Aurul Americii

Publicat în Dilema Veche nr. 343 din 9 - 15 septembrie 2010
Aurul Americii jpeg

ÔŚĆ    C├«t aur are America? Dispute aprinse ├«n SUA cu privire la cantitatea de aur disponibil─â ├«n Rezerva Federal─â. Congresmanul (republican) Ron Paul ┼či-a exprimat ├«ngrijorarea cu privire la sc─âderea rezervelor de aur de┼úinute de statul american ├«n tezaurul de la Fort Knox. Critic ├«nver┼čunat al politicilor monetare promovate de Banca Central─â, Paul a indicat chiar c─â seifurile ar putea fi goale: ┼čefii b─âncii centrale ar fi folosit tot aurul disponibil pentru a acoperi efectele crizei economice. Ministerul de Finan┼úe a anun┼úat imediat c─â afirma┼úiile congresmanului s├«nt pure specula┼úii ┼či c─â Banca Central─â de┼úine lingouri de aur ├«n valoare de cel pu┼úin 11 miliarde de dolari. Ron Paul este la originea unui proiect de lege care, dac─â va fi adoptat, va obliga Banca Central─â s─â publice periodic rapoarte cu privire la tranzac┼úiile cu aur efectuate. (dup─â Die Welt)  

ÔŚĆ   ÔÇ×Neutralitate ┼či laicitateÔÇť. O profesoar─â de istorie de origine evreiasc─â din Nancy a fost suspendat─â timp de ┼čase luni pentru c─â nu a respectat obliga┼úia de ÔÇ×neutralitate ┼či laicitateÔÇť ├«n cadrul pred─ârii cursului ┼či a unei c─âl─âtorii cu scop didactic. Catherine Pederzoli organizeaz─â, de 15 ani, excursii cu clasa la fostele lag─âre naziste din Polonia ┼či din Cehia. Noua direc┼úiune, care a preluat conducerea ┼čcolii ├«n 2007, vrea s─â scape de profesoar─â ┼či-i imput─â faptul c─â pred─â cu prea mare ├«nver┼čunare crimele comise de nazi┼čti. ÔÇ×Vina profesoarei nu este cumva faptul c─â e evreic─â?ÔÇť ÔÇô se ├«ntreab─â avocata profesoarei, Me Tadic, care pledeaz─â pentru suspendarea deciziei directorului ┼čcolii. Catherine Pederzoli a fost supus─â unei inspec┼úii generale din partea Ministerului Educa┼úiei, ├«n urma unei manifesta┼úii organizate de c├«┼úiva elevi din Nancy, anul trecut, ├«n decembrie. Elevii au protestat ├«mpotriva deciziei ┼čcolii de a reduce la jum─âtate num─ârul participan┼úilor la urm─âtoarea c─âl─âtorie. Inspec┼úia ce a urmat acestui protest s-a soldat cu un raport ├«n care profesoarei i se repro┼čeaz─â faptul c─â a abdicat de la datoria de ÔÇ×neutralitate ┼či laicitateÔÇť, ÔÇ×instrumentalizarea elevilorÔÇť ┼či ÔÇ×sp─âlarea pe creierÔÇť. Inspectorii au ajuns la concluzia c─â profesoara dedic─â prea mult timp istoriei evreilor (├«n dauna altor subiecte); ├«n raportul pe baza c─âruia a fost suspendat─â se mai men┼úioneaz─â faptul c─â profesoara folose┼čte prea adesea la curs cuv├«ntul Shoah, cu toate c─â ÔÇ×termenul neutru ┼či ├«n acela┼či timp fundamentat juridic este cel de genocidÔÇť. (dup─â Lib├ęration)  

ÔŚĆ   Taxe pe tutun. Washingon, DC vrea s─â impun─â taxe pe ┼úig─ârile v├«ndute ├«n comunit─â┼úile de indieni. Comer┼úul ├«n interiorul acestor comunit─â┼úi este scutit de majoritatea taxelor ÔÇô inclusiv de cele pe tutun. Ultima dat─â c├«nd guvernul a ├«ncercat s─â introduc─â accize pe tutun ÔÇô acum 13 ani ÔÇô s-a l─âsat cu demonstra┼úii vehemente, cu blocarea autostr─âzilor care traversau teritoriile indienilor ┼či cu r─ânirea mai multor poli┼úi┼čti. Atunci, guvernul a anulat legea la patru zile dup─â ce fusese adoptat─â. (dup─â New York Times)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.