Atac de panică în timpul unui meci de tenis, la așa un nivel?

Publicat în Dilema Veche nr. 947 din 2 – 8 iunie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Din ce zic cei mai deştepţi decît mine, atacul de panică nu se sperie de nici un nivel. Nici al contului, nici al performanţei, nici al arenei, nici al experienţei. Ba dimpotrivă, se poate simţi energizat de ele. Ghemuită cu spatele la fileu şi la adversara Zheng, care începuse să o toace mărunt la Roland Garros, Simona Halep ţinea racheta vertical, cu racordajul în jos, ca pe o spadă prea grea pentru o bătălie aşa mare, şi respira greu. Aerul intra şi ieşea cu dificultate pe gura strînsă într-o grimasă. Ca după un maraton scurt – acceptaţi oximoronul pentru a vă construi imaginea unui paradox. Halep a spus că acela a fost un atac de panică. Nu ştiu să vorbesc ştiinţific despre o astfel de afecţiune, dar îmi imaginez că e ca şi cum unei aeronave zburînd în noapte şi în plină furtună i s-ar defecta sondele Pitot, cele care îi arată pilotului viteza şi altitudinea. Chestiunile astea s-au întîmplat şi rareori s-au terminat cu bine. Eşti pierdut în cele două dimensiuni, îmi închipui că pentru un om e vorba de încă şi mai multe repere pe care le rătăceşte. Că e Halep sau cineva pe stradă, că e la masă sau într-un examen, atacul de panică, din ce citesc, se poate manifesta oricînd şi la oricine. O pierdere a controlului care paralizează. Habar n-ai cînd te ia pe sus şi de ce. Da, evident, există cauze, nu e ca răzbunarea tîmpită a vreunui zeu.

Despre Halep e liber la dat cu presupusul pentru că este una dintre cele mai publice personalităţi. Am mai tot scris şi eu aici, căci e simplu de cîştigat o pîine de pe urma ei. Sau o chiflă. Acum nimeni în afara ei nu poate începe să repare ceea ce nu funcţionează corect şi care o aşază pe astfel de buze ale prăpastiei. Halep se întîmplă să facă un sport atît de abraziv şi cu o doză de incertitudine atît de mare încît chiar şi cele mai dăruite, muncitoare, capabile să se reinventeze şi norocoase jucătoare se simt adesea ca într-un carusel în care habar nu au cum de au ajuns sus şi de ce au coborît brusc. În tenisul de fete se plînge prin conferinţe de presă, au loc scene de balamuc la coaching, o jucătoare a cărei rachetă aruncată involuntar trece razant pe lîngă capul unui copil poate da dovadă de o lipsă de empatie care îngheaţă, iar numărul 1 mondial se retrage în plină glorie din motive, se zice, de depresie recurentă. E imaginea unei crize permanente, în care oricine poate învinge sau fi învinsă de oricine. În plus, e o meserie medievală, mănînci cît produci, nu există asigurări, pensie sau contracte de genul fotbalistic, în care o loază care a prins o lună, două mai acătării să moştenească ani de zile salarii perfect nemeritate. Iar Halep nu mai e micuţa stahanovistă de la începutul carierei, în vreme ce lumea în care se mişcă e din ce în ce mai abulică. Şi ne mirăm că a avut un atac de panică? Păi, să ne mirăm că nu l-a avut mai devreme.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Destinații uimitoare de pe mapamond de vizitat la începutul verii 2025 Colaj
Cele mai bune 15 destinații de vizitat în iunie 2025: De la Peru în Alaska, între sărbători solare și peisaje spectaculoase
Top 15 destinații spectaculoase de vizitat pe mapamond în iunie 2025: De la festivaluri incașe la plaje paradisiace, găsește-ți următoarea aventură!
Hagia Sofia din Istanbul Foto Daciana Stoica pentru Adevărul
Turcia se așteaptă la pierderi de 400 de milioane de dolari din cauza boicotului turiştilor indieni
Turcia se confruntă cu un val de anulări din partea turiştilor indieni, pe fondul tensiunilor geopolitice dintre India şi Pakistan, şi al sprijinului declarat al Ankarei pentru Islamabad.
sforait jpg
Plantele de apartament care te scapă de sforăit. Vei avea un somn liniștit
Sforăitul – acea orchestră nocturnă involuntară – poate transforma orice dormitor într-o sală de concerte zgomotoasă.
fc arges promovare fb jpg
Steagul URSS. Simbol al socialismului, comunismului și Uniunii Sovietice FOTO shutterstock
Un consilier al lui Putin susține că URSS încă există. Expert român: „Rusia se pregătește de război pe scară largă”
Procedura de dizolvare a URSS în 1991 a fost încălcată, susține consilierul prezidențial Anton Kobyakov care a subliniat că o evaluare juridică adecvată a dizolvării URSS este esențială pentru a înțelege pe deplin evoluțiile geopolitice actuale.
Zodii norocoase, sursa foto shutterstock jpg
Zodiile care vor trece cu bine peste hopul vieții lor, iar viața li se va schimba total. Ce le-a pregătit astrele acestor nativi
Universul are momentele lui de magie, iar astrele se aliniază în moduri misterioase pentru a deschide drumuri noi în viața fiecăruia dintre noi.
Stanciu Facebook jpg
image png
China pariează pe UE! China la zi
În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol realizat de publicația The Paper, în care este analizată situația relațiilor diplomatice dintre China și Uniunea Europeană, care împlinesc anul acesta 50 de ani.
image png
Danemarca crește vârsta de pensionare la 70 de ani. Este cea mai ridicată din Europa
Danemarca ar urma să aibă cea mai ridicată vârstă de pensionare din Europa, după ce Parlamentul a adoptat o lege prin care aceasta va fi crescută la 70 de ani până în 2040, scrie BBC.