Arhitectura după kitsch-ul și asemănarea lui Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Arhitectura după kitsch ul și asemănarea lui Trump jpeg

„Make America great again!“ Din 2016, sloganul lui Donald Trump, aplicat ca raison d’État, servește drept mobil și alibi pentru orice decizie politică. De la marile angajamente – revocarea unui tratat internațional, negocierea unui acord comercial, construirea unui zid etc. – pînă la gesturile aparent mărunte. Vă amintiți probabil că, odată instalat la Casa Albă, președintele Donald Trump a cerut o renovare masivă a Biroului Oval, polul simbolic al autorității de stat. Ambianța originală, mai degrabă austeră, a fost remodelată după gusturile noului locatar, care și-a dorit ornamentație pregnantă, mult aur și un amestec de elemente preluate de la foștii președinți. Unii au văzut în stilul Trump o formă de eclectism. Alții îl cataloghează drept kitsch prezidențial. Își atinge scopul? Adică: exprimă „măreție“? Discutabil… Dar nu eficiența e în chestiune aici, ci implicațiile nebănuite sau poate intenționat neglijate ale deciziei.

Recent, presa americană a relatat despre un proiect de decret prezidențial care prevede reglementări în domeniul arhitecturii. Transferată pe acest teren, lozinca lui Trump sună cam așa: „Să facem clădirile federale din nou frumoase“. Potrivit proiectului de decret, restabilirea frumuseții clădirilor federale se va face prin adoptarea unui stil arhitectonic unitar, „clasic sau tradițional“. De fapt, Trump își dorește evacuarea oricărei forme de expresie a modernismului arhitectural și reconectarea cu arhitectura de inspirație antică, după modelul grec sau roman. Toate clădirile oficiale noi ar trebui să se încadreze stilistic în aceste normative; renovările clădirilor federale se supun și ele acestor reguli noi. Orice proiect care contravine directivelor va trebui, înainte de a obține finanțarea, să ceară o derogare din partea unei comisii prezidențiale de „reînfrumusețare“ a arhitecturii. E, de fapt, o bătălie cu modernismul, cu neînțelesul, cu aparenta lipsă de rigoare care inspiră dezordine în loc să radieze autoritate. Or, pentru a face America great again, e nevoie de repere înalte, de prestigiul conferit de vechime și de putere patriarhală…

Decretul prezidențial reia parțial o teză formulată la începutul anilor ’60 de Daniel Patrick Moynihan, sociolog la bază și funcționar sub mai multe administrații (Kennedy, Johnson și Nixon). În Principiile directoare ale arhitecturii federale, o lucrare de referință, Moynihan spunea că arhitectura „trebuie să ofere o mărturie vizuală a demnității, a spiritului întreprinzător, a vigorii și a stabilității guvernului american“. Această formulă axiomatică se regăsește și în decretul prezidențial. Ceea ce a fost trecut cu vederea e că Moynihan a insistat asupra faptului că „un stil oficial al statului e de evitat“ și că, în proiectarea clădirilor federale, arhitecții trebuie meargă spre decidenții politici cu propuneri, și nu invers.

Evident, proiectul stîrnește pole-mici aprinse în spațiul public și chiar mici seisme în sistemul birocrației americane. Numeroși arhitecți, urbaniști, artiști vizuali, curatori și istorici de artă s-au poziționat împotriva noilor directive. National Trust for Historic Preservation, instituție-reper care se ocupă cu protejarea patrimoniului, menționează că se opune cu fermitate „oricărui efort ce vizează impunerea unui ansamblu restrîns de stiluri pentru viitoarele clădiri federale în funcție de gusturile unor indivizi în materie de arhitectură“ și denunță inițiativa președintelui afirmînd că „pune în pericol clădirile federale, care reprezintă părți ale istoriei noastre“. Iar directorul de programe al unei instituții care promovează excelența în proiectare și care, printre altele, acreditează arhitecții calificați pentru a proiecta clădirile federale și-a dat demisia în semn de protest față de directive.

Însă inițiativa prezidențială a găsit și numeroși adepți. Argumentele lor promovează un soi de populism bășcălios și revanșard care condamnă „arta urîtă“, adică arhitectura modernă. Pe scurt, guvernul construiește clădiri urîte, scumpe și ineficiente din banii poporului. Clădiri făcute de elitele arhitecturale și de birocrați după gusturile lor, nu așa cum și-ar dori poporul plătitor de taxe. Or, gustul, ca și legitimitatea aleșilor, ar trebui să derive de la popor. Unul dintre promotorii vocali al noilor directive este Marion Smith, membru în consiliul director al National Civic Art Society. Același Marion Smith conduce, de peste cinci ani, Victims of Communism Memorial. Imposibil să nu te întrebi ce fel de anticomunism mai e și ăsta care nu își amintește că cei mai odioși dictatori, fasciști și comuniști, au promovat, și ei, o arhitectură „de stat“ tot în ideea de a exprima stabilitate și autoritate. În Statele Unite, în deplină libertate, Trump vrea să controleze arhitectura de stat și să impună, prin reguli estetice, oficializarea unui stil unic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop png
Horoscop luni, 18 noiembrie. Vești bune pentru trei zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână
Lorina, astrologul Click!, ne aduce horoscopul pentru luni, 18 noiembrie 2024. Iată care sunt cele mai norocoase zodii la început de săptămână.
masina politie foto: pexels
Polițiștii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune. Cât de ușor a rămas un bărbat fără aproape 2.500 de lei
Poliţiştii suceveni atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, după ce un şofer de ridesharing a rămas fără bani, fiind păcălit într-o noapte de un client să schimbe 500 de euro cu o hârtie imprimată.
sexy  foto   Shutterstock jpg
Zodii de femei care atrag cel mai mult bărbații și le cuceresc pe loc inima. Balanțele au un magnetism incontestabil
Anumite zodii feminine au o carismă aparte și un magnetism deosebit care le captivează instant atenția bărbaților. Farmecul lor, profunzimea emoțională, încrederea de sine și atitudinea le pun masculilor inima pe jar încă de la prima întâlnire. Iată despre ce semne zodiacale este vorba.
Copii in sala de clasa jpeg
Orașul în care primarul a cerut verificarea vizelor de flotant și face controale în școli: crede că traficul s-ar diminua dacă elevii ar învăța lângă casă
Un primar susține că traficul din oraș s-ar diminua dacă părinții și-ar înscrie copiii la școlile de cartier. Edilul a cerut controale în mai multe școli pentru a verifica vizele de flotant.
Ilie bolojan Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan, apel către candidații la prezidențiale: „Să găsească o soluție. Să nu fragmentăm voturile”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să găsească o soluţie pentru a „nu fragmenta voturile pentru modernizarea României”.
image jpeg
image png
Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat direct în tavan”
Pasagerii unei curse transatlantice au trecut prin momente de groază în timpul unui zbor între Stockholm și Miami. Mai mulți oameni au fost aruncați din scaune după ce aeronava a fost lovita de turbulențe.
Ioana Ginghină, la lansarea unui magazin de încălțăminte în Dâmbovița Mall foto: Alina Erimia
BeFunky collage (2) jpg
Cel mai delicios salam de biscuiți cu fructe uscate și gust magic de Crăciun. Rețeta care a făcut furori pe internet
Salamul de biscuiți este cu siguranță unul dintre deserturile memorabile ale copilăriei. E consistent, dulce și absolut savuros. Iată o rețetă ceva mai deosebită decât cele clasice, specială pentru sărbătorile de iarnă sau zilele în care avem poftă de ceva dulce.