Arbitrii români au orbul găinilor?

Publicat în Dilema Veche nr. 982 din 2 – 8 februarie 2023
radu naum PNG

O veche zicală a meseriei pretinde că un deţinător de fluier trebuie să aibă auzul selectiv (la boscorodelile jucătorilor). Nimic despre vedere. Dar pare din ce în ce mai mult că ea se cere a fi precum lumina farurilor maşinilor deştepte: adaptativă. De curînd, petrecerea judecătorilor cu ţignal a fost stricată de apariţia sistemului de arbitraj video (VAR). Care foloseşte dacă îl foloseşti. Dacă nu, nu. Deşi cu toţii au zîmbit politicos, unii au luat această inovaţie ca pe un atac la persoană şi au pornit o bătălie împotriva „maşinilor” mai ceva ca în Terminator. La un meci din prima etapă a anului,Budescu, jucător cu talent internaţional şi metehne autohtone, a schiat cu crampoanele de la tibie pînă pe glezna unui adversar. Un cartonaş roşu mai clar e greu de găsit oricît ne-am scotoci memoria. Dl arbitru a dus mîna la ureche (semn că în cască i se şoptea ceva din camera VAR), dar era ca şi cum şi-ar fi dus-o la ochi, căci a făcut semn cu seninătate că totul e OK, treceţi la joc! Peste o săptămînă, un fault în careul Rapidului pe care reluările l-au expus precum „Grădina Plăcerilor” la Prado a rămas neurmat de justa lovitură de pedeapsă care ar fi putut decide meciul. Un alt domn arbitru n-a catadicsit să cerceteze reluările, deşi regulamentul nu i-o cerea, i-o urla! Veţi protesta, naiv: păi ce, e despre vedere în toate astea?! Este. E despre vedere şi puncte de vedere. Căci depinde ce vezi sau ce vrei să vezi. Vezi un interes? Vezi un ordin? Vezi verde înaintea ochilor în vreme ce noi vedem roşu? Din ce în ce mai mult am senzaţia că arbitrii au ajuns un fel de castă scăpată de sub control, care poate face orice tîmpenii fără frică de nimeni şi nimic. Arbitrii reprezintă singura tagmă de pe planetă cu prestaţii în public care nu poate fi trasă la răspundere de cei pentru care prestează. În nici un fel. Ei nu sînt votaţi, nu vorbesc, nu văd, nu aud nimic în afara acestei organizaţii cu iz cabalistic, dar care n-are nimic ocult, mai degrabă incult. Subiecţii par şterşi pe circumvoluţiuni de orice reper cultural al sportului. Căci e strigător la orice cer – şi chiar alienant pentru cei în cauză – să nu poţi să recunoşti cînd ai greşit sau să nu fie anunţată public o pedeapsă pentru cei ale căror erori sînt dincolo de greşeală. E un soi de dictatură de clasă tolerată, din interes, de şefii fotbalului. Lucrurile nu se vor termina bine, dar puţin le pasă lor. Ei îşi văd de treabă. Pentru asta au văzul brici.

P.S. Deşi a greşit şi el zdravăn în meciul Sepsi – FC U Craiova 1948, arbitrul Chivulete a avut curajul de a suspenda meciul după scandări rasiste şi xenofobe repetate. Oare cum va fi văzut?

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.