Autobasculantele faţă cu UE

Publicat în Dilema Veche nr. 164 din 30 Mar 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"ŤNoi nu trebuie să mai executăm, ca elevul cuminte, tot ce ne spune UE. Trebuie să avem inclusiv curajul să contrazicem UE dacă interesele ne-o cer.» Aceasta este o declaraţie a premierului României, dată pe 26 martie 2007. Nu, încă n-au avut loc alegeri şi la Bucureşti nu a venit la putere extrema dreaptă. Iată însă că, în dorinţa de a susţine cu tot dinadinsul introducerea mult discutatei taxe auto, şeful guvernului, liberalul Tăriceanu, intră într-un derapaj extrem de periculos. Declaraţia pare să meargă la inima românului. Cum s-ar zice, n-am intrat în Europa de-a buşilea. Ne ţinem băţoşi, cu căciulile pe frunte. O fi, numai că nu tot ce se vinde bine la Bucureşti merge şi la Bruxelles. România, ca stat membru, poate, ba chiar este obligată să contribuie la crearea regulilor europene - celebrul acquis. Dar, tocmai pentru că se află în interiorul unei comunităţi, România poate crea acquis împreună cu partenerii săi, nu împotriva lor. Avem o problemă cu grupul Renault, producătorul celebrului Logan, din cauza posibilului aflux de maşini la mîna a doua rulate pe autostrăzile perfecte ale Europei, iar nu prin hîrtoapele autohtone? Riscăm să pierdem cîteva mii de locuri de muncă? Ei bine, în virtutea principiului solidarităţii, aceasta este de-acum o problemă a întregii Uniuni. România poate să o rezolve alături de partenerii ei, şi în nici un caz încercînd să-i păcălească, băgîndu-le sub nas o taxă ecologică. Nu sîntem noi primii şmecheri născuţi în Europa, chiar dacă aşa ne credem! Ce-ar fi ca, din raţiuni de ecologie, de apărare a sănătăţii publice sau din cine ştie ce alte pretexte, nemţii să-şi protejeze Opelul de Peugeot, italienii să-şi apere brînza Gorgonzola de concurenta Roquefort, iar spaniolii să blocheze intrarea vinurilor de Bordeaux pentru a vinde mai mult Sangre de Torro? Nu numai că România nu va reuşi, dar se expune şi ridicolului. Pentru că, dacă avem o problemă cu poluarea - şi avem, slavă Domnului! -, ar trebui, de exemplu, să ne uităm la autobasculantele de pe şantierele lui Dorel sau să strîngem minunata recoltă de peturi şi pungi de plastic de pe ogoarele României. Să fim serioşi! Şeful guvernului, care a semnat Tratatul de aderare a României la UE, nu are cum să nu ştie aceste lucruri. Explicaţia trebuie să fie alta. Aflat într-un război de uzură cu preşedintele, premierul se vede obligat la joc de scenă. Să facă pe durul, să dezlipească de el porecla ŤMoliceanu». Şi aşa se face că ne pomenim, iată, cu un ciudat antieuropenism liberal, ca şi cum nu ne era suficient un preşedinte cu tot mai dese derapaje populiste şi cu o suspectă aplecare către tot ce înseamnă servicii secrete şi instituţii militarizate." (Ovidiu Nahoi, Adevărul, 27 martie) (C. G.)

1031545422 jpg
Reformiști și antireformiști
Prima reforma semnificativă a fost în perioada 1996-2000, atunci cînd companiile de stat înregistrau pierderi și datorii foarte mari, care riscau să blocheze economia.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Nu merge bine”
În fapt, Brexit-ul a fost o lecție și un avertisment.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cîinii și românii
Ascult şi aud, în întuneric, mesajul, totodată imemorial şi eschatologic, al destinului naţional.
Frica lui Putin jpeg
Dumnezeu ca bun de consum
În tot cazul, omul tradițional știa cărui dumnezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decît în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Prizonieri în rang secund?
După ce ne-am enervat și am jurat boicoturi, ne-am potolit repede. N-am boicotat nimic.
m simina jpg
Gara din New York
Dar Grand Central Terminal a avut noroc.
Iconofobie jpeg
Capitale…
În condiţiile unei dinamici culturale fireşti, şi Iaşiul, implică autorul, ar putea avea un destin similar, eliberîndu-se – o dată pentru totdeauna – de complexul „trădării” de la 1859...
„Cu bule“ jpeg
Cuvinte de mimă
Una e să mimezi cuvîntul pinguin, alta e să înlesnești ghicirea unor cuvinte ca destoinic sau adică, de fapt sau păi.
HCorches prel jpg
A construi nu înseamnă neapărat a desființa mai întîi
Se știe cît de puțin stagiu pedagogic se face la orice facultate, pentru a se obține calificarea de profesare în învățămînt.
p 7 Departamentul de Justitie WC jpg
Patrioți doar cu vorba
Cine sînt patrioții și cine sînt tiranii? Efortul de a răspunde la această întrebare va decide dacă America rămîne unită într-un stat de drept sau capitulează în fața violenței devastatoare.
radu naum PNG
Arbitrii români au orbul găinilor?
O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor).
Comunismul se aplică din nou jpeg
Geografia dintotdeauna
Tim Marshall spune că „geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor” și încearcă să nu cadă în capcana unui determinism geografic (care ar putea fi asemănător, nu-i așa, cu determinismul economic marxist).
O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.