Aurul Americii

Publicat în Dilema Veche nr. 343 din 9 - 15 septembrie 2010
Aurul Americii jpeg

●    Cît aur are America? Dispute aprinse în SUA cu privire la cantitatea de aur disponibilă în Rezerva Federală. Congresmanul (republican) Ron Paul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la scăderea rezervelor de aur deţinute de statul american în tezaurul de la Fort Knox. Critic înverşunat al politicilor monetare promovate de Banca Centrală, Paul a indicat chiar că seifurile ar putea fi goale: şefii băncii centrale ar fi folosit tot aurul disponibil pentru a acoperi efectele crizei economice. Ministerul de Finanţe a anunţat imediat că afirmaţiile congresmanului sînt pure speculaţii şi că Banca Centrală deţine lingouri de aur în valoare de cel puţin 11 miliarde de dolari. Ron Paul este la originea unui proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va obliga Banca Centrală să publice periodic rapoarte cu privire la tranzacţiile cu aur efectuate. (după Die Welt)  

●   „Neutralitate şi laicitate“. O profesoară de istorie de origine evreiască din Nancy a fost suspendată timp de şase luni pentru că nu a respectat obligaţia de „neutralitate şi laicitate“ în cadrul predării cursului şi a unei călătorii cu scop didactic. Catherine Pederzoli organizează, de 15 ani, excursii cu clasa la fostele lagăre naziste din Polonia şi din Cehia. Noua direcţiune, care a preluat conducerea şcolii în 2007, vrea să scape de profesoară şi-i impută faptul că predă cu prea mare înverşunare crimele comise de nazişti. „Vina profesoarei nu este cumva faptul că e evreică?“ – se întreabă avocata profesoarei, Me Tadic, care pledează pentru suspendarea deciziei directorului şcolii. Catherine Pederzoli a fost supusă unei inspecţii generale din partea Ministerului Educaţiei, în urma unei manifestaţii organizate de cîţiva elevi din Nancy, anul trecut, în decembrie. Elevii au protestat împotriva deciziei şcolii de a reduce la jumătate numărul participanţilor la următoarea călătorie. Inspecţia ce a urmat acestui protest s-a soldat cu un raport în care profesoarei i se reproşează faptul că a abdicat de la datoria de „neutralitate şi laicitate“, „instrumentalizarea elevilor“ şi „spălarea pe creier“. Inspectorii au ajuns la concluzia că profesoara dedică prea mult timp istoriei evreilor (în dauna altor subiecte); în raportul pe baza căruia a fost suspendată se mai menţionează faptul că profesoara foloseşte prea adesea la curs cuvîntul Shoah, cu toate că „termenul neutru şi în acelaşi timp fundamentat juridic este cel de genocid“. (după Libération)  

●   Taxe pe tutun. Washingon, DC vrea să impună taxe pe ţigările vîndute în comunităţile de indieni. Comerţul în interiorul acestor comunităţi este scutit de majoritatea taxelor – inclusiv de cele pe tutun. Ultima dată cînd guvernul a încercat să introducă accize pe tutun – acum 13 ani – s-a lăsat cu demonstraţii vehemente, cu blocarea autostrăzilor care traversau teritoriile indienilor şi cu rănirea mai multor poliţişti. Atunci, guvernul a anulat legea la patru zile după ce fusese adoptată. (după New York Times)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Pedeapsă pentru șoferul de 19 ani care a spulberat șase copii pe trecerea de pietoni. Claudiu Nițariu circula cu 140 km/h
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat sentința definitivă în procesul în care tânărul Claudiu Nițariu a fost judecat pentru omor, pentru că a spulberat șase copii pe o trecere de pietoni. Una dintre victime a decedat la spital.
image
O familie de „țepari în serie” a fugit fără să plătească din nu mai puțin de şapte restaurante în ultimul an
După ce o familie de opt persoane a plecat dintr-un restaurant italian din Țara Galilor fără să plătească şi patronul a făcut plângere la poliţie, a ieşit la iveală faptul că aceştia erau de fapt „ţepari în serie”.
image
Roșiile românești au ieșit pe piață. Cu cât vând marfa producătorii din celebrul bazin legumicol Matca
Legumicultorii din Matca, județul Galaţi, au scos la vânzare prima recoltă de roşii de anul acesta. Pentru că e prima cultură din acest an şi preţul de plecare din solarii este unul pe măsură: 20 de lei kilogramul.

HIstoria.ro

image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.