Apt. Apt temporar. Inapt

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cu ani în urmă am fost pus în situația de a gestiona cazul unei profesoare venite în județul meu prin transfer. Respectiva mișcare de personal, care îi permisese intrarea într-o școală de oraș, se realizează exclusiv pe baza unui dosar, a punctelor acumulate, iar profesoara, cum-necum, reușise să aibă suficiente. Nu mai țin minte cu certitudine ce alte criterii îndeplinise, cred că își făcuse și buletin care să o ajute pe principiul apropierii de domiciliu.

Țin minte ca acum faptul că inspectorul de specialitate din județul de unde venea mi-a mărturisit că se bucură că a plecat din jurisdicția lui: „Ai să vezi tu!”, cam acesta a fost mesajul lui, fără să-mi dea alte detalii.

Timp de vreo trei-patru ani, apoi, respectiva profesoară s-a perindat prin mai multe școli din județul meu. Nu izbutea să rămînă într-un loc mai mult de un an, pentru că genera doar probleme. Fără să dau prea multe detalii, avea, o spun cu toată compasiunea, probleme serioase de natură psihologică sau chiar psihiatrică. Era incapabilă să relaționeze cu elevii, practic se situa în fața clasei într-o cutie de sticlă, cu geamuri securizate. Indiferent ce se întîmpla în clasă, ea vorbea cu un ton scăzut, scria pe tablă, într-o singurătate absolută, fără să aibă contact cu cei din jur. Elevii puteau să se tîrască pe sub bănci, să plece, să joace fotbal, nu conta, ea își ținea monoton discursul și scria pe tablă. Nu mai spun că demersul didactic era total haotic, acesta e un detaliu practic insignifiant în context. Tot cu tristețe spun că, datorită problemelor medicale pe care le avea, probabil, era total neîngrijită, șifonată, cu un aspect uleios, emanînd chiar mirosuri neplăcute.

În toate școlile pe unde trecea provoca, în cele din urmă, revolta părinților. Se creau conflicte ireconciliabile, tensiuni, avea și ea instinctul apărării destul de bine dezvoltat, apela și la argumente juridice (parcă avea și ceva studii de drept). În cele din urmă, se detașa în anul școlar următor în altă școală. Personal, am încercat să am o abordare mai empatică cu ea, dar nu foarte apropiată, ci ținută într-o zonă a consilierii profesionale, fapt care mi-a și permis să dezvolt o minimă comunicare prin care să o pot determina la minime reglaje comportamentale.

La un moment dat a ajuns să predea chiar și în liceul meu. Directorii au fost inițial speriați, pentru că se vedea cu ochiul liber, din start, că ceva nu este în regulă cu ea. Profesoara adusese un act medical de la psihiatrie care preciza că are capacitatea „temporară” de a desfășura activități cu elevii, cîtă vreme se află sub supraveghere medicală și respectă tratamentul pe care îl are prescris. Acum, sigur că nimeni din școală nu avea acces la diagnosticul oficial, pentru că sînt date confidențiale, dar nici control asupra modului în care își respecta tratamentul. Chinuit, cumva, a trecut și anul respectiv, iar apoi, la un moment dat, probabil epuizată și ea de tevatura mișcării dintr-o școală în alta, a decis să se întoarcă acasă, în județul ei.

În ultima vreme a avut loc un nou scandal vizînd o profesoară din Bistrița, al cărei limbaj licențios la ore a scandalizat. Nu cu mult timp în urmă, o altă profesoară, de la o universitate de medicină, genera, similar, reacții publice prin modul în care își aborda studenții. Nu sînt însă decît cîteva cazuri, cele care apar în presă, în raport cu realitatea din teren, unde există mult mai multe. Profesori care, în mod normal, ar trebui declarați inapți pentru activitate la catedră, o spun chiar riscînd să fiu taxat, căci nu am competență în diagnosticare. De puțin timp am citit și o postare foarte interesantă a unei doamne psiholog, care a ales să lucreze pe cont propriu, în privat, oferind servicii de psihoterapie. Doamna își exprima nemulțumirea, pe bună dreptate, cu privire la practica unor directori de școli care o contactează pentru a realiza testarea psihologică a profesorilor angajați. Aceștia, mărturisea doamna psiholog, au un buget foarte redus pentru plata testării, care nu acoperă o investigație serioasă, dar nici nu își doresc cu adevărat una foarte complexă și de profunzime, pentru că ar însemna o tevatură pe care nu sînt siguri că vor să și-o asume.

În fapt, este o problemă veche a sistemului de învățămînt. Și, din ce am mai vorbit cu unul-altul, chiar și a altor sisteme, cum e cel militar, de exemplu. Dar problema, deși e a acestor sisteme, trebuie gestionată în parteneriat cu sistemul de sănătate. Pentru că avizele vin dinspre practicienii sistemului de sănătate, care dau cu mare ușurință avizul tuturor profesorilor. Am văzut, în diversele ipostaze profesionale în care m-am aflat, destui profesori care nu ar fi trebuit să se afle în fața elevilor, dar care treceau cu brio, an de an, de testarea psihologică. O chestie devenită mai degrabă formală. În plus, procedurile de îndepărtare din sistem a unui profesor care dovedește labilitate sînt atît de complicate, încît directorii nu își prea asumă să le demareze. Tocmai pentru că știu că riscă mai degrabă scandal decît să se poată baza pe un sprijin ferm din partea sistemului medical.

E una dintre marile probleme ale sistemului, după părerea mea, asupra căreia ar trebui să se aplece cu asumare și cu responsabilitate cei ce conduc învățămîntul și sănătatea. Ar trebui să devină o prioritate această testare serios făcută, pentru că un om poate să fie integrabil în societate, dar să nu facă față unei munci cu implicații pedagogice. Și, nu în ultimul rînd, profesorii ar trebui să devină conștienți apoi că oricînd se poate întîmpla ca angajatorul să le solicite astfel de testări, dacă derapajele de care dau dovadă sînt repetate. Și că, în urma unui aviz negativ, trebuie să se îndrepte către alte locuri de muncă decît cele care presupun formarea copiilor și a tinerilor.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Taxe si impozite jpeg
Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii
Anul 2025 aduce schimbări semnificative și o complexitate ridicată din perspectivă fiscală. Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă de transformări majore, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile realități.
daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.
elena ghica historia jpg
22 ianuarie: Ziua când s-a născut Elena Ghica, prima feministă din istoria României
Ziua de 22 ianuarie mai este cunoscută în istorie pentru momentul primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, este ziua când a murit Regina Victoria a Marii Britanii. Tot pe 22 ianuarie s-a născut George Motoi, regizor de teatru și actor român.