști și pe localnici că cel mai bun lucru este să se lase de fumat, iar pe aceia care vor continua să fumeze să îi informeze că există alternative mai bune decît continuarea fumatului. IQOS organizează locuri libere de fumul de țigară, își oferă produsele alternative la fumatul tradițional și, mai ales, asigură o informare deplină și corectă a adulților care nu vor să se lase de fumat asupra acestor alternative.

Și încă ceva. În mitologie, Astypalea era sora altei nimfe cu nume mult mai celebru: Europa. Putem spera că, vorba aceea, azi în Astypalea, mîine-n toată Europa!

realizat cu sprijinul IQOS

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.