Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
HCorches prel jpg

În ultimele zile m-am uitat la serialul Familia Shtisel. Este un fel de sagă a unei familii de evrei hasidici din comunitatea ultraortodoxă din Ierusalim. Dincolo de multe aspecte foarte interesante pe care le afli despre această comunitate, în care normativele dogmatice sînt extrem de conservatoare, personajul meu preferat este, cum altfel, mezinul de vreo 27 de ani, Akiva. Rămas încă necăsătorit, este perceput ca fiind ratat și defect, devenind o partidă greu de asumat de către fetele din familiile bune. Pețitorii tradiționali îl prezintă ca atare și, cînd încearcă să-i găsească o parteneră, caută în aceeași categorie, a femeilor „ratate”, „defecte” (rămase necăsătorite, văduve etc.).            

Dar ce-l situează pe Akiva în această categorie? Dincolo de două logodne rupte (nu dau multe detalii, spun doar că nu i se pot imputa aceste eșecuri), este vorba despre firea și înclinațiile profesionale ale personajului. În ceea ce privește firea sa, descoperim un bărbat cu o sensibilitate mai puțin rudimentară, dezvoltată. Ceea ce societatea condamnă ca fiind o fire romantică, implicit considerată mai slabă. În ceea ce privește înclinațiile profesionale, Akiva este un artist, cu talent deosebit la pictură. Însuși tatăl său disprețuiește aceasta înclinație, considerînd că e dezonorantă, neserioasă, în ciuda dragostei evidente pe care i-o poartă fiului său.

Episodul cel mai percutant în ordinea percepției personajului de către societatea în care trăiește și de către familia sa este cel în care primește o bursă de la un magnat din afara comunității, constînd în asigurarea unui atelier de lucru și a unei sume de bani semnificative pentru un an. Fiul își invită tatăl să-l însoțească la evenimentul festiv în care-i va fi acordată bursa. La început tatăl nici nu-l ia în seamă și refuză să-l însoțească. Ulterior se răzgîndește. În discursul său (plin de emoții) de la festivitate, Akiva nu uită să-i mulțumească și tatălui său. Care se ridică de la masă, merge alături de fiu și începe și el să țină un discurs. Surpriza vine de aici, căci, dacă te-ai aștepta să fie emoționat de realizarea lui Akiva, tatăl se adresează magnatului și îi spune că e foarte frumos să susțină arta, dar că mai bine ar da niște bani pentru școala hasidică pe care el o conduce, unde se învață lucruri serioase (în context, fiind vorba, desigur, despre Tora și Talmud), nu chestii inutile, cum e arta. Firește, fiul, mai mult decît jenat și umilit, se retrage discret din prim-plan și părăsește sala.

De ce aduc în discuție acest episod? Pentru că, în fond, nu este atît de important că polarizarea se face între studiul dogmatic religios și artă (tatăl așa afirmă, că învățăturile sfinte sînt dinaintea apariției artei, ceea ce ar putea fi, totuși, ușor de contrazis), ci despre polarizarea în general a artei în raport cu educația serioasă, ca să spun așa, chiar și în societatea noastră, democratică.

Deunăzi, citeam un interviu dat de directorul unei importante unități școlare, pe care îl cunosc și îl prețuiesc în calitate de profesor de matematică și de manager. Și sînt sigur că nu și-a dat seama de doza de desconsiderare pe care o conține mesajul său, după cum sînt sigur că, în straturile sale mentale profunde, chiar așa înțelege lumea, chit că este un om bun. Dînsul, pe fondul discuțiilor despre posibilitatea ca pe viitor liceele să organizeze examene de admitere, afirma că va organiza examen la matematică, respectiv că limba și literatura română rămîn pentru liceele cu profil umanist, aducînd și argumentele că oricum prima specializare umanistă este pe locul 17 în județ, că de la clasele cu profil real poți face facultăți ca Matematica, Informatica, Dreptul chiar, în vreme ce de la cele cu profil umanist nu poți, respectiv că orientarea societății este spre aceste profesii, nu spre cele cu profil umanist.

Desigur, e mai greu de presupus că cineva care termină o clasă de filologie va merge la Medicină sau la Informatică, dar nu despre asta este vorba. Ci despre o percepție oarecum disprețuitoare a disciplinelor umaniste și cu profil artistic, despre un statut de mîna a doua acordat celor care le aleg sau care au înclinații de acest fel.

Las deoparte argumente aduse de Luminița Corneanu, spre exemplu, care într-un comentariu pe Facebook a evidențiat că există un profil al absolventului de clasa a VIII-a, un set de competențe pe care trebuie să le dețină acesta, aliniat la competențele-cheie UNESCO, după care se ghidează contemporaneitatea și care implică disciplinele umaniste cu statut egal cu al celor realiste. Mă duc însă înspre alte cîteva considerații, mai generale.

Mai întîi, dacă uităm că o națiune este coagulată mai ales în jurul unor valori care țin de dimensiunea umanistă, riscăm să ne pierdem, cu timpul, identitatea. Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele. Adică exact disciplinele umaniste. Dacă le tot tratăm ca pe niște cenușărese, recompensîndu-i derizoriu, financiar și ca recunoaștere socială, pe cei care fac din ele profesii, tratîndu-i ca ratați, ca defecți, nu facem decît să demonstrăm cît de puțin ne pasă de fibra noastră națională și identitară.

Apoi, dacă uităm că umanul este mai ales despre emoții, despre sentimente, despre percepția frumosului (estetic vorbind) și înțelegerea lui, respectiv despre crearea lui, riscăm să ne pierdem umanitatea. Fără să vreau să afirm, deloc chiar, că nu sînt implicate aici și disciplinele realiste, fără să neg rolul lor în echilibru, proporție, măsură, rezistență etc. Dar neuitînd că patrimoniul cultural universal este, totuși, în măsură egală unul al valorilor umaniste și al valorilor științelor exacte.

Tot ce va însemna noutate în viitoarele planuri educaționale despre care se vorbește acum trebuie să țină seama de aceste repere pe care am încercat să le sintetizez. Cînd vom uita de ele, vom putea să ne transformăm într-un joc PC, un simplu algoritm matematic.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română. Cea mai recentă carte publicată: O rochiță galbenă, ca o lămîie bine coaptă, Editura Polirom, 2022.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.