Apt. Apt temporar. Inapt

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Oare cînd am început să arătăm așa de aiurea la lumina naturală? jpeg

Cu ani în urmă am fost pus în situația de a gestiona cazul unei profesoare venite în județul meu prin transfer. Respectiva mișcare de personal, care îi permisese intrarea într-o școală de oraș, se realizează exclusiv pe baza unui dosar, a punctelor acumulate, iar profesoara, cum-necum, reușise să aibă suficiente. Nu mai țin minte cu certitudine ce alte criterii îndeplinise, cred că își făcuse și buletin care să o ajute pe principiul apropierii de domiciliu.

Țin minte ca acum faptul că inspectorul de specialitate din județul de unde venea mi-a mărturisit că se bucură că a plecat din jurisdicția lui: „Ai să vezi tu!”, cam acesta a fost mesajul lui, fără să-mi dea alte detalii.

Timp de vreo trei-patru ani, apoi, respectiva profesoară s-a perindat prin mai multe școli din județul meu. Nu izbutea să rămînă într-un loc mai mult de un an, pentru că genera doar probleme. Fără să dau prea multe detalii, avea, o spun cu toată compasiunea, probleme serioase de natură psihologică sau chiar psihiatrică. Era incapabilă să relaționeze cu elevii, practic se situa în fața clasei într-o cutie de sticlă, cu geamuri securizate. Indiferent ce se întîmpla în clasă, ea vorbea cu un ton scăzut, scria pe tablă, într-o singurătate absolută, fără să aibă contact cu cei din jur. Elevii puteau să se tîrască pe sub bănci, să plece, să joace fotbal, nu conta, ea își ținea monoton discursul și scria pe tablă. Nu mai spun că demersul didactic era total haotic, acesta e un detaliu practic insignifiant în context. Tot cu tristețe spun că, datorită problemelor medicale pe care le avea, probabil, era total neîngrijită, șifonată, cu un aspect uleios, emanînd chiar mirosuri neplăcute.

În toate școlile pe unde trecea provoca, în cele din urmă, revolta părinților. Se creau conflicte ireconciliabile, tensiuni, avea și ea instinctul apărării destul de bine dezvoltat, apela și la argumente juridice (parcă avea și ceva studii de drept). În cele din urmă, se detașa în anul școlar următor în altă școală. Personal, am încercat să am o abordare mai empatică cu ea, dar nu foarte apropiată, ci ținută într-o zonă a consilierii profesionale, fapt care mi-a și permis să dezvolt o minimă comunicare prin care să o pot determina la minime reglaje comportamentale.

La un moment dat a ajuns să predea chiar și în liceul meu. Directorii au fost inițial speriați, pentru că se vedea cu ochiul liber, din start, că ceva nu este în regulă cu ea. Profesoara adusese un act medical de la psihiatrie care preciza că are capacitatea „temporară” de a desfășura activități cu elevii, cîtă vreme se află sub supraveghere medicală și respectă tratamentul pe care îl are prescris. Acum, sigur că nimeni din școală nu avea acces la diagnosticul oficial, pentru că sînt date confidențiale, dar nici control asupra modului în care își respecta tratamentul. Chinuit, cumva, a trecut și anul respectiv, iar apoi, la un moment dat, probabil epuizată și ea de tevatura mișcării dintr-o școală în alta, a decis să se întoarcă acasă, în județul ei.

În ultima vreme a avut loc un nou scandal vizînd o profesoară din Bistrița, al cărei limbaj licențios la ore a scandalizat. Nu cu mult timp în urmă, o altă profesoară, de la o universitate de medicină, genera, similar, reacții publice prin modul în care își aborda studenții. Nu sînt însă decît cîteva cazuri, cele care apar în presă, în raport cu realitatea din teren, unde există mult mai multe. Profesori care, în mod normal, ar trebui declarați inapți pentru activitate la catedră, o spun chiar riscînd să fiu taxat, căci nu am competență în diagnosticare. De puțin timp am citit și o postare foarte interesantă a unei doamne psiholog, care a ales să lucreze pe cont propriu, în privat, oferind servicii de psihoterapie. Doamna își exprima nemulțumirea, pe bună dreptate, cu privire la practica unor directori de școli care o contactează pentru a realiza testarea psihologică a profesorilor angajați. Aceștia, mărturisea doamna psiholog, au un buget foarte redus pentru plata testării, care nu acoperă o investigație serioasă, dar nici nu își doresc cu adevărat una foarte complexă și de profunzime, pentru că ar însemna o tevatură pe care nu sînt siguri că vor să și-o asume.

În fapt, este o problemă veche a sistemului de învățămînt. Și, din ce am mai vorbit cu unul-altul, chiar și a altor sisteme, cum e cel militar, de exemplu. Dar problema, deși e a acestor sisteme, trebuie gestionată în parteneriat cu sistemul de sănătate. Pentru că avizele vin dinspre practicienii sistemului de sănătate, care dau cu mare ușurință avizul tuturor profesorilor. Am văzut, în diversele ipostaze profesionale în care m-am aflat, destui profesori care nu ar fi trebuit să se afle în fața elevilor, dar care treceau cu brio, an de an, de testarea psihologică. O chestie devenită mai degrabă formală. În plus, procedurile de îndepărtare din sistem a unui profesor care dovedește labilitate sînt atît de complicate, încît directorii nu își prea asumă să le demareze. Tocmai pentru că știu că riscă mai degrabă scandal decît să se poată baza pe un sprijin ferm din partea sistemului medical.

E una dintre marile probleme ale sistemului, după părerea mea, asupra căreia ar trebui să se aplece cu asumare și cu responsabilitate cei ce conduc învățămîntul și sănătatea. Ar trebui să devină o prioritate această testare serios făcută, pentru că un om poate să fie integrabil în societate, dar să nu facă față unei munci cu implicații pedagogice. Și, nu în ultimul rînd, profesorii ar trebui să devină conștienți apoi că oricînd se poate întîmpla ca angajatorul să le solicite astfel de testări, dacă derapajele de care dau dovadă sînt repetate. Și că, în urma unui aviz negativ, trebuie să se îndrepte către alte locuri de muncă decît cele care presupun formarea copiilor și a tinerilor.

Horia Corcheș este scriitor și profesor de limba și literatura română.

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

pod blaj jpg
Podul futurist inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro
Un pod spectaculos din punct de vedere arhitectural a fost finalizat și inaugurat la Blaj de Ziua Națională a României. Investiția a fost de 3 milioane de euro.
Dorin Chiotea FOTO Facebook
Scandal în TVR pe tema Mondialului! Dorin Chioțea îl face praf pe Dan Turturică, șeful instituției
Revoltă în TVR. Șeful televiziunii publice, luat la țintă de un jurnalist.
Imagini satelitare din 15 noiembrie arată dinți de dragon și tranșee în Stepne FOTO via Insider
Imagini prin satelit arată tactica riscantă prin care trupele ruse speră să oprească avansul ucrainean spre Crimeea
Armata rusă își asumă un risc destul de mare prin modul în care și-a construit pozițiile defensive și fortificațiile pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene spre Crimeea ocupată, scrie Business Insider.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.