Atacăm Iranul?

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Pe măsură ce timpul trece şi Iranul nu renunţă la ambiţiile sale nucleare, se discută tot mai mult despre soluţia militară. Cuvîntul tot mai des folosit în privinţa acţiunii militare împotriva Iranului este „inevitabil“, iar înţelepţii cu formula „nu mai e o problemă dacă, singura problemă e cînd“ sînt tot mai mulţi pe piaţa comentariilor politice. Cum nu ştiu să existe vreun comentator, expert sau nu, care să aibă o idee cît de cît despre conţinutul „soluţiei militare“ în cazul iranian, constat că se reia discuţia asupra legitimităţii şi rezultatelor intervenţiilor militare în general. E adevărat, avem o cazuistică amplă: Kosovo, Afganistan, Irak, Libia. În toate aceste situaţii, cu excepţia Afganistanului unde operaţiunile nu s-au încheiat, intervenţia militară şi-a realizat obiectivul asumat: în Kosovo, acţiunile anti-albaneze ale lui Miloşevici au încetat, în Irak, regimul lui Saddam Hussein s-a prăbuşit, în Libia, regimul lui Gaddafi s-a prăbuşit şi în Afganistan obiectivul prim a fost atins prin alungarea combinaţiei talibani plus al-Qaeda de la putere.

Şi totuşi, chestiunea rezultatelor intervenţiilor militare se pune pentru că, în toate aceste cazuri, ceea ce a apărut după intervenţii a fost apreciat de mulţi comentatori ca fiind chiar mai rău decît înainte, chiar dacă mulţi alţii cred contrariul. S-a spus nu o dată că problema născută după succesul imediat al acestor intervenţii e mai mare decît problema rezolvată militar. Apare, astfel, un paradox: dacă se intervine militar, e posibil ca efectul nedorit să fie mai puternic decît efectul dorit şi realizat – dacă nu se intervine militar, regimurile de tip iranian (dictatoriale, sfidătoare, puternic naţionaliste şi violente atît cu propriii cetăţeni, cît şi cu alţii) nu pot fi oprite din răul pe care îl fac. Aşadar, cum e mai bine? Decizia, admit, e grea.

Prima şi cea mai sigură cale este aceea de a proceda după regulile dreptului şi cutumei internaţionale. Adică, să se ajungă la intervenţia militară numai dacă există consens cel puţin în Consiliul de Securitate. Numai că acest Consiliu nu e alcătuit din reprezentanţi ai comunităţii internaţionale care cumpănesc cum e mai bine pentru toţi, ci din reprezentanţii unor state aflate ele însele în competiţie strategică, economică şi politică. Consiliul de Securitate poate să aprobe o acţiune militară internaţională şi practica ne arată că ceea ce decide Consiliul, mai ales dacă o face cu unanimitate, are deplină legitimitate. Acţiunile militare aprobate de Consiliul de Securitate au mult mai mare legitimitate internaţională decît oricare altele. Doar că în interiorul Consiliului, cum se ştie, între membrii cu drept de veto, se face politică. Mai exact, se face o politică cît se poate de realistă şi de egoistă, şi nu justiţie. Acum, iată, Rusia şi China protejează Iranul şi Siria, iar Statele Unite protejează Israelul. Nu discut acum care dintre aceste două atitudini este corectă şi care nu, deşi am o părere clară în privinţa aceasta. Pe fond, e acelaşi lucru. Orice iniţiativă a uneia dintre părţi (SUA & co) va fi blocată de cealaltă parte (Rusia & China) şi viceversa, din raţiuni pur strategice. Aşadar, Consiliul de Securitate recunoaşte legitimitatea atunci cînd aprobă, dar asta nu înseamnă că ceea ce nu aprobă este nelegitim.

Apoi, se mai pune problema eficienţei sancţiunilor de alt tip (politic, economic etc.) decît cele militare. Mai întîi, se remarcă faptul că un regim supus sancţiunilor poate rezista mult şi bine (vezi cazul Africii de Sud din anii ’80). Apoi, sancţiunile non-militare au produs efecte în cazul unor regimuri cît de cît raţionale. Adică al unor regimuri care pot asuma serios că „dacă toată comunitatea internaţională are o problemă cu mine, atunci chiar am o problemă“. Numai că regimurile de tip iranian nu au această perspectivă. Ni-l amintim chiar pe Nicolae Ceauşescu, un adevărat „iranian“ al Estului comunist – în mintea sa şi a regimului său ultrapersonalizat, Occidentul întreg, dar şi Estul conspirau împotriva sa şi îl calomniau fără încetare, deşi poporul îl iubea şi era fericit cu el. Acest tip de problemă nu prea are alt leac în afara celui care presupune forţa.

Sigur că cei care decid să participe la o acţiune militară de acest gen îşi asumă toate consecinţele. Mai întîi, cele nedorite: pot muri civili nevinovaţi, caz în care nu poţi produce o explicaţie cît de cît plauzibilă, pot creşte tensiunile colaterale conflictului, cum ar fi în relaţia cu China sau cu Rusia, pot avea loc perturbaţii greu gestionabile pe piaţa energiei. Mai apoi, cele neaşteptate: aliaţii de moment pot deveni inamicii de mîine, iar tumultul politic care urmează înfrîngerii unui asemenea regim este incontrolabil şi poate naşte monştri. În plus, există întotdeauna posibilitatea ca o acţiune militară să nu reuşească. Dar cei care se declară total împotriva intervenţiei militare au de răspuns unei întrebări evidente: cum altfel poţi opri programul nuclear iranian, cum altfel poţi monitoriza Iranul, cum altfel poţi convinge acest regim să renunţe la obiective demente, precum ştergerea Israelului de pe hartă? S-au încercat, pînă acum, toate variantele, toate tipurile de sancţiuni şi toate formulele de negociere. Rezultatul e nul – Iranul nu acceptă monitorizare internaţională şi nu renunţă la ambiţia sa. Ce ar fi de făcut? Sînt şi dintre aceia care se refugiază în negarea evidenţei, spunînd că ameninţarea iraniană e cu totul inventată, că nu e nimic real în ceea ce se spune despre programul lor nuclear, că Iranul e victima unei agresiuni politice şi informaţionale internaţionale. Mai sînt şi alţii atît de fascinaţi de marea cultură persană, încît ajung să apere regimul Ahmadinejad. În fine, mai există şi analiştii fini care povestesc la infinit despre diferenţele de viziune apărute de cîţiva ani între Ahmadinejad şi Khamenei. Sincer, aceste diferenţe nu au produs nici un efect real, palpabil, în politica externă a Iranului. Oricum, o asemenea atitudine de fugă din faţa marilor întrebări mi se pare de neacceptat – nu cred că mai poate exista vreun dubiu asupra faptului că scopul Iranului este acela de a dobîndi arma nucleară pentru a schimba dramatic raportul de forţe în regiunea extinsă a Asiei Centrale şi în spaţiul arab.

Aşadar, opţiunea intervenţiei militare în Iran nu e deloc uşoară. Aş avea, cu modestie, un singur sfat de dat celor care trebuie să ia decizia: nu-i amestecaţi pe intelectuali în treaba asta, pentru că tensiunile întrebărilor cu răspuns greu sînt atît de mari în acest caz, încît nu veţi avea de la ei decît alte şi alte întrebări, din ce în ce mai sofisticate şi din ce în ce mai inutile din perspectiva răspunsurilor. La fel, aş sugera cu aceeaşi modestie, celor gata să comenteze deciziile care se vor lua, să se sprijine în analiza lor numai pe intelectuali, pentru că nimeni nu e mai bine echipat să foarfece şi să disece ceea ce nu e el însuşi în stare să facă decît intelectualul. Nu e deloc sarcasm sau ironie în ceea ce spun. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Puțini români știu cât de sănătos este! Peștele gustos și plin de vitamine pe care mulți îl evită
Este un pește destul de ușor de găsit, care poate fi pregătit în nenumărate feluri. Cu toate acestea, mulți români îl evită, fără să știe cât de util este, de fapt, pentru sănătate! Are un conținut ridicat de vitamina D și are un gust foarte bun!
Rebelii sirieni au descoperit laboratoare de droguri în Siria FOTO Captură Video France 24
Secretele comerțului ilicit cu droguri al regimului Assad. Rebelii sirieni au descoperit cantități uriașe de captagon
Rebelii sirieni conduși de gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care au preluat controlul asupra capitalei Damas după fuga lui Bashar al-Assad, au descoperit depozite uriașe de droguri destinate exportului la periferia Damascului.
prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.