Avortul și democrația în America

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

Orice femeie ar trebui să aibă dreptul legal de a întrerupe în condiții de siguranță o sarcină pe care nu și-o dorește – cel puțin, înainte să ajungă în stadiul cel mai avansat al sarcinii, în care fetusul este suficient de dezvoltat pentru a resimți durerea. Aceasta a fost părerea mea statornică, din momentul în care am început să mă gîndesc la această temă, ca student al anilor 1960. Nici una dintre scrierile, dezbaterile și lecturile extinse pe care le-am parcurs mai tîrziu pe această temă nu mi-a oferit suficiente motive pentru a mă răzgîndi.

Și totuși, îmi vine greu să nu fiu de acord cu principalul argument al majorității Curții Supreme a SUA, în procesul Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization, prin care s-a revocat hotărîrea cazului de referință Roe vs. Wade din 1973, care stabilise dreptul constituțional la avort. Acest argument începe cu un fapt incontestabil: Constituția SUA nu face referire la avort, și cu afirmația, probabil disputabilă, dar totuși foarte rezonabilă, potrivit căreia dreptul la avort nu se regăsește implicit în nici o dispoziție constituțională, și nici în clauza procesului echitabil din al paisprezecelea amendament.

Argumentul din spatele deciziei din cazul Roe, prin care organelor legislative statale li se retrăgea autoritatea de a interzice avortul, s-a clădit pe baze precare. Judecătorul Byron White avea dreptate: decizia majoritară în cazul Roe, scria acesta în opinia sa disidentă, a fost „un exercițiu de putere judiciară brută”.

Curtea Supremă a exercitat această putere într-un mod care le-a acordat femeilor americane un drept legal pe care acestea ar fi trebuit să-l aibă. Cazul Roe a scutit milioane de femei de neajunsul unei sarcini nedorite sau de nașterea unui copil pe care nu îl voiau. Și a redus substanțial numărul deceselor și al vătămărilor care aveau loc la acea vreme, cînd nu existau medicamente care să inducă avortul în mod eficient și în deplină siguranță. Femei disperate, care nu aveau acces la o modalitate sigură și legală de a face un avort cu ajutorul personalului medical calificat, încercau să-l facă singure sau recurgeau la mamoși de ocazie, cu consecințe de cele mai multe ori grave și, uneori, fatale.

Dar toate acestea nu rezolvă adevărata problemă: ne dorim ca tribunalele sau organele legislative să ia aceste decizii? Și aici îi dau dreptate judecătorului Samuel Alito, care, fiind de partea majorității în cazul Dobbs, îl citează aprobator pe judecătorul Antonin Scalia; în opinia acestuia, „permisibilitatea avortului și limitările în privința lui trebui soluționate la fel ca cele mai importante probleme ale democrației noastre: de către cetățenii care încercă să se convingă unii pe alții și votează apoi în consecință”.

E, desigur, o anumită ironie în faptul că majoritatea Curții Supreme declară așa ceva, la o zi după ce abrogase o lege adoptată democratic în statul New York, care restricționa utilizarea armelor portabile. Curtea ar spune fără îndoială că, spre deosebire de cazul avortului, Constituția SUA menționează explicit că „dreptul poporului de a deține și purta arme nu va fi îngrădit”. Doar că această frază, adesea citată, e precedată de un raționament potrivit căruia: „O miliție bine orînduită” e necesară „pentru siguranța unui stat liber”. Or, cum presupusul drept al cetățenilor de a purta arme nu are nimic de a face cu siguranța SUA, o aplicație logică a opiniei lui Scalia despre cum ar trebui rezolvată problema avortului ar fi presupus ca reglementarea regimului armelor să fie lăsată la latitudinea proceselor democratice.

Există o consecință chiar mai radicală a opiniei potrivit căreia tribunalele nu ar trebui să preia atribuții nespecificate în Constituție: abilitatea Curții Supreme de a abroga legile nu se regăsește în Constituție. Abia în 1803, la cincisprezece ani după ratificarea Constituției SUA, președintele Curții Supreme John Marshall a afirmat unilateral, în cazul Marbury vs. Madison, că tribunalul poate stabili constituționalitatea legilor și a acțiunilor întreprinse de puterea executivă. Dacă exercitarea puterii judiciare brute e un păcat, înzestrarea tribunalului, de către Marshall, cu autoritatea de a abroga legile e păcatul originar al Curții Supreme. Cazul Marbury a transformat definitiv Bill of Rights. O declarație la nivel de aspirații a unor principii a devenit un document legal – rol pentru care lipsa de claritate a limbajului ei o face pur și simplu inadecvată.

Curtea Supremă a SUA a promulgat fără îndoială cîteva decizii benigne și progresiste. Cazul Brown vs. Board of Education, în care Curtea a decis în unanimitate că segregarea rasială din școlile publice încalcă clauza de protecție egală a celui de-al paisprezecelea amendament, e probabil cel mai important dintre acestea. Dar Curtea a luat de asemenea și decizii dezastruoase, precum hotărîrea judecătorească din faimosul caz Dred Scott, care stabilea că nici o persoană de origine africană nu poate deveni cetățean SUA și că sclavii care au trăit într-un stat liber rămîn sclavi, dacă revin într-un stat care nu a abolit sclavia.

Mai recent, în cazul Citizens United vs. Federal Election Commission, Curtea a invalidat legile federale care îngrădeau donațiile politice, deschizînd astfel calea, pentru corporații și alte organizații, de a investi masiv în campaniile electorale ale candidaților sau partidelor politice favorite. Iar deciziile cu privire la armele portabile vor costa probabil încă multe vieți inocente.

Deciziile Curții Supreme sînt greu de revocat, chiar și atunci cînd e evident că urmările lor sînt cît se poate de nocive. În cazul problemelor controversate, precum avortul sau regimul armelor, abrogarea deciziilor organelor legislative politizează tribunalele și îi determină pe președinți să aleagă judecători care nu sînt neapărat cei mai competenți, dar care vor susține o anumită poziție în privința avortului, a armelor sau a altor probleme sensibile.

Deciziile Curții cu privire la avort, la finanțarea campaniilor electorale și la reglementarea regimului armelor ne învață următoarea lecție: judecătorii care nu au fost aleși prin vot popular nu trebuie lăsați să facă mai mult decît să asigure aplicarea cerințelor esențiale ale procesului democratic. În întreaga lume, organele legislative democratice au promulgat legi ale avortului la fel sau chiar mai liberale decît cele americane de dinaintea revocării cazului Roe vs. Wade. Nu ar trebui să ne mire faptul că aceste democrații au legi mult mai bune – decît, în prezent, SUA – și în privința finanțării campaniilor electorale sau a reglementării regimului armelor.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile The Life You Can Save și autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, The Most Good You Can Do și Ethics in the Real World.

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

Foto: Curtea Supremă a Statelor Unite (wikimedia commons)

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.