Avem motive de optimism în sport?

Publicat în Dilema Veche nr. 874 din 7 - 13 ianuarie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Nadia zice că în România, la gimnastică, au apărut junioare cum n-a mai văzut de mult; Hagi crede în reconstrucția fotbalului românesc; noul ministru vorbește de aripile pe care trebuie să le prindă sportul românesc. Avem, adică, motive de optimism?

Cine sîntem noi să o contrazicem pe Nadia, zeiţa, unica, produsul de lux al unui sistem în care cosmonauţii se urcau pe munţi de oase frînte ca să ajungă la stele? Cum am putea ucide visurile frumoase ale lui Gică The King cînd jalnica, schiloada lume nouă nu şi-a căpătat dreptul de a invalida strategia sportivă a secretarilor de partid? Cît despre noul ministru, povestea e lungă şi spaţiul e mic. Doar atît: e un campion. Deci are căderea de a spune orice îi vine la gură, pînă la judecata consecinţelor.

Prin urmare, plutim. Deasupra unui haos pentru care nimeni nu e nevinovat sînt pictate curcubeie. Oameni de soi spun lucruri măreţe. Asta producem de cînd am lăsat întunericul pentru penumbră. Indivizi. Dar indivizii nu ne produc pe noi, ca întreg. Continuăm să fim o sumă de cetăţeni cărora li se umflă patriotismul cînd Neagu înscrie, Dedu ori Dumanska apără, Halep pupă vreun trofeu şi cîteva fetiţe amintind de o veselă preistorie aterizează de pe bîrnă fără să se prăbuşească. Cînd cîntă imnul ne tremură o lacrimă. În rest, ascultăm la gura sobei sau a aerului condiţionat, iarnă, vară, poveştile cu trese şi fese ale lui Ilie, poveţele demne de Moise ale lui Ion (doar Ion) sau vreun oftat greu al generaţiei de aur a handbalului, adevărata generaţie de aur.

Nu ştiu nimic – şi, încă o dată, nici nu contrazic – despre viitorul luminos pe care l-au citit unii şi alţii în cafeaua de dimineaţă (mai luminos dacă e din Kenya, mai puţin dacă e din Brazilia). Mi-e teamă doar că inversăm tracţiunile. Sportul, am crezut, recunosc, multă vreme că va putea trage societatea după el, cînd, de fapt, e invers, societatea e cea care îl trage după ea, la fund. Avem probleme grele, nerezolvate. Credem că aparţinem unei Românii onirice, ne imaginăm cum ar trebui să le cadă fălcile de admiraţie cetăţenilor planetei. În România reală, sporturi naţionale sînt şi aruncatul deşeurilor pe geamul maşinii, poluarea cinică, şpaga. În meciul cel mare al României reale, bacteriile bat la scor virusul. Apropo, cîţi dintre cei care tămîiază ţărişoara prezicîndu-i o sănătate beton îşi tratează necazurile medicale în frumoasele ei spitale? Iaca probă de patriotism extrem.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cristian Mureșan, economist român din Paris: „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“ EXCLUSIV
Economistul Cristian Mureșan spune că în 1989, țări precum Polonia și România au plecat pe picior de egalitate și au avut o creștere spectaculoasă a PIB-ului, mai ales după aderarea la Uniunea Europeană.
image
image
Care este cea mai ieftină capitală din Europa pentru amatorii de city break-uri. Se poate mânca cu mai puțin de 3 euro
În orașul cu cel mai bun preț pentru amatorii de city break-uri costurile sunt cu peste 10% mai mici decât cel de pe locul secund, Lisabona.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.