Artiști

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
„Cu bule“ jpeg

Atunci cînd întîlnește în mass-media tradițională sau în Internet o nouă știre despre un mare artist sau o mare artistă cărora tocmai i s-a întîmplat ceva (de obicei un eveniment grav, tragic, uneori o poveste plăcută și înveselitoare, cîteodată o simplă aniversare), publicul se poate aștepta la informații despre categorii foarte diferite de persoane. Dacă sîntem dintre cei care se duc cu gîndul, îngrijorați, la actorii, pictorii sau sculptorii contemporani, vom avea o surpriză recurentă: marele artist în cauză e aproape întotdeauna un interpret de muzică populară sau ușoară, de manele sau de alte genuri mai puțin clar definite. E limpede că sensul și clasa de referenţi ale substantivului artist s-au schimbat în timp, din rațiuni socio-culturale.

Dicționarele surprind asemenea schimbări cu întîrziere și le reflectă doar la o lectură atentă. Definiția din DEX a cuvîntului artist („persoană de talent care lucrează în mod creator într-un domeniu al artei; prin restrîngere actor; prin extensie persoană care dă dovadă de talent în profesiunea pe care o exercită”) poate fi un reper, în acest caz. Dicționarul acoperă cam toate situațiile posibile, ba chiar indică și preferințele uzului, dar numai pe cele din trecut. Contextele actuale în care se poate observa cel mai bine lărgirea sferei de aplicare a termenului sînt cele în care acesta este folosit singur, fără adaosuri lămuritoare: „artistul a fost nevoit să mărturisească ce sume de bani încasează la o cîntare, spunînd că el cere între 100.000 și 150.000 de euro” (cancan.ro); „Artistul, dichisit ca de obicei, cu freza făcută și o ținută lejeră, dar stilizată, a fost pozat de cititorul nostru pe trecerea de pietoni în momentul în care se ducea către taxi” (fanatik.ro); „Artista care trebuia să reprezinte România la Eurovision, agresată de iubit” (mediafax.ro). De obicei, în cuprinsul articolului sînt folosite și sinonimele contextuale lămuritoare: cîntărețul, cîntăreața, manelistul etc.

Un alt context interesant este cel al formulelor mare artist și mare artistă, folosite excesiv în presa tabloidă, pentru sporirea dramatismului știrii – „A ajuns pe străzi! Un mare artist din România de-abia are ce mînca” (vremeanoua.ro); „Alarmă în showbiz! Un mare artist e suspect de COVID” (retetesivedete.ro) – sau cel puțin a importanței atribuite: „Un mare artist internațional, care va cînta la Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus 2015, dorește un duet cu Florin Salam” (psnews.ro). Şi mai interesante sînt formulările care creează presupoziția unicității, fie într-un spațiu regional, mai restrîns, fie într-unul  extins la întreaga țară: „Marele artist al judetului Sălaj (...) a fost lăsat pe dinafară la spectacolul organizat de Zilele municipiului Zalău” (ztv.ro); „Șoc total pentru marea artistă a României” (evz.ro).

Probabil că acum se repetă ceea ce s-a mai întîmplat la un moment dat în trecut: termenul artist a fost tot mai des folosit pentru a-i desemna pe actori într-un mod cît mai elegant, cît mai favorabil. Fenomenul este surprins în dicționarele interbelice. Dacă la Șăineanu (ediția a VI-a, 1929), artistul era doar „cel ce lucrează cu artă” şi „cel ce cultivă frumoasele arte”, Scriban (1939) adăuga la sensurile precedente, altfel formulate („cel ce exercită o artă liberală, ca pictor, sculptor ș.a.” și „care lucrează artistic”), un sens în curs de consolidare și pe care îl prezenta critic, ironic: „artist dramatic (sau numai artist), titlu pretins mai onorabil decît actor, actriță”. Astăzi, cuvintele artist şi artistă (probabil și sub influența unor traduceri din engleză) sînt percepute ca preferabile (n-aș zice „mai onorabile”!) termenilor cîntăreţ și cîntăreaţă. Fenomenul nu este, de altfel, strict românesc. Pagina în engleză din Wikipedia consacrată conceptului artist descrie pe scurt schimbările de uz ale termenului, întrebuințat pe de o parte, prin tradiție, mai ales pentru pictori, pe de altă parte extins la artele divertismentului, folosit mai ales pentru cîntăreți (în locul formei specializate artiste). Pagina corespunzătoare în franceză descrie sensul cel mai general al cuvîntului artiste, dar și utilizările sale ironic-peiorative. Pagina în română, considerată incompletă, e nerelevantă, pentru că traduce în mare măsură (și destul de prost) textul variantei italienești: „În sens strict, artist este definit creatorul de opere dotate de valoare estetică în ambientele așa-zise ale culturii înalte, cum sînt: desenul, pictura, arhitectura, sculptura, perorația, dansul, literatura, regia, fotografia și muzica”.

De fapt, dincolo de diferențele culturale, modificările de uz ale termenului sînt mai ales semnul comun al epocii și al culturii de masă.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.